Wat is gemeenschap van goederen bij echtscheiding?

Gemeenschap van goederen betekent dat alles van jullie samen is. Door te trouwen worden jouw vermogen en dat van je partner één. Gaan jullie scheiden? Dan is de verdeling van al jullie bezittingen en schulden fifty-fifty. Voorheen trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen, tenzij je huwelijkse voorwaarden had gemaakt. Sinds januari 2018 is dat anders. Regel je niets? Dan trouw je in beperkte gemeenschap van goederen.

Gelijk starten met je echtscheiding?

kast met rommel

Wat maakt het uit of je in gemeenschap bent getrouwd?

Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan geldt de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles van jullie samen is. Bezittingen en schulden. Dat heeft gevolgen voor de verdeling bij echtscheiding. Uitgangspunt is een verdeling van ieder de helft. Het staat je wel vrij daar andere afspraken over te maken. Maar moet de rechter beslissen? Dan gaat hij uit van ieder de helft. Ben je getrouwd ná 1 januari 2018? Dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen.

handen van getrouwd stel in vorm van hartje

Wat is een beperkte gemeenschap van goederen?

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd? Of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan geldt er, als je niets regelt, een beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat jullie hadden vóór het huwelijk, blijft van jullie apart. Als je gaat scheiden hoef je dat dus niet te verdelen. En alles wat jullie tijdens het huwelijk opbouwen wordt van jullie samen. Dat moet je dus bij scheiding verdelen.

vraagteken op krijtbord

Wat zijn huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding?

Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die je met elkaar maakt als je gaat trouwen. Je regelt dan op papier wat van wie is. Dat is makkelijker als je weer gaat scheiden. De verdeling is dan vooraf al duidelijk afgesproken.

mooie vrouw kijkt verdrietig

Wat is bij jullie scheiding van toepassing?

Zijn jullie getrouwd getrouwd vóór 1 januari 2018? Dan is alles van jullie samen, tenzij jullie het anders regelen. Bijvoorbeeld door huwelijkse voorwaarden. Zijn jullie ná 1 januari 2018 getrouwd? Dan is alleen van jullie samen datgene dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Tenzij jullie dat anders hebben geregeld. Hetzelfde geldt overigens voor een geregistreerd partnerschap.

man en vrouw zitten op bruggetje

Hoe regelen jullie het bij scheiden? 

Wil je een andere verdeling dan de standaard beperkte gemeenschap van goederen? Dan kan je huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij de notaris. Daarin kan je aangeven dat je wél wilt dat alle schulden en bezittingen van jullie samen zijn. Belangrijk is ook dat je je voorhuwelijkse vermogen laat registreren. Ook investeringen met privévermogen in het gemeenschappelijk vermogen kan je laten vastleggen. Zo is het duidelijk hoe de verdeling er uit moet gaan zien bij een scheiding.

zakhorloge als erfenis of schenking bij scheiding

Erfenis en schenking bij scheiding

Een bijzondere positie nemen de erfenis en de schenking in. Of een schenking of erfenis voor jullie beiden is, wordt ten eerste bepaald door de schenker of erflater. Als die er niets over meldt is het belangrijk wat er in de huwelijkse voorwaarden staat. Als die er ook niet zijn, valt de schenking of erfenis automatisch buiten de gemeenschap van goederen. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de verdeling bij de echtscheiding.

telefoon in hand om vragen te stellen

Heb je vragen over scheiden? Persoonlijk advies

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Check dan de blog Regels voor verdeling bij echtscheiding even. Wikipedia geeft ook nog een definitie van gemeenschap van goederen. En ook altijd handig: de site van de Rijksoverheid.

Wil je liever persoonlijk advies? Neem dan even contact met ons op via onderstaande button. 

Je echtscheiding overzichtelijk in 10 stappen?

Veelgestelde vragen  over echtscheiding| FAQ

Scheiden doe je niet dagelijk, dus logisch dat je veel vragen hebt. Neem gewoon even contact met ons op, dan kunnen we je gelijk advies geven. Hieronder hebben we ook een woordenlijst met alle echtscheidingstermen en een FAQ.