We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Echtscheidingsconvenant

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijk document waarin je de afspraken over je scheiding vastlegt. Ook als je hebt samengewoond of een geregistreerd partnerschap hebt gehad, kan je een echtscheidingsconvenant afsluiten. Het heet dan geen echtscheidingsconvenant, maar gewoon een convenant. Hieronder wordt de term echtscheidingsconvenant uitgelegd.

Wat neem je op in het echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant kan je alles opnemen dat je met elkaar wilt afspreken over de scheiding.

  • Bijvoorbeeld de verdeling van je woning.
  • Hoe verdeel je je pensioen?
  • Wat doen jullie met de gezamenlijk rekening?
  • Wat spreken jullie af over alimentatie?
  • Wat regelen jullie voor de kinderen?

Echtscheidingsconvenant uitgelegd

Omdat je aan zoveel moet denken hebben wij een overzicht voor je gemaakt. We hebben een lange vragenlijst opgesteld, waardoor je vanzelf langs alle onderwerpen wordt geleid waaraan je moet denken. Na het beantwoorden van de vragenlijst krijg je automatisch een eerste concept echtscheidingsconvenant in je mailbox. Deze service is gratis. Hier proberen.

Wat zijn de voordelen van een convenant?

Als je de afspraken al op papier zet in een convenant, hoef je dit niet door de rechter te laten bepalen. Om te kunnen scheiden moet je naar de rechtbank. Als je bij het verzoek om te scheiden, gelijk al een echtscheidingsconvenant inlevert, hoeft de rechter de afspraken alleen maar te bekrachtigen.

Bovendien is het zo dat gezamenlijk gemaakte afspraken beter vol te houden zijn dan opgelegde afspraken door de rechter.

De procedure van de scheiding duurt dan ook korter. De rechter hoeft alleen maar naar de afspraken te kijken die jullie al hebben vastgelegd.

En een laatste voordeel. Een echtscheidingsconvenant waarin alle afspraken zijn vastgelegd geeft duidelijkheid. Toch kan het voorkomen dat er nog discussie ontstaat over één van de punten die erin staan. Als je ex wil afwijken van het convenant, dan kan jij je ex hier aan houden haar eraan houden. Je kan dan bijvoorbeeld gelijk een deurwaarde inschakelen en hoeft niet eerst weer langs de rechter.

Zelf doen of uitspraak van de rechter?

Een belangrijke voorwaarde om tot een echtscheidingsconvenant te komen is dat jullie nog wel samen om de tafel moeten kunnen. Is dat niet het geval? Dan kan je de rechter laten beoordelen wat de beste afspraak is voor jullie.

Comment Section

0 reacties op “Echtscheidingsconvenant

Plaats een reactie