Page content

Wat kost een echtscheiding?

Woning na de scheiding, wat kost een echtscheidingWat kost een echtscheiding eigenlijk? De kosten van een echtscheiding zijn voor een groot deel afhankelijk van hoe complex de echtscheiding is. Wat kan je zelf doen om de kosten te beperken?

De kosten

Voor een standaard scheiding zonder al te veel ruzie, inclusief alimentatieberekening, opmaken van het echtscheidingsconvenant, griffierechten en leges , is het niet ongewoon om een bedrag kwijt te zijn van € 3.500,-. Bij een vechtscheiding kunnen de kosten zelfs oplopen tot boven de € 40.000.

Rechtsbijstand

Afhankelijk van je inkomen en vermogen kan je recht hebben op rechtsbijstand, ook wel genoemd een toevoeging. Je betaalt dan alleen een eigen bijdrage. De eigen bijdrage voor de mediator is aanzienlijk lager dan die voor de advocaat.

Grootste kostenpost bij scheiding

De grootste kostenpost bij een echtscheiding is je advocaat of mediator. Een goede advocaat of mediator vraagt gemiddeld 150 tot 275 euro per uur plus de wettelijke btw. Soms kan je onderhandelen over het uurtarief. Als je scheiding vooraf vrij duidelijk is, kun je ook een vaste prijs afspreken. Die ligt meestal rond de € 3500. Hoe moeilijker de scheiding is, hoe meer uren de advocaat of mediator bezig is. Op die manier kan een ingewikkelde scheiding oplopen tot tienduizenden euro's.

Verdere echtscheidingskosten

Voor de rechtbank (griffierecht) moet je  € 272,-  betalen. Als het om een Vechtscheiding gaat en beide partijen een advocaat hebben is er een deurwaarder nodig die ook zijn eigen tarieven rekent. Als er onroerend goed is of een bedrijf heb je ook een notaris nodig. Een notaris rekent voor het overschrijven van een woning ongeveer 1500 euro. Notarissen werken vaak met vastgestelde tarieven per akte. De prijzen van de aktes kunnen per notariskantoor verschillen. Bij de gemeente moet je verschillende documenten opvragen die nodig zijn voor de echtscheiding. Hiervoor moet je ongeveer 50 euro betalen.

Let op:

Veel advocatenkantoren werken in eenheden van zes minuten. Bij telefoongesprekken van twee minuten worden er dan zes minuten in rekening gebracht.

Scheidingen die via internet worden aangeboden hebben meestal een standaard "tarief vanaf" exclusief BTW en per persoon. Ook over het internettarief wordt vaak kantoorkosten geheven. Gemiddeld is dat tussen de 5% en 10%.

Vraag vooraf altijd duidelijkheid over alle kosten, dit voorkomt schrik en teleurstelling over de rekening.

0 reacties op “Wat kost een echtscheiding?

Plaats een reactie

*