We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Boedelverdeling bij scheiding

boedelverdeling bij scheidingAls je gaat scheiden moet alles wat eerst van jullie samen was verdeeld worden. Dat heet boedelverdeling. Hoe de boedelverdeling bij scheiding er uit moet zien, kan je samen afspreken.

Wat is boedel?

De boedel bestaat niet alleen uit de tv en de boeken maar kan ook zijn: de auto, het huis, motor, de aanhangwagen, de caravan, fietsen, vakantiewoning, banktegoeden, lijfrentes en opgebouwde vermogens in levensverzekeringen, aandelen, hypotheken, kredieten en andere schulden, erfenissen die in de gemeenschap van goederen zijn gevallen (ook de erfenis die nog niet is verdeeld omdat er een testament op de langst levende aanwezig is).

Verschil tussen boedel en inboedel

boedel inboedelDe boedel is alles wat van jullie samen was, dus ook je huis, auto, verzekeringen, schulden enz. De inboedel zijn al je bezittingen die in jullie huis, garage, tuin en schuur staan.

Eigen huis

Naast emotionele waarde die een huis heeft, is een huis ook gewoon een zaak die geld waard is. De waarde ervan moet dus verdeeld worden als je gaat scheiden (als je tenminste in gemeenschap van goederen bent getrouwd). Het is natuurlijk mogelijk dat een van jullie in het huis blijft wonen. Maar dan moet diegene wel genoeg geld hebben om in zijn of haar eentje de hypotheek op te brengen. Is dat geld er niet? Dan moet je het huis verkopen en de waarde, de winst en de schulden ervan, verdelen.

Boedelverdeling bij scheiding

boedelverdeling echtscheidingUitgangspunt is dat je samen mag beslissen hoe de verdeling er uit ziet. De manier waarop de verdeling plaatsvindt als een adviseur of rechter de verdeling moet doen is afhankelijk van de samenlevingsvorm.

Gemeenschap van goederen

Is er sprake van een huwelijk in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen, dan heb je beiden recht op de helft van alle bezittingen. Deze worden bij elkaar opgeteld en de schulden worden hiervan afgetrokken. Krijgt één van beiden meer toebedeeld, dan moet de andere partner in geld worden gecompenseerd. Dat speelt natuurlijk met name bij de toewijzing van de woning. Het huis vertegenwoordigt over het algemeen immers de grootste waarde.

Huwelijkse voorwaarden

inboedelverdelingAls je onder huwelijkse voorwaarden een relatie bent aangegaan, dan heb je van tevoren bepaald hoe de boedel verdeeld zal worden bij een eventuele scheiding. Meestal worden voorwaarden opgemaakt als één van beide partners aanzienlijk meer vermogen heeft dan de ander, of als één van beiden ondernemer is. Ook kun je door het opmaken van huwelijkse voorwaarden familiebezit beschermen.

Verknochte goederen

Er zijn zaken en goederen die niet automatisch gemeenschappelijk eigendom zijn, de zogeheten verknochte goederen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan sieraden, kleding en erfenissen of schenkingen die niet in de gemeenschap van goederen vallen. Om een erfenis of schenking buiten de gemeenschap te houden, moet er in het testament of de schenkingsakte een uitsluitingsclausule zijn opgenomen. De verknochte goederen behoren toe aan de eigenaar en hoeven niet meegenomen te worden in de inboedelverdeling.

Comment Section

1 reactie op “Boedelverdeling bij scheiding


Door Yola op 7 augustus 2018

Hoe zou de boedelverdeling bij echtsxheiding zijn in deze situatie: een huwelijk gesloten 28 jaar geleden op zhuwelijkse voorwaarden zonder aparte inbreng en nooit iets periodiek verrekend. Huis in NL en vermogen boedelscheiding wel bekend. Er is ook een huis in spanje, 18 jaar geleden gekocht via gezamelijke rekening van oa gespaard geld en bonus van echtgenoot . Het huis in Spanje is bij koop op naam van echtgenoot gezet.
Hoe zit het met verdeling van dit 2de huis?

Plaats een reactie