We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Draagkracht berekenen | Hoe bepaal je de hoogte van alimentatie?

Wat is draagkracht berekenen?

Draagkracht berekenen is bepalen welk bedrag aan alimentatie je kan betalen. Dus wat je financieel kunt missen. Dat bedrag kan worden berekend. En dat heet een draagkrachtberekening. Als er alimentatie gaat worden berekend worden er eigenlijk twee bedragen tegenover elkaar gezet. Aan de ene kant staat de draagkracht (dus was kan iemand missen) en aan de andere kant staat de behoefte (dat is het bedrag dat degene die de alimentatie krijgt, nodig heeft). Dat laatste heeft een behoefteberekening. Het laagste bedrag van deze twee berekeningen is het alimentatiebedrag.

Hoe kan je een draagkrachtberekening (laten) maken?

man draagt zware cirkelEen draagkrachtberekening is een moeilijke berekening. In de berekening worden de inkomsten en uitgaven van degene die alimentatie moet gaan betalen meegenomen. Wat betaal je bijvoorbeeld aan je hypotheek? Of andere vaste lasten? Heb je schulden? Dit zijn allemaal punten die worden meegenomen in de berekening. Het is daarom best lastig om zo’n berekening zelf te maken. Als je wilt kunnen wij dit voor je doen. Kijk dan even naar deze link voor meer informatie: alles over alimentatie bij je scheiding

Geldt dit voor kinderalimentatie of partneralimentatie?

Zowel voor kinderalimentatie als bij partneralimentatie kan je een draagkrachtberekening laten maken. De draagkrachtberekening geldt voor beide situaties. Je hoeft dus niet twee berekeningen te laten maken.

Is een draagkrachtberekening verplicht?

Je bent niet verplicht om een draagkrachtberekening te laten maken. Je kan ook onderling overleggen met je (ex) partner over de hoogte van de alimentatie. Pas als jullie daar samen niet uitkomen is een berekening handig.

Hoe kan je een herberekening laten maken?

Hebben jullie al een bedrag aan alimentatie vastgesteld? En je bent het niet (meer) met dat bedrag eens? Dan kan je een HERberkening laten maken. Je kan een herberekening partneralimentatie laten maken of een herberekening kinderalimentatie. Als je meer info wilt over het verschil tussen deze beide berekeningen dan kan je even kijken op deze pagina: alles over alimentatie

Heb je hulp nodig om je draagkracht te berekenen?

Ben je op zoek naar hulp op dit gebied? Neem dan gerust even contact  met ons op. Wij kunnen samen met jou bekijken welke weg het beste is voor jou. Bellen kan natuurlijk ook 0900-588 88 88. Contact met ons is altijd gratis en vrijblijvend! Ook voor de kinderalimentatie 2019 kan je even contact met ons opnemen. 

Een voorbeeld van de maximale draagkracht

Ilse en Paul gaan scheiden. Zij hebben twee dochtertjes. Paul heeft inkomen en Ilse niet. De rechter bepaalt dat de kinderalimentatie per maand in totaal € 200,00 moet zijn. De partneralimentatie voor Ilse is berekend op € 300,00. Volgens de draagkrachtberekening kan Paul maximaal € 350,00 aan alimentatie betalen. Hierdoor komen ze op de volgende verdeling;

 Maximale alimentatie per maand €350,00
 Kinderalimentatie €200,00
 Partneralimentatie per maand €150,00

En omdat kinderalimentatie altijd vóór partneralimentatie gaat, ontvangt Ilse € 150,00 aan partneralimentatie.

Wat als je draagkracht wijzigt?

Als er iets in je draagkracht (of aan de behoefte) verandert kan dat ook de hoogte van de alimentatie veranderen. Verliest de alimentatiebetaler bijvoorbeeld zijn of haar baan, dan kan dat een reden zijn om een herberekening te maken en de alimentatie aan te passen. Dit geldt ook bij bijvoorbeeld samenwonen (alleen bij partneralimentatie), hertrouwen en een verandering van de omgangsregeling. En ook hier geldt: je bent vrij om daar onderling afspraken over te maken met elkaar. Je kan er ook voor kiezen dit vast te leggen. Kom je er niet uit? Dan kan je het laten doen door een mediator of advocaat, of door ons natuurlijk. Wil je deskundige hulp? Neem dan via het aanvraagformulier contact met ons op.

Waar vind je nog meer informatie over de draagkrachtberekening?

Draagkracht bij kinderalimentatie is de financiële ruimte die resteert ná de aftrek van bepaalde lasten voor onder andere leven, wonen en ziektekosten. Over netto partneralimentatie berekenen kan je meer info vinden via de link. En wil je meer info over alimentatie en het buitenland? Kijk dan even hier: hoe kan je alimentatie regelen met het buitenland?

Een richtlijn voor jouw draagkracht?

De werkgroep Alimentatienormen van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak geeft standaardnormen waardoor je ongeveer kunt bepalen wat jouw draagkracht is. Neem even contact met ons op voor de normbedragen: vrijblijvend contact

Wie betaalt wat bij kinderalimentatie?

Om te kunnen bepalen wie van jullie wat moet betalen aan kinderalimentatie wordt de draagkracht van jullie beiden berekend. Aan de hand van deze uitkomsten wordt bepaald wie welk aandeel in de behoefte van de kinderen gaat betalen. Dit is naar rato van draagkracht.

Hoe lang moet je kinderalimentatie betalen?

Volgens de wet moet je kinderalimentatie betalen tot je kind 21 jaar oud is. Zijn je kinderen onder de 18? Dan heet de alimentatie: een bijdrage in de kosten van opvoeding en verzorging. Is je kind tussen de 18 en 21 jaar? Dan heet het een bijdrage in de kosten van studie en levensonderhoud. De ‘bijdrage in de kosten van opvoeding en verzorging’ wordt automatisch omgezet in ‘een bijdrage voor studie en levensonderhoud’ op het moment dat je kind 18 jaar wordt. Je mag de bijdrage dan aan het kind zelf betalen in plaats van via je ex-partner. Je mag hier met je kind afspraken over maken.

Hoe lang moet je partneralimentatie betalen?

Daarover kan je meer lezen in deze blogs:

partneralimentatie van 12 naar 5 jaar

nieuwe wet partneralimentatie

Zijn jullie kids de hele vakantie bij jou? Dan kan je je wel eens afvragen of er dan niet een wijziging van de alimentatie moet plaatsvinden. Van een client kregen we hierover de volgende vraag: Mijn ex en ik hebben het een en ander vastgelegd in een convenant betreft alimentatie en wanneer de kids in […]

Zeven vragen over alimentatie

In de politiek  wil een aantal partijen dat de alimentatie voor partners na een scheiding maximaal vijf jaar wordt. Nu is dat vaak twaalf jaar. Wat is alimentatie precies en wanneer ben je verplicht het te betalen? Zeven vragen over alimentatie.

    Comment Section

    0 reacties op “Draagkracht berekenen | Hoe bepaal je de hoogte van alimentatie?

    Plaats een reactie