We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

Je kan zelf met je ex-partner afspreken hoe lang je partneralimentatie zal betalen. Je kan periode ook laten vastleggen door de rechter. Als de vastgestelde periode eindigt, stopt je betalingsverplichting. Als je geen afspraken hebt gemaakt over de duur van de betaling, gelden er andere regels.

  • Alimentatie zonder einddatum
  • Alimentatiebetaling ingegaan na 1 juli 1994
  • Regels partneralimentatie ook voor geregistreerd partnerschap
  • Alimentatiebetaling ingegaan voor 1 juli 1994
  • Start betaling partneralimentatie
  • Wijziging situatie ex-partner

Alimentatie zonder einddatum

Als er geen einddatum is vastgelegd, hangt het af van het moment dat de betalingsregeling is ingegaan wanneer je betalingsverplichting ophoudt. Er is een verschil of de regeling is ingegaan voor of na 1 juli 1994.

Alimentatiebetaling ingegaan na 1 juli 1994

Vanaf 1 juli 1994 gelden wettelijke termijnen voor de maximale duur van partneralimentatie. Is de termijn die van toepassing is op jouw situatie verstreken, dan houdt je betalingsverplichting automatisch op. De verschillende termijnen zijn:

  • Periode van 12 jaar.Deze periode geldt voor een huwelijk met kinderen. Ook geldt deze periode voor een huwelijk zonder kinderen dat langer dan 5 jaar heeft geduurd.
  • Periode van maximaal 5 jaar.Deze periode geldt voor een huwelijk zonder kinderen dat niet langer dan 5 jaar heeft geduurd. Je betalingsverplichting duurt net zo lang als je huwelijk heeft geduurd.

Regels partneralimentatie ook voor geregistreerd partnerschap

Bovenstaande regels gelden ook als een geregistreerd partnerschap eindigt via de rechter. Als je geregistreerd partnerschap buiten de rechter om eindigt, moet je zelf in de beëindigingovereenkomst een afspraak maken over de tijd dat je alimentatie betaalt.

Alimentatiebetaling ingegaan voor 1 juli 1994

Als de alimentatiebetaling al voor 1 juli 1994 is ingegaan en er geen einddatum is vastgelegd, eindigt je betalingsverplichting niet automatisch. Wil je de betaling stopzetten, dan kan je een verzoek indienen bij de rechter.

Start betaling partneralimentatie

Je begint met het betalen van alimentatie als de scheiding officieel is. Bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap is dit wanneer de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Bij een scheiding van tafel en bed is dit wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.

Wijziging situatie ex-partner

Je partneralimentatieplicht eindigt ook als de financiële of persoonlijke situatie van je ex-partner wijzigt. Dit is het geval in de volgende situaties:

  • Je ex-partner gaat meer verdienen en kan in zijn of haar eigen onderhoud voorzien.
  • Je ex-partner trouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen met een nieuwe partner.

 

Comment Section

0 reacties op “Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

Plaats een reactie