We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Gemeenschap van goederen

Gemeenschap van goederen is dat alles van jullie samen wordt vanaf het moment dat jullie gaan trouwen. Door te trouwen wordt alles wat van jou is ook van je partner, en andersom. En als je gaat scheiden, dan is de verdeling van al jullie bezittingen en schulden, ieder de helft. Je mag hiervan afwijken als je het daar samen over eens bent.

Waarop heb je recht als je trouwt in gemeenschap van goederen?

Als je bent getrouwd, of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan geldt automatisch de gemeenschap van goederen. Alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van jou en je partner zijn van jullie samen.

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd? Dan vallen NIET alle bezittingen en schulden onder de gemeenschap van goederen. Alleen de bezittingen en schulden die vóór jullie huwelijk van jullie samen waren, én de toekomstige bezittingen en schulden, vallen in de gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen buiten de gemeenschap van goederen. Ook bezittingen en schulden die vóór het huwelijk alleen van jou waren, vallen niet onder de gemeenschap van goederen. Bij scheiding krijgen jij en je partner beiden 50% van alle bezittingen en schulden die in de wettelijke gemeenschap van goederen vallen. Je mag hiervan afwijken in onderling overleg.

Wat als je geen gemeenschap van goederen wilt?

Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap sluit kan je kiezen uit:

  • trouwen in gemeenschap van goederen;
  • trouwen onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Als je geen keuze hebt gemaakt, ben je automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd.

Getrouwd na 1 januari 2018? Beperkte gemeenschap van goederen

Op 1 januari 2018 is de wet veranderd. Ben je na 1-1-2018 getrouwd? Dan geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Hieronder vallen:

  • Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van jou en je partner samen waren.
  • Bezittingen en schulden die jij en je partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen.
  • Een onderneming als je deze tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap start.

Voor 1 januari 2018: getrouwd in gemeenschap van goederen

Zijn jullie voor 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan gelden de volgende regels:

  • Alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden zijn van jou en je partner samen.
  • Erfenissen en schenkingen vallen in de gemeenschap van goederen. Hierop zijn wel uitzondering, bijvoorbeeld als dit een voorwaarde is van de erfenis.
  • Een eigen onderneming valt automatisch in de gemeenschap van goederen.

Na 1 januari getrouwd? niet alles is van jullie samen

Als je na 1 januari 2018 bent getrouwd dan zijn niet meer alle bezittingen en schulden van jullie samen:

  • Bezittingen en schulden die alleen van jou waren voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven alleen van jou.
  • Erfenissen of schenkingen die je voor of tijdens het huwelijk krijgt blijven van jou. De erflater of schenker kan in het testament wel bepalen dat je partner ook een deel krijgt.
  • Bestond de eigen onderneming al voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan blijft deze privé. De partner die de onderneming heeft, moet aan de andere partner een vergoeding betalen.

Hoe kan je je eigendom aantonen?

Als je gaat scheiden moet je kunnen aantonen dat de bezittingen die buiten de gemeenschap van goederen vallen, van jou alleen zijn. Dat kan je bewijzen door bijvoorbeeld de bonnetjes te bewaren. En gaat het om een erfenis of grote schenking? Dan is het handig om het testament of de schenkingsakte te bewaren. Als je niet kan aantonen dat de bezittingen van jou, dan krijgt je ex-partner bij de echtscheiding de helft. En ook hier geldt weer: je mag hiervan afwijken, als je het daar samen over eens bent. Let even goed op met nalatenschappen of schenkingen. Als het echtscheidingsverzoek nog niet is ingediend, is de gemeenschap nog niet ontbonden. Als een erflater geen uitsluitingsbeding heeft opgenomen in het testament, valt de erfenis in de gemeenschap.

Hoe moet je gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden regelen?

Wil je toch in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan kan je dit regelen bij de notaris. Ook als je al bent getrouwd, kan je de voorwaarden waaronder je bent getrouwd wijzigen. Je legt dit vast bij de notaris.

Regels bij omzetten geregistreerd partnerschap

Ben je een geregistreerd partnerschap aangegaan vóór 2018 en zet je dit na 1-1-2018 om in een huwelijk? Dan blijft de wet van vóór 2018 gelden. Wil je toch andere voorwaarden? Dan moet je dit bij een notaris laten vastleggen.

Meer informatie?

Natuurlijk kan je altijd even contact met ons opnemen voor meer informatie. Dit is gratis en vrijblijvend, dus aarzel niet.

Of lees een van deze pagina’s:

Huwelijkse voorwaarden bij scheiden

Als je bent getrouwd is dat altijd onder 1 van deze twee voorwaarden: gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden. Vanaf 1 januari 2018 is daar nog de ‘beperkte gemeenschap van goederen’ bijgekomen. Op welke manier je bent getrouwd bepaalt voor een deel ook op welke manier je scheiding gaat. Wat is gemeenschap van goederen?

Je gaat scheiden en hebt samen een koophuis | Wat moet je doen?

Wat moet je doen? Je gaat scheiden en hebt samen een koophuis. Wat moet je dan allemaal regelen en waar moet je op letten? Moet je scheiden nadat je het huis hebt verkocht? Of kan je beter eerst je echtscheiding regelen en daarna je koopwoning in de verkoop zetten?

Getrouwd na 1 januari 2018? | Regels voor verdeling bij echtscheiding

Ben je getrouwd na 1 januari 2018? Dan gelden er nieuwe regels voor de verdeling bij je scheiding. Tot en met 31 december 2017 was het zo. Als je trouwde, was dat automatisch in gemeenschap van goederen. Tenzij je dit anders wilde regelen. Dus regelde je niets? Dan werd alles van jullie samen.

Comment Section

0 reacties op “Gemeenschap van goederen

Plaats een reactie