We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Pensioenverevening | Wat is dat?

Wat is pensioenverevening?

Pensioenverevening betekent dat ieder van de partners, van het pensioen dat door de ander tijdens het huwelijk is opgebouwd, de helft krijgt bij de scheiding. Dit is uitgewerkt in de wet. Volgens de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS) komt het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen voor verevening in aanmerking. Pas als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, wordt het te verevenen gedeelte van het pensioen direct op de rekening van de andere partner gestort.

Vergeet het formulier niet in te vullen

Je moet dan wel het formulier “Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen” hebben ingevuld. Je moet dit formulier binnen twee jaar na je scheiding inleveren bij de pensioenverzekeraar. Anders kan het zo zijn dat je na je pensioen weer te maken krijgt met je ex. Het pensioenfonds kan dan namelijk het hele pensioen uitkeren aan een van jullie beiden, met de verplichting dit over te maken aan de ex-partner.

Wat zijn de regels voor het verdelen van pensioen bij echtscheiding?

Ouderdomspensioen
Bij jullie scheiding heb je wettelijk recht op ouderdomspensioen van je ex-partner. En andersom, je ex partner heeft recht op ouderdomspensioen van jou. De helft van het pensioen dat jullie tijdens het huwelijk hebben opgebouwd komt aan de ander toe. Pensioen van voor het huwelijk telt niet mee. Pensioen van na het huwelijk ook niet.

Nabestaandenpensioen / partnerpensioen
Na de echtscheiding hou je ook recht op elkaars nabestaandenpensioen / partnerpensioen (na de echtscheiding wordt dit bijzonder partnerpensioen genoemd). De opbouw van het partnerpensioen stopt op het moment van scheiden. De al opgebouwde waarde wordt premievrij bewaard voor je ex-partner. En heb je voor het huwelijk samengewoond? Dan heb je misschien ook partnerpensioen voor elkaar opgebouwd. Kom je te overlijden? Dan ontvangt je ex-partner een nabestaandenuitkering.

U mag samen bepalen dat je het recht op nabestaandenpensioen uitsluit. Je moet dit dan na de scheiding doorgeven aan het pensioenfonds. Je pensioenfonds is niet verplicht hier aan mee te werken, dus check even goed bij je pensioenfonds wat hun regels zijn.

Wil je andere afspraken over pensioenverdeling?

Je mag samen ook afwijkende afspraken maken. Zo kan je de verevening van de pensioen uitsluiten, of een andere verdeling afspreken. De afspraken hierover leg je neer in het echtscheidingsconvenant.

Wat doe je met buitenlands pensioen?

En heb je pensioenrechten opgebouwd buiten Nederland? Dan heb je ook recht op verdeling, alleen is het buitenlandse pensioenfonds niet verplicht om mee te werken aan de verdeling. Sommige buitenlandse pensioenfondsen zijn wel bereid om mee te werken aan de verdeelde uitbetaling. Doen ze dit niet, dan moeten jullie het zelf regelen.

Hoeveel pensioen heb je eigenlijk opgebouwd?

Weet je niet meer precies waar je pensioen hebt opgebouwd? Op mijnpensioenoverzicht.nl kan je met je DigiD inloggen. Je krijgt dan een overzicht van je pensioenopbouw.

Handige downloads over pensioenverevening

Brochure overheid verdeling ouderdomspensioen bij scheiding

Formulier verdeling ouderdomspensioen bij scheiding

Meer informatie over pensioenverevening?

Natuurlijk kan je even contact met ons opnemen als je een vraag hebt. Dat kan via dit contactformulier. We helpen je graag verder. En we doen dat vrijblijvend en zonder kosten.

Behoud van het volledige eigen pensioen na scheiding?
Een pensioen is te onderscheiden in een ouderdomspensioen en een (bijzonder) partnerpensioen. Het ouderdomspensioen ziet op het pensioen dat wordt opgebouwd gedurende de werkende periode en wordt ontvangen als men de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

 

    Comment Section

    0 reacties op “Pensioenverevening | Wat is dat?

    Plaats een reactie