Een boedelverdeling of boedelscheiding
Een boedelverdeling, of ook wel genoemd, boedelscheiding, kan je mee te maken krijgen als je gaat scheiden. Als je gaat scheiden moeten al jullie bezittingen worden verdeeld. Ook de schulden. Wat is nou precies een boedelverdeling? En hoe pak je dat aan? En wat valt er eigenlijk onder de boedel? Op die vragen proberen we hieronder antwoord te geven.
Wat valt er allemaal onder de boedel?
De boedelverdeling is het verdelen van de spullen bij je echtscheiding. Wat valt er nou wél en niet onder de boedel? Wél onder de boedel valt: geld (contant en op je rekeningen), de woning en verzekeringen. Niet onder de boedel vallen: goederen die je via een schenking hebt gekregen en die door een uitsluitingsclausule niet van jullie beiden zijn geworden. Dat zie je nog wel eens met erfenissen. Ook niet in de boedel vallen verknochte goederen (zoals bijvoorbeeld sieraden, of kleding, waar een van de partijen aan is ‘verknocht’, zoals dat heet.)
Wat zijn verknochte goederen?
Verknochte goederen zijn bijvoorbeeld sieraden, kleding en erfenissen of schenkingen. Deze zijn niet automatisch gemeenschappelijk eigendom en hoeven daarom ook niet altijd meegenomen te worden in de verdeling van de boedel. Verknochte goederen zijn eigendom van 1 van jullie en hoeven niet standaard meegenomen te worden in de boedelverdeling.
Een uitzondering als je huwelijkse voorwaarden hebt
Het overzicht van wat er wel en niet onder de boedel valt geldt niet als je huwelijkse voorwaarden hebt afgesproken met elkaar. Dan heb je tijdens je huwelijk al afspraken over de verdeling gemaakt. Dat hoef je dan dus niet meer te doen als je gaat scheiden. Zo kan je bijvoorbeeld in de huwelijkse voorwaarden hebben opgenomen dat alle meubels in de woning van jou zijn. Hierover hoeven dan tijdens de scheiding geen aparte verdelingsafspraken meer te worden gemaakt.
Hoe pak je een boedelverdeling aan?
Het makkelijkst is om eerst een lijst te maken met daarop al jullie bezittingen en schulden. Daarna kan je van alles de waarde opnemen. Dat is soms erg moeilijk want sommige dingen hebben persoonlijk wel veel waarde, maar economisch gezien niet. Eventueel kan je de hulp van een taxateur inroepen.
Als de lijst klaar is kan je er samen voor gaan zitten om een verdeling te maken. Naast alle spullen (de inboedel) moet je ook de financien, het pensioen, de woning en eventuele schulden verdelen. Als je het ingewikkeld vind kan je even contact met ons opnemen zodat we je wat vrijblijvende tips kunnen geven.
Als je hebt bepaald wat voor wie is, tel je de waarde bij elkaar op. Je ziet dan onder de streep of de verdeling ongeveer gelijk is. Zit er financieel een groot verschil in de waarde, dan moet je dit verschil met je partner verrekenen.
Hoe verdeel je de schulden?
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd ben je beiden aansprakelijk voor de schulden die jullie hebben. Ook als 1 van jullie de schuld heeft ‘veroorzaakt’. Schulden kan je eigenlijk niet echt verdelen. Je kan wel afspreken wie welke schuld voor zijn of haar rekening neemt. De schuldeiser is daar echter niet aan gebonden. Die kan de schuld verhalen op jullie allebei. Ook als je hebt afgesproken dat jij niet degene bent die voor de schuld aansprakelijk is.
Hoe verdeel je de woning?
Het verdelen van de koopwoning is ook een moeilijk punt. Jullie zullen ieder een eigen woonplek moeten vinden. Je kan er voor kiezen de woning te verkopen en beiden een andere woning te zoeken. Maar je kan er ook voor kiezen de partner uit te kopen. Waar je allemaal op moet letten bij het verdelen van de woning, en welke mogelijkheden je hebt, kan je lezen in deze blog: je gaat scheiden en hebt samen een koophuis, wat moet je doen?
Na 1 januari 2018 getrouwd?
Als je bent getrouwd vóór 1-1-2018 en je bent in gemeenschap van goederen getrouwd, dan ben je allebei voor de helft eigenaar van alle spullen die jullie hebben. Bij huwelijkse voorwaarden kan je misschien hebben afgesproken, dat bepaalde goederen gemeenschappelijk eigendom zijn. Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd? Dan zijn jullie in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Alle bezittingen die je voor het huwelijk had blijven van jou. Alles wat jullie tijdens het huwelijk samen hebben gekocht valt in de gemeenschap en moet verdeeld worden. Hierover kan je meer lezen in de blog: getrouwd na 1-1-2018? Regels voor verdeling bij echtscheiding.
De kinderen en de inboedel
Ook over de spullen van de kinderen moeten jullie nadenken. Als ze bij jullie allebei verblijven, is er van veel spullen 2 nodig. Een extra bed, extra kleding, extra kinderstoel. Voor je kind kan het een onveilig gevoel geven als het alle bekende spullen moet missen. Misschien is het goed om ze zelf te laten beslissen welke spullen ze bij welke ouder willen hebben liggen.
Wat als het niet lukt met de boedelverdeling?
Als je er met elkaar niet uit komt is het verstandig om iemand in te schakelen om jullie te helpen. Dat kan bijvoorbeeld een mediator zijn. De mediator bekijkt niet alleen zakelijk wat handig is, maar ziet ook de emotionele kant van de verdeling. Willen jullie een mediator inschakelen? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op, dan verwijzen wij je verder.
Na de boedelscheiding
De boedelverdeling is een van de onderdelen van de echtscheiding. Daarnaast spelen er nog andere zaken zoals alimentatie, of omgang met de kinderen. Het beste is om al deze punten in samenhang met elkaar te behandelen.
Boedelverdeling of boedelscheiding bij scheiden | Hoe werkt dat?
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over je eigen echtscheiding? Aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen. Je kan ons bellen of mailen. En meestal reageren we nog dezelfde dag. Met deze link ga je naar onze contactgegevens.
Comment Section
0 reacties op “Boedelverdeling of boedelscheiding bij echtscheiden | Hoe werkt dat?”