We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Einde samenwonen | Maak een gratis ouderschapsplan

Een einde maken aan een samenwoning, ofwel het uit elkaar gaan na samenwonen is vaak net zo aangrijpend als een echtscheiding. Vooral als er kinderen zijn moet er veel worden geregeld. Lees hier hoe je een gratis ouderschapsplan kunt opstellen. We kunnen het ouderschapsplan ook officieel voor je vastleggen. Heb je daar interesse in? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op. Dan leggen we het je uit.

Samenlevingscontract en einde samenwonen

Je kan hebben samengewoond met of zonder samenlevingscontract. In het samenlevingscontract heb je een overzicht opgenomen van de rechten en plichten die je ten aanzien van elkaar hebt. Het is verstandig om een samenlevingscontract te laten opmaken door een notaris. Een notarieel samenlevingscontract wordt soms als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals partnerpensioen. Heb je geen samenlevingscontract? Dan hoef je verder niets officieel te ontbinden. Als jullie kinderen hebben is het wel heel verstandig om een ouderschapsplan op te stellen.

Afspraken in het samenlevingscontract

samenwonen eindeIn een samenlevingscontract kan je bijvoorbeeld hebben geregeld hoe je de kosten van de huishouding verdeelt en hoe je jullie bezittingen willen verdelen als je relatie beëindigd wordt. Nadat je uit elkaar bent gegaan kan je je ex, wettelijk gezien, alleen aanspreken op zaken die zijn vastgelegd in het samenlevingscontract.

De belastingdienst en de pensioenverzekeraars accepteren alleen een samenlevingscontract dat de notaris heeft opgesteld en in zijn bijzijn is ondertekend.  Denk hieraan als je samen met je partner een onderhands samenlevingscontract wilt opstellen. 

Verblijvingsbeding

einde samenwonen scheidingIn je samenlevingscontract kan je ook een verblijvingsbeding opnemen. Dat betekent dat gemeenschappelijke bezittingen na het overlijden van een partner automatisch het bezit van de andere partner worden.

Geen contract? Wél kinderalimentatie

Als je geen samenlevingscontract hebt ben je elkaar wettelijk gezien niets verplicht. Daarop bestaat één uitzondering: de niet-verzorgende ouder is verplicht kinderalimentatie te betalen aan de ouder die de kinderen verzorgt.

Gratis Ouderschapsplan na samenwoning?

Wij hebben een handige manier voor je om een gratis ouderschapsplan op te stellen. Daarover kan je alles lezen via deze link: gratis ouderschapsplan. De pagina gaat over een ouderschapsplan na echtscheiding maar geldt precies zo voor een ouderschapsplan na samenwonen. En wil je het ouderschapsplan laten vastleggen bij de notaris? Dat kan ook. Neem dan even contact met ons op zodat we je er een mail over kunnen sturen met meer informatie.

Comment Section

0 reacties op “Einde samenwonen | Maak een gratis ouderschapsplan

Plaats een reactie