We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij echtscheiding | Waar moet je op letten?

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij echtscheiding | Waar moet je op letten?

Hoofdelijke aansprakelijkheid is een belangrijk punt bij de verdeling van schulden bij de scheiding. Als je hoofdelijk aansprakelijk bent betekent dit dat de schuldeiser jou kan aanspreken voor de hele schuld. Dit speelt vaak een rol als je bij echtscheiding een koopwoning hebt. Tijdens het huwelijk zijn jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Bij de echtscheiding wordt de hypotheekschuld verdeeld en moet ook de hoofdelijke aansprakelijkheid worden geregeld.

Wat betekent hoofdelijke aansprakelijkheid?

Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat je allebei aansprakelijk bent voor de gehele schuld. Als er bijvoorbeeld één schuldenaar is en twee schuldenaren, dan kan de schuldeiser van één schuldenaar eisen dat hij 100% van de schuld betaalt.

Bijvoorbeeld bij het terugbetalen van een lening of hypotheek. De hoofdelijke aansprakelijkheid brengt dan met zich mee dat wanneer een van de schuldenaren de lening heeft betaald, ook de andere schuldenaar ten opzichte van de schuldeiser is bevrijd.

Waarom ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid?

Stel: bij jullie scheiding neem jij de woning over van je partner. Jullie hebben een uitkoopbedrag besproken. De woning komt op naam van jou, en ook de hypotheek komt op jouw naam. Wat je dan aanvullend nog moet regelen is ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Zo kan je partner door de hypotheekgever niet meer verplicht worden om hypotheek te betalen.

Hoe moet je de schulden bij echtscheiding verdelen?

Wat er met de schulden gebeurt, is afhankelijk van de manier waarop je bent getrouwd: in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

  • Gemeenschap van goederen

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan moeten jullie de schulden eerlijk verdelen. Dit betekent dat ieder de helft van de schuld krijgt. Ook als één van jullie de schulden is aangegaan vóór het huwelijk. Vanaf het moment dat de echtscheiding is ingediend bij de rechtbank, ben je aansprakelijk voor je eigen schulden.

  • Huwelijkse voorwaarden

Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, is de verdeling van de schulden vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden. Zo kan je bijvoorbeeld vastleggen dat je zelf een schuld bent aangegaan, en niet je partner.

Hoe regel je de verdeling van de schulden?

De verdeling van de schulden bij de echtscheiding kan je vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid leg je ook vast in het echtscheidingsconvenant. Met de echtscheidingsconvenant ga je na de echtscheiding naar de notaris. De notaris regelt dan het ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid. De schuldeiser (zoals de hypotheekbank) moet wel akkoord gaan met de verdeling van de schuld. Het echtscheidingsconvenant opstellen kunnen we je gratis bij helpen. Neem even contact met ons op voor meer informatie.

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij echtscheiding | Waar moet je op letten? | Meer info?

 

    Comment Section

    0 reacties op “Hoofdelijke aansprakelijkheid bij echtscheiding | Waar moet je op letten?

    Plaats een reactie