4 tips voor mediation bij echtscheiding
Waarom zou je bij een echtscheiding kiezen voor mediation? Ja, waarom eigenlijk? Daar zijn een paar hele goede redenen voor! We bespreken er hier 4, maar er zijn er natuurlijk meer.
1. Een goede relatie met je ex-partner
Wat? je gaat toch scheiden? Waarom zou je dan een goede relatie met je ex-partner willen hebben? Nou, dat is bijvoorbeeld veel prettiger voor je kinderen. En niet alleen dat is een hele goede reden. Ook je eigen leven ziet er veeeel beter uit als je geen ruzie (meer) hoeft te maken met je ex. Een scheiding is een lastig ding. Je gaat uit elkaar voor een bepaalde reden en dan ben je ook nog eens op elkaar aangewezen om een aantal ingewikkelde zaken goed te gaan regelen. Dat gaat niet iedereen makkelijk af. Vooral niet omdat er vaak veel emoties bij spelen. De simpelste beslissing kan zorgen voor een lawine aan verwijten en problemen. Juist vanwege jullie verleden met elkaar. Een mediator kan hierbij helpen. De mediator combineert inzicht in de psychologische kan t van een scheiding met de zakelijke kant van de scheiding. Bij de mediator bespreek je sámen wat de beste oplossing is voor jullie problemen. De kans dat de situatie escaleert is klein, omdat je onder begeleiding van de mediator direct op elkaar kunt reageren. Minder mogelijkheid voor misverstanden en verkeerd geïnterpreteerde bedoelingen. Minder kans op ruzie dus!
2. De achtergronden van je scheiding bespreken ?
Ingaan op de achtergronden van de scheiding is een mogelijkheid. Het hoeft natuurlijk niet. Dat is net wat je zelf prettig vindt. Soms is een beter begrip van het ontstaan van een bepaalde situatie, goed voor de verwerking van de scheiding. Soms kan het er voor zorgen dat het makkelijker voor je wordt om de situatie te accepteren en van daar uit weer verder te gaan. Zo kijk je niet alleen naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst. Je geeft zelf aan bij de mediator in hoeverre je de oorzaken van je echtscheiding wilt meenemen in de bespreking. Je kan ook kiezen voor een meer zakelijke benadering. Bespreek dit vooraf met je mediator.
3. De oplossing in eigen hand houden
Samen met de mediator gaan jullie op zoek naar oplossingen die het beste bij jullie passen. Omdat je samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij je passen dan wanneer een rechter de oplossing oplegt. Door de deskundige begeleiding van de mediator kan je er zeker van zijn dat jullie beiden evenveel inspraak hebben bij het vinden van de juiste oplossingen. De mediator zoekt samen met jullie naar mogelijkheden waarbij jullie je allebei goed voelen. Het moet niet zo zijn dat er 1 winnaar en 1 verliezer uit de scheiding komt. Dat is een recept voor verdere problemen.
4. Je scheiding beter en sneller laten verlopen
Door een betere en snellere echtscheiding kunnen ook de kosten van je scheiding aanzienlijk worden verminderd. Hoe dan? Allebei een advocaat in de arm nemen is duur. Je betaalt ieder je eigen advocaat. Het is de taak van de advocaat om op de komen voor jouw belang. Daarvoor betaal je je advocaat. Jouw belang hoeft niet altijd ook het belang van je partner te zijn. Nou zal dat je op dit moment misschien niet veel schelen. Op de lange termijn blijkt het echter voor allebei de partijen, en vooral ook voor de kinderen, beter te zijn als de scheiding met zo min mogelijk misverstanden en ruzies verloopt. Je gaat uit elkaar omdat het samen met elkaar niet meer lukt. Het moet niet zo zijn dat de situatie door de scheiding zelf, nog erger wordt. Met twee advocaten staan er twee belangen tegenover elkaar. Alle communicatie tussen jou en je partner gaat via jullie advocaten. Dat kost veel tijd. Ook ontstaan er makkelijker misverstanden, waardoor er nog meer tijd nodig is om ook dat op te lossen. Als je samen bij 1 mediator zit, zijn de communicatielijnen korter. Je zit naast elkaar, beslist samen, en je kan eventuele misverstanden direct aanpakken. Daarom gaat de communicatie via de mediator sneller. En sneller betekent minder uren die betaald hoeven te worden. Bovendien betaal je de mediator samen, ieder de helft (maar je kan hier natuurlijk ook andere afspraken over maken).
Goede mediator vinden
Het beroep van mediator is nog steeds een vrij beroep. Dit betekent dat iedereen zich mediator kan noemen. Het is dus erg belangrijk dat je goed oplet of jouw mediator wel voldoet. Kan je mediator bijvoorbeeld wel rechtsbijstand voor je aanvragen? Weet je mediator genoeg van scheidingen? Wij kunnen je helpen bij je keuze. Mail of bel ons even en dan verwijzen we je door naar een goede, gediplomeerde mediator. Deze doorverwijzing is gratis. Afspraken over de kosten moet je zelf met je mediator maken. Ook hierover kunnen we je advies geven als je wilt.
Bel ons via 0900-588 88 88 of vul ons contactformulier even in, dan bellen we je terug.
4 tips voor mediation bij echtscheiding
Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen om te kiezen voor een mediator. Weet jij nog een goede? Laat het ons weten! Heb je minder goede ervaringen? Ook dat horen we graag.