Afgelopen jaar gescheiden? Wijzig je voorlopige aanslag bij de belastingdienst

Ben je het afgelopen jaar gescheiden? En bezit je een woning? Dan kan dat gevolgen hebben door je voorlopige aanslag bij de belastingdienst. Het is handig om je voorlopige aanslag alvast te wijzigen. Zo voorkom je dat je gedurende het jaar te weinig of te veel ontvangt. Zonder wijziging kan je bij de aangifte inkomstenbelasting voor verrassingen komen te staan. Stel ons vrijblijvend je vraag over jouw persoonlijke situatie.

Door jullie scheiding is jullie financiële situatie veranderd. Dit heeft invloed op de aangifte inkomstenbelasting. En dus op wat je aan belasting terugkrijgt of moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek. Of aan het eigenwoningforfait dat je in de aangifte moet aangeven. Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het handig om deze wijzigingen door te geven. Zo voorkom je dat je gedurende het jaar teveel ontvangt. Als je nu teveel ontvangt moet je dit later bij de aangifte inkomstenbelasting weer terugbetalen. En dat kan voor een vervelende verrassing zorgen.

Samen belastingaangifte doen na de scheiding?

Fiscaal partnerschap stopt zodra je het scheidingsverzoek hebt ingediend én niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. In dat jaar kan je er nog voor kiezen om samen als fiscale partners de belastingaangifte in te vullen. In het jaar daarna niet meer. Je moet als fiscale partners wel overleggen hoe jullie de aangifte invullen. Sommige inkomsten en aftrekposten mag je gunstig verdelen. Iedere verdeling mag, maar zorg ervoor dat de totale verdeling niet meer is dan 100%. Inkomsten zijn bijvoorbeeld: de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen (box 3) en inkomsten uit de eigen woning.

 

Apart aangifte doen na scheiden?

Je kan ook apart van elkaar belastingaangifte doen. Dan doe je allebei voor jezelf aangifte. Ook over de periode dat jullie nog wél fiscale partners waren. Je geeft in je eigen aangifte alleen je eigen inkomsten en aftrekposten op. Want je mag inkomsten en aftrekposten van jou en je ex niet meer verdelen. Hebben jullie bijvoorbeeld nog een woning samen? Dan kan je in je aangifte aangeven dat je voor 50% eigenaar bent. Betaal je ieder de helft van de rente? Dan geef je de helft van de betaalde rente aan.

Zijn we na de scheiding nog toeslagpartners?

Zodra je ex niet meer je toeslagpartner is kan je voor jezelf een toeslag aanvragen. Vanaf welk moment ben je dan geen toeslagpartners meer? Dat is na de scheiding en vanaf de 1e van de maand na de verhuizing. Maar alleen als je ook het volgende hebt geregeld:

  • Je hebt de verhuizing aan de gemeente doorgegeven.
  • Je hebt aan de Belastingdienst doorgegeven dat je uit elkaar gaat.

Voorbeeld:  je hebt begin april een echtscheidingsverzoek ingediend bij de rechtbank. Je staat vanaf 6 mei niet meer op hetzelfde adres ingeschreven als je ex. Als je de aanvraag van de scheiding aan de belastingdienst doorgeeft, ben je vanaf 1 juni geen toeslagpartners meer. Geef je de scheiding niet aan de belastingdienst door? Dan blijf je elkaars toeslagpartner tot de scheiding definitief is.

Slim om snel te regelen na de scheiding

Regelde je ex alle belastingzaken? Dan is het slim om bij de scheiding er voor te zorgen dat alleen jij nog je DigiD kan gebruiken. Je kan dat doen door je DigiD te wijzigen of opnieuw aan te vragen, zodat alleen jij nog kunt beschikken over het wachtwoord. Ga voor wijzigen van je DigiD gelijk naar de site van de belastingdienst.

Wat moet je nog meer doorgeven na je scheiding?

Naast je eigen DigiD is het ook handig om na je scheiding een eigen rekeningnummer door te geven aan de belastingdienst. Het is handig om allebei een eigen rekening te hebben. Je kan daar je eigen salaris op laten storten, maar ook je toeslagen of je belastingteruggaven. Heb je al een eigen rekening maar is dat nog niet bij de belastingdienst bekend? Geef dan je rekeningnummer aan ze door via deze link: rekeningnummer doorgeven aan belastingdienst.

Andere wijzigingen door de scheiding

De voorlopige aanslag voor dit jaar valt aan het begin van het jaar bij ruim 2,8 miljoen huiseigenaren op de deurmat. Niet alleen je echtscheiding heeft invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag, ook wijzigingen zoals de koop of verkoop van je woning, hypotheekverhoging of gedeeltelijke aflossing of renteverandering op de hypotheek zijn van invloed. Wijzig dan je voorlopige aanslag, zodat je dat bij de aangifte inkomstenbelasting volgend jaar niet voor verrassingen komt te staan. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst.

Vrijblijvend persoonlijk advies

Op belastingdienst.nl/scheiden staan de verschillende situaties ook nog eens helder uitgelegd. Maar heb je liever persoonlijk advies? Neem dan even contact met ons op. We checken dan geheel vrijblijvend wat in jouw situatie het beste is.