We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Fiscaal Partnerschap

Fiscaal partnerschap bij gescheiden wonen. Voor de belasting ben je al gescheiden op het moment  dat je niet meer bij elkaar woont. Belastingstechnisch gezien wordt je dan beschouwd als alleenstaande en wordt de belasting afzonderlijk geheven. De aftrekposten die je tijdens het huwelijk samenvoegde moet je dus nu ook afzonderlijk opgeven.
In het jaar van de echtscheiding kun je nog wel kiezen voor een fiscaal partnerschap. Hiervoor moet bij de belastingaangifte door beide partners gezamenlijk een verzoek worden gedaan.

Fiscaal partnerschap kan voordelig uitpakken en is nog mogelijk in het jaar van de echtscheiding. Daarbij moet men wel kiezen voor inkomenstoerekening voor het gehele jaar. Bepaalde inkomsten en uitgaven kunnen dan onderling vrij verdeeld worden. Dit biedt de mogelijkheid om, met het oog  op tariefverschillen, de meest gunstige berekening te kiezen. Bij het digitaal  invullen van de aangifte is het handig te spelen met het verdelen van de posten  om erachter te komen wat de meest gunstige uitkomst geeft. Een voordeel van praktische aard is dat een dergelijke keuze de belastingaangifte eenvoudiger maakt.

Terug naar: Echtscheiding Woordenlijst