Page content

Draagkracht en draagkrachtberekening

echtscheiding indienen rechtbankDraagkracht en draagkrachtberekening bepalen uiteindelijk de hoogte van de te betalen kinderalimentatie en/of partneralimentatie. De alimentatieplichtige betaalt namelijk nooit meer alimentatie dan zijn draagkracht toestaat. Ook wanneer de behoefte, de levensstandaard op het moment, een hogere alimentatiebedrag rechtvaardigt zal de draagkracht als basis genomen worden om de hoogte van het te betalen alimentatiebedrag te bepalen.

Wijziging in draagkracht

Gebeurtenissen die aanleiding geven voor een mogelijke herziening van de alimentatie zijn bijvoorbeeld: ontslag, werkloosheid, samenwonen, hertrouwen. Een dergelijke verandering kan de draagkracht beïnvloeden. Is je persoonlijke situatie of die van je ex gewijzigd en twijfel je aan de redelijkheid van de alimentatie? Laat dan een nieuwe draagkrachtberekening maken.

Je kan zo’n berekening laten maken door op deze button te klikken; Alimentatieberekening

Na het invullen van de vragenlijst, het uploaden van de gevraagde documenten en het betalen ontvang je binnen 3 werkdagen de berekening met uitgebreide uitleg per e-mail.

Voorbeeld draagkracht en draagkrachtberekening

Dora en Jan gaan scheiden. Zij hebben twee jonge kinderen. Jan heeft inkomen, Dora niet. De rechter bepaalde dat de maandelijkse kinderalimentatie in totaal € 200,00 bedraagt. De partneralimentatie voor Dora is berekend op € 300,00. Volgens de uitgevoerde draagkrachtberekening kan Jan maximaal € 350,00 aan alimentatie betalen. Dit resulteert in onderstaande verdeling; Maximale alimentatie per maand € 350,00  Kinderalimentatie € 200,00   Partneralimentatie per maand  € 150,00  Dit voorbeeld houdt geen rekening met fiscale forfaitaire aftrekposten. Dora ontvangt maar € 150,00 aan partneralimentatie.

Comment Section

6 reacties op “Draagkracht en draagkrachtberekening


Door Glenn op 8 september 2014

Hallo,

Kan ik een nieuwe draagkrachtberekening aanvragen bij verhuizen van mijn bedrijf. Dit was noodzakelijk. Nu ben ik veel meer kwijt aan huur/vaste lasten enz.

Gr.


Door Normand op 9 september 2014

In principe zou je op ieder moment je draagkracht opnieuw kunnen laten berekenen. De éérste vraag hierbij is of je inkomsten dusdanig is veranderd dat je de te betalen alimentatie niet meer kunt opbrengen. Daarna is het de vraag in hoeverre je het jou te verwijten is dat je inkomsten minder is geworden. Het simpele feit dat de kosten omhoog zijn gegaan hoeft geen reden te zijn om het alimentatiebedrag aan te passen.


Door Jos en Hennie Teeuwen / van den Bogaart op 8 december 2014

Ik heb een vraag kun jee een draagkrachtberekening maken die niet is voor alimentatie doeleinden?


Door Normand op 9 december 2014

Ja, een draagkracht berekening kan gemaakt worden, ook als het niet voor alimentatie doeleinden is. Bij een draagkracht berekening is het uitgangspunt, hoeveel inkomsten heb ik, wat heb ik nodig voor de standaard kosten (volgens bepaalde normen worden gemiddelde bedragen genomen) en wat blijft over voor andere zaken. Wat er over blijft is de draagkracht; klik op de volgende link om een berekening te laten maken: https://oprechtscheiden.nl/alimentatie-vragenlijst/


Door Pascal op 4 april 2016

Graag zou ik weten of mijn draagkracht veranderd. Nu ben ik officieel een alleenstaande man zonder kinderen maar over 2 maanden heb ik een geregistreerd partnerschap. Mijn aanstaande vrouw heeft geen werk en ik krijg ook meteen 2 thuiswonende kinderen van 9 en 15 jaar. Waar kan ik dan mijn draagkracht laten berekenen en eventueel mijn alimentatie laten herberekenen en eventueel aanpassen


Door Mirjam Timmerman, jurist op 5 april 2016

Een alimentatieberekening kan je online maken door op deze link te klikken: Draagkracht en alimentatie berekenen.

Let op! Vanuit het perspectief van alimentatieplicht hoeft het feit dat je gaat samenwonen niet meteen invloed te hebben op je draagkracht.

Plaats een reactie


*