Emotioneel coachen van je kind na scheiding
Emotioneel coachen van je kind na scheiding? wat is dat? Ik hoor het jullie vragen. Emotioneel coachen van je kind is simpelweg de emoties van onze kinderen serieus nemen, inlevingsvermogen hebben, goed kunnen luisteren naar wat ons kind écht zegt en de bereidheid om dingen vanuit hun perspectief te zien.
Empathie en geduld
De stappen die hiervoor nodig zijn, is weten dat de emoties van een kind niet altijd tot uiting komen op de manier die je had verwacht. Onderken dat ze er zijn en wuif ze niet weg. En het belangrijkste voor jezelf; reageer vanuit je gevoel niet vanuit je ergernis of moeheid.
Wat speelt er echt?
Als je voelt dat het niet klopt en als je ziet dat je kind net doet of er niks aan de hand is, luister dan naar dat stemmetje in jou, je intuitie, waarop je kan rekenen. Je ‘ weet’ het gewoon. De gevoelens van je kind worden daardoor geldig verklaard en kunnen zo benoemd worden. Je kan dan samen begrijpen wat er werkelijk speelt. Je kind weet soms ook niet waarom het doet zoals het doet, maar reken maar dat hij er ook last van heeft.
Voordelen van emotioneel coachen van je kind
– een betere lichamelijke gezondheid kennen
– hoger scoren op intellectuele prestaties
– minder gedragsproblemen hebben
– minder geneigd zijn om met geweld of ruzie conflicten op te lossen
– minder negatieve en meer positieve gevoelens hebben
Emotioneel coachen na scheiding
Emotioneel coachen geeft je kind net dat beetje extra dat jij belangrijk vindt om mee te geven in zijn of haar opvoeding. Maar wat als het niet (meer) lukt, en alles wat je je kind bijbrengt door je ex weer omver geschopt wordt en je elke week weer opnieuw de strijd aan moet met je kind? Ook hier hoop ik dat je op je gevoel kan vertrouwen en gelooft dat als jij je kind emotioneel coached, je aan het langste eind zal trekken. Je kind voelt zicht gesteund, veilig en vertrouwd met jou, en zal langzamerhand met jou mee veranderen.
Een praktijkvoorbeeld
Mijn dochter komt uit de klas en heeft haar witte broek met een pen mooi bewerkt. De kinderen uit de klas zijn geschrokken en zeggen haar, straks worden je ouders boos, denk je dat je moeder boos zal zijn? Nee hoor zegt ze, mijn vader en moeder worden niet boos. Haar vader staat haar op te wachten en ziet haar broek. Hij vraagt haar, hei wat heb jij nou, je broek helemaal met pen. Wat is er gebeurd?
Mijn dochter legt uit dat ze tijdens de les met haar pen op haar broek heeft gekrast omdat dat een lekker gevoel gaf, echter dat ze dacht dat haar pen uit was gedrukt. Toen ze dus pas klaar was met de les, zag ze haar broek, en de klasgenoten ook. Haar vader zei dat het er vast wel weer uit zal gaan in de was ( iedereen weet natuurlijk dat dat niet zomaar gebeurd haha). Toen ik moe uit mijn werk kwam, en haar bij haar vriendinnetje ophaalde, wist ik dus niks van die broek. De deur gaat open en de moeder van het vriendinnetje was benieuwd naar mijn reactie, want die had ook al gezegd dat mama daar vast niet blij mee was. Ook ik vroeg haar, wat heb jij nou? Vond je je broek niet mooi genoeg? Ze vertelde mij hetzelfde verhaal en ik zei, nou dat wordt boenen vanavond met een borsteltje en witte colgate tandpasta, dan de was in en dan gaat het er wel weer uit.(echt waar, goeie tip) . Heb je verder leuk gespeeld?
Hieruit kan je opmaken hoe mijn dochter er van overtuigd is dat ze uitleg mag geven en weet dat ze ouders heeft die haar de kans geven, in plaats van dat ze meteen in hun eigen overtuiging/emotie schieten en de wind van voren krijgt. Hoe zou jij gereageerd hebben?
Informatie?
Deze blog is geschreven door Debora Jones Palumbo. Debora is Gezins- en Kindercoach en werkt met de Reversie methode. Wil je met haar in contact komen? Bel dan 0900-588 88 88 voor een afspraak of meer informatie. Of vul ons contactformulier in zodat we jou kunnen bellen.
@ embrace it, Heemskerk