We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Akte van verdeling bij scheiden

Wat is een akte van verdeling bij scheiden?

In een akte van verdeling wordt het huis dat eerst van jullie beiden was, overgeschreven naar 1 van jullie. Als jullie samen een koophuis hebben kunnen jullie beslissen het huis na de scheiding op naam van 1 van jullie beiden te zetten. Deze afspraak neem je dan op in het echtscheidingsconvenant. Nadat het echtscheidingsconvenant bij de rechtbank ik geweest, gaan jullie naar de notaris om het huis over te schrijven.  De notaris neemt de afspraken met betrekking tot het eigendom van de woning op in een akte van berusting. Deze akte ondertekenen jullie bij de notaris. De notaris schrijft de akte daarna in bij het Kadaster. Vanaf dat moment staat de woning op één naam.

Waarom is een akte van verdeling noodzakelijk?

Het verdelen van de eigendommen bij de echtscheiding wordt opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Je ondertekent dit beiden en het wordt door een rechter bekrachtigd. Maar als het gaat om het eigendom van de woning die jullie samen hebben, dan is er een akte van verdeling nodig die wordt opgesteld door de notaris.

De notaris controleert de eigendomsrechten van jou en je ex en noteert aan wie de woning wordt toebedeeld. De notaris kan deze afspraken overnemen uit het echtscheidingsconvenant. Na ondertekening van de akte van verdeling wordt deze ingeschreven bij het kadaster.

Is een akte van verdeling nodig bij verkoop?

Als jullie allebei niet in de woning willen blijven en hebben besloten de woning te verkopen, dan is er geen akte van verdeling nodig. Dan kunnen jullie de woning gewoon verkopen en de opbrengst (of schuld) verdelen. De afspraken hierover neem je op in het echtscheidingsconvenant.

Wil je advies over jouw situatie?

Neem dan even vrijblijvend contact met ons op.

Meer informatie?

Voor meer info kan je ook even lezen:

Je gaat scheiden en hebt samen een koophuis. Wat moet je doen?

Comment Section

0 reacties op “Akte van verdeling bij scheiden

Plaats een reactie