Hoe vertel je de kinderen dat papa en mama gaan scheiden | 9 tips

Hoe vertel je de kinderen dat papa en mama gaan scheiden | 9 tips

Hoe vertel je de kinderen dat jullie gaan scheiden? Dat is een belangrijke vraag. Het is best eng om zo’n belangrijk onderwerp met je kinderen te bespreken. Je wilt ze geen pijn doen, maar je weet ook dat dat onvermijdelijk is.

Steun en uitleg

Tijdens en na een echtscheiding heeft je kind veel steun en uitleg nodig. Dat is moeilijk, want zelf weet je het waarschijnlijk ook niet allemaal. We hebben een kort filmpje gemaakt waarmee we je een beetje op weg willen helpen.

Als ouder ben je door je scheiding zeer waarschijnlijk niet op je best. Toch is het juist nu heel belangrijk dat je een hele goede ouder bent. Je kinderen hebben steun nodig. Van jou én van je partner.

Er moet immers zoveel geregeld worden terwijl de toekomst erg onzeker is. Ook ben je zelf misschien niet op je best door de vele emoties. Dat maakt het nog lastiger om met je kind te praten over de echtscheiding.

tip 1: Wacht niet met vertellen

Zodra de beslissing om te gaan scheiden is genomen, is het belangrijk om niet te lang te wachten om het te vertellen. Het beste is om dit te doen binnen de week waarin de beslissing is genomen. Net zoals jij en je partner hebben ook de kinderen tijd nodig om het slechte nieuws te verwerken. Geef ze daar wat tijd en ruimte voor en vertel het niet pas de avond voordat papa of mama het huis verlaat.

tip 2: Vertel het samen

Het is verstandig om het slechte nieuws samen te vertellen en elkaar te ondersteunen bij de moeilijke momenten. Onderschat kids niet, wees eerlijk over de scheiding en bied de mogelijkheid om open, duidelijk en eerlijk te praten met elkaar over wat er allemaal gaat veranderen.

tip 3: Duidelijk, maar niet te veel details

Vertel zo duidelijk mogelijk wat er aan de hand is. Het is echter niet nodig om alle details te vertellen. Veel zaken die bij een echtscheiding horen zijn nog niet voor een kind geschikt. Hou bij de beslissing wat je wel en niet vertelt rekening met de leeftijd van het kind.

tip 4: Wat blijft er hetzelfde

Probeer ze zo veel mogelijk overzicht te geven in deze moeilijke situatie. Er gaat veel voor ze veranderen, maar er zullen ook dingen hetzelfde blijven. Benadruk die dingen. Hieraan kunnen ze houvast hebben.

tip 5: Het is niet hun schuld

Laat ze vooral heel erg duidelijk weten dat de scheiding niets met hen te maken heeft; dat zij er niet schuldig aan zijn en dat zij er niets aan kunnen doen. Veel kids zeggen het niet maar denken toch dat zij een oorzaak zijn van de scheiding. Ze hebben het nodig te weten dat hun vader en moeder van ze houden en dat een scheiding daar niets aan verandert.

tip 6: Vraag hulp

Voor jou als ouder zijn het moeilijke tijden en je kan af en toe best wat hulp gebruiken. Ook voor je kind kan je hulp inroepen van je omgeving; opa, oma, leraar, buurvrouw, buurman, vrienden en familie; zij kunnen je kind de nodige steun bieden. Extra aandacht, een luisterend oor, wat afleiding van de vervelende situatie waarin ze zitten. En als je kind even door een ander wordt opgevangen heb jij wat extra ruimte om je zaken rondom de scheiding te regelen.

tip 7: Laat anderen zich er niet mee bemoeien

Het is wel van belang dat er duidelijke afspraken gemaakt worden met de omgeving; de scheiding is iets tussen jou en je partner. Het helpt natuurlijk niet als iedereen zich met je scheiding gaat bemoeien. Alle goedbedoelde adviezen kunnen de zaken behoorlijk onoverzichtelijk maken. Met de mensen die je kind wat extra aandacht geven, kan je afspreken dat zij proberen zich zo neutraal mogelijk op te stellen. Dit is voor het kind ook belangrijk. Zij moeten niet tussen allerlei meningen heen en weer geslingerd worden.

tip 8: Blijf een goede ouder

Na een echtscheiding is het huwelijk voorbij maar niet het gezamenlijke ouderschap. Je kinderen zijn van jullie beiden, en jullie hebben beiden de taak om voor ze te zorgen. Daarom moet de mogelijkheid er zijn om regelmatig contact te hebben met je ex-partner, soms ook met de kinderen erbij. Na het huwelijk zal je elkaar de kinderen ook moeten gunnen. Dit helpt het kind om de echtscheiding eerder te verwerken en beter een plaats te geven.

tip 9: En maak geen ruzie

Onderzoek heeft uitgewezen dat conflicten tijdens, maar vooral ook na een scheiding, een blijvend negatief effect op het kind kunnen hebben. Doorgaans zullen deze conflicten het kind veel verdriet bezorgen en de verwerking van de scheiding extra moeilijk maken. Een scheiding zonder ruzie is vrij zeldzaam. Maar probeer het belang van de kinderen voor ogen te houden en maak in ieder geval geen ruzie waar ze bij zijn. Ook niet na de scheiding.

Wil je er over praten?

We weten best dat het in de praktijk niet zo makkelijk is allemaal. Je kan wel honderd tips doornemen maar uiteindelijk komt het op jou aan. Wil je eerst nog wat meer informatie? Of wil je er even met iemand over praten? Bel ons dan via 0900-588 88 88. Wij kunnen je doorverwijzen naar een goede kindercoach die is gespecialiseerd in dit soort situaties. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook. Je kan ook ons contactformulier invullen, dan nemen wij contact met jou op.

Hoe vertel je de kinderen dat papa en mama gaan scheiden | 9 tips

We hebben deze blog geschreven omdat we weten dat heel veel ouders met dit probleem zitten. Natuurlijk is iedere situatie weer anders en zijn niet alle tips toepasbaar op iedere echtscheiding. Volg vooral je eigen ideeën over wat goed is voor jou kinderen. Jij kent ze tenslotte het beste.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen