Als je gaat scheiden moet je veel dingen regelen. Een daarvan is het verdelen van de inboedel. De inboedel is weer iets anders dan de boedel. De woorden lijken op elkaar maar betekenen nét iets anders. De inboedel is onderdeel van de boedel. De boedel betreft alle bezittingen en schulden. De Inboedel zijn de spullen in en om het huis.
Wat valt er onder de inboedel?
De inboedel betreft alle spullen in en om het huis zoals bijvoorbeeld de inrichting van de woning. Denk aan zaken zoals kasten, bedden, tv, fietsen. Bij de inboedel horen geen zaken die ‘nagelvast’ aan de woning zitten. Zoals bijvoorbeeld centrale verwarming, inbouwspots, vloeren (als ze vastliggen).
Wat valt er NIET onder de inboedel?
Zaken die niet onder de inboedel vallen zijn persoonlijke zaken. Dit wordt ook wel ‘verknochte’ zaken genoemd. Daarbij kan je denken aan kleding, sieraden en dat soort persoonlijke dingen. Ook valt onder verknochte goederen zaken die je via een erfenis hebt verkregen waarbij er speciaal is opgesteld dat de partner is uitgesloten. Ook als je via huwelijkse voorwaarden afspraken met elkaar hebt gemaakt, dan wordt dit uitgesloten van de standaard verdeling.
Hoe stel je de waarde van de inboedel vast?
Veel van je inboedel heeft een persoonlijke waarde. Die waarde is meestal hoger dan de economische waarde. Bij de verdeling moet je uitgaan van de dagwaarde van zaken, niet van de waarde die het oorspronkelijk had. Een mooie dure bank van een jaar oud, is dus waarschijnlijk niet veel meer waard. Omdat dit meestal een laag bedrag is, kunt u het beste uw goederen delen bij helften.
Is de inboedelverdeling afhankelijk van je burgerlijke staat?
Welke spullen van de inboedel je moet verdelen en hoe je dit moet doen, is onder andere afhankelijk van je burgerlijke staat: zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Of onder huwelijkse voorwaarden? Of heb je een samenlevingscontract? En niet alleen de inboedel zelf moet worden verdeeld, ook de inboedelverzekering zal veranderen.
Inboedel verdelen bij gemeenschap van goederen
Als jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is bijna de hele inboedel gemeenschappelijk bezit. Jullie krijgen dan ieder de helft van de totale inboedelwaarde. Een uitzondering hierop zijn de verknochte goederen. Bij verknochte goederen kan je denken aan een erfenis of schenking waarbij de ‘koude kant’ is uitgesloten. Ook kleding en sieraden worden beschouwd als verknochte goederen. Deze verknochte goederen tellen niet mee bij de verdeling van de inboedel, maar blijven het bezit van de eigenaar, ook al ben je in gemeenschap van goederen getrouwd.
Wat kunnen wij voor je doen?
Als je er samen niet helemaal uitkomt dan kan je vrijblijvend even contact met ons opnemen. Wij regelen de hele dag scheidingen dus we kunnen je zeker van goed advies voorzien. Onze contactgegevens vind je hier: contactgegevens Stichting Oprechtscheiden
Comment Section
0 reacties op “Inboedel verdelen bij echtscheiding”