Geregistreerd partnerschap ontbinden

Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap gaat precies hetzelfde als een ‘gewone’ echtscheiding. Je hebt een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant nodig. Alleen heeft dat laatste stuk een andere naam. 

Net als bij een echtscheiding maak je afspraken met elkaar over de verdeling van je vermogen, je pensioen, alimentatie, verdeling van spullen, verdeling van het huis. En als je kinderen hebt maak je daarover natuurlijk goede afspraken in een uitgebreid ouderschapsplan.

Overeenkomst beëindiging geregistreerd partnerschap

Het ouderschapsplan en de ‘overeenkomst beëindiging geregistreerd partnerschap’ worden ingediend bij de rechter. De rechter kan vervolgens het geregistreerd partnerschap ontbinden.

Verschil met echtscheiding

Er is 1 verschil tussen scheiden en het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. Als je samen geen kinderen jonger dan 18 jaar hebt en je bent het met elkaar eens dat je het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen, dan hoef je niet naar de rechter. Je bent dan wél verplicht om een ‘overeenkomst ontbinding geregistreerd partnerschap’ met elkaar op te stellen. Je zet hierin alle afspraken die je met elkaar maakt, net zoals je zou doen als je zou gaan scheiden.

Inschrijven

Het enige verschil met een echtscheiding is dat je in bovengenoemd geval (dus: geen kinderen jonger dan 18 en met elkaar eens) niet naar de rechter hoeft. Het is voldoende als een advocaat of notaris jullie overeenkomst mede ondertekend. De advocaat of notaris geeft vervolgens aan de burgerlijke stand door dat er een ontbinding van het geregistreerd partnerschap is. Dit moet wel binnen drie maanden nadat jullie de overeenkomst hebben getekend gebeuren, anders is het niet geldig. Pas bij inschrijving bij de burgerlijke stand is het geregistreerd partnerschap beëindigd.

Regelen via onze site?

De afspraken die je met elkaar moet maken zijn precies hetzelfde alsof je gaat scheiden. Daarom kan je heel makkelijk gebruik maken van ons gratis ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant. Met behulp van onze uitgebreide vragenlijst weet je dan zeker dat je geen zaken over het hoofd ziet. Het indienen bij de rechter, of het inschrijven bij de gemeente, kunnen we ook voor je regelen. Neem contact met ons op voor prijzen en info: 0900-588 88 88 of vul hier ons contactformulier in zodat wij je meer info kunnen geven.