We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Heb je een akte van verdeling nodig als je gaat scheiden?

Heb je een akte van verdeling nodig als je gaat scheiden?

Wat is een akte van verdeling eigenlijk?

In een akte van verdeling wordt het huis dat eerst van jullie beiden was, overgeschreven naar 1 van jullie. Als jullie samen een koophuis hebben kunnen jullie beslissen het huis na de scheiding op naam van 1 van jullie beiden te zetten. Deze afspraak neem je dan op in het echtscheidingsconvenant. Nadat het echtscheidingsconvenant bij de rechtbank ik geweest, gaan jullie naar de notaris om het huis over te schrijven. De notaris neemt de afspraken met betrekking tot het eigendom van de woning op in een akte van berusting. Deze akte ondertekenen jullie bij de notaris. De notaris schrijft de akte daarna in bij het Kadaster. Vanaf dat moment staat de woning op één naam. De akte waarin de verdeling van de woning wordt opgenomen heet de akte van verdeling. In deze akte staat wat de verdeling van de woning is en onder welke voorwaarden er wordt verdeeld.

Wat is het verschil tussen een akte van verdeling en een echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant worden ALLE afspraken over de scheiding opgenomen. Ook die van de verdeling van de woning. Met het echtscheidingsconvenant leg je de afspraken vast. De afspraken worden door de rechter bekrachtigd in het echtscheidingsvonnis. Na het vonnis ga je voor de effectuering van de afspraken naar de notaris. De notaris stelt de akte van verdeling op. De notaris doet dit aan de hand van de afspraken die je hebt gemaakt in het echtscheidingsconvenant. Wil je op een makkelijke manier een echtscheidingsconvenant opstellen? Lees dan hier verder: echtscheidingsconvenant maken.

Waarom heb je een akte van verdeling nodig?

Als jullie gaan scheiden en je hebt een koophuis, dan moet je bepalen hoe jullie het huis gaan verdelen. Dat geldt ook voor de hypotheek. Jullie hebben in het echtscheidingsconvenant afspraken gemaakt. In die afspraken staat wat jullie met de woning doen en wie de hypotheek op zich neemt. Als jullie afspreken dat een van jullie de woning overneemt van de ander, dan heb je een akte van verdeling nodig. Dat komt omdat er onroerend goed moet worden overgeschreven. En alleen een notaris kan dat doen.

Waarom heb je een notaris nodig voor de akte van verdeling?

En waarom zou je nou niet genoeg hebben aan de uitspraak van de rechter met betrekking tot de verdeling van de woning? Dat is omdat de notaris in Nederland de enige bevoegde is om onroerend goed over te schrijven van de ene op de andere naam. Je kan dus wel afspraken met elkaar maken over de verdeling, de rechter kan dit goedkeuren, maar daarna heb je toch ook nog een notaris nodig om het huis van de ene op de andere naam te zetten. Ook de afspraken over de hypotheek neemt de notaris op in de akte van verdeling. Zoek je een goede notaris? Neem dan even contact met ons op.

Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid

Als de woning wordt overgenomen door de ene partner van de andere partner, dan moet er 1 partner worden uitgekocht. De partner die de woning overneemt moet de andere partner de helft van de waarde van de woning betalen. Meestal staat er op een woning een hypotheek. Tijdens jullie huwelijk waren jullie beiden aansprakelijk voor de afbetaling van de hypotheek. Om er voor te zorgen dat de partner die de woning overneemt nu de enige aansprakelijke wordt voor de hypotheekbetalingen, moeten jullie de bank vragen om ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Je bent dan als vertrekkende partner niet meer verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. De bank moet hier wel mee akkoord gaan. De bank zal een check doen of je in je eentje de hypotheek kunt betalen. meer over de woning kan je hier lezen: je gaat scheiden en hebt samen een koophuis? | Wat moet je doen?

Bij verkoop geen akte van verdeling nodig?

De akte van verdeling is alleen nodig als de woning van de ene partner naar de andere gaat. Als jullie besluiten dat de woning wordt verkocht is er geen akte van verdeling nodig. De winst (of het verlies) delen jullie samen. Wie welk percentage neemt kunnen jullie samen afspreken. Als jullie daar niet uitkomen kan je vragen of de rechter daar een uitspraak over wil doen. Nog handiger is om eerst naar een mediator te gaan. De mediator kan jullie alle scenario’s voorrekenen en jullie begeleiden naar een goede verdeling.

Hoe werkt het opstellen van een akte van verdeling?

  • Eerst leggen jullie de afspraken over de scheiding vast in een echtscheidingsconvenant.
  • Dit convenant gaat naar de rechtbank.
  • De rechter spreekt de echtscheiding uit. Dat heet de echtscheidingsbeschikking.
  • Zodra je de echtscheidingsbeschikking hebt, kan je daarmee naar de notaris (tip als je haast hebt: je kan de notaris ook aan de hand van het concept convenant al vragen om de voorbereidende werkzaamheden te doen. Op het moment dat je de echtscheidingsbeschikking van de rechtbank krijgt kan de notaris dan direct handelen. Dit scheelt tijd)
  • de notaris stelt de akte van verdeling op aan de hand van de afspraken in het convenant
  • de notaris schrijft de nieuwe verdeling in bij het kadaster
  • na de inschrijving in het kadaster is het voor iedereen duidelijk wat de nieuwe eigendomsverhouding is

Ook na samenwonen een akte van verdeling nodig?

Ook voor samenwoners die uit elkaar gaan kan de akte van verdeling opgesteld. Er moet dan wel sprake zijn van een koopwoning, die van de ene op de andere partner moet worden overgeschreven. Is is in dit geval geen sprake van een rechterlijke uitspraak, maar wel van een convenant. Op basis van dit convenant kan de notaris de akte opstellen.

Heb je een akte van verdeling nodig als je gaat scheiden?

Je hebt dus niet altijd een akte van verdeling nodig als je gaat scheiden. Het hangt er van af of je een koopwoning hebt, en wat je met die koopwoning wilt doen. Willen jullie de koopwoning overschrijven van de ene partner naar de andere? Dan heb je een akte van verdeling nodig.

Meer informatie?

Wil je graag even overleggen over je eigen scheiding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dan kijken wij wat we voor je kunnen doen.

En als je graag eerst wat meer wilt lezen, kijk dan ook eens naar:

    Comment Section

    0 reacties op “Heb je een akte van verdeling nodig als je gaat scheiden?

    Plaats een reactie