We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Kan ik mijn oorspronkelijke achternaam terugkrijgen na mijn scheiding?

Na uw scheiding kunt u uw oorspronkelijke achternaam weer aannemen. Dit bent u niet verplicht, u kunt er ook voor kiezen de naam van uw ex te houden. Dit kan alleen als deze niet opnieuw getrouwd is en geen bezwaar maakt. In sommige landen krijgt u als vrouw door het huwelijk automatisch de naam van uw echtgenoot. Als u vervolgens bent gescheiden en u door het recht niet automatisch uw meisjesnaam terugkrijgt, kunt u een verzoek tot naamswijziging doen.

  • Voorwaarden naamswijziging
  • Bijlagen verzoek naamswijziging
  • Meer informatie

Voorwaarden naamswijziging

U kunt alleen een verzoek doen om uw oorspronkelijke achternaam terug te krijgen als uw achternaam door uw huwelijk is gewijzigd en u inmiddels bent gescheiden.

Bijlagen verzoek naamswijziging

U moet met het aanvraagformulier naamswijziging de volgende stukken meesturen:

  • Een afschrift van uw geboorteakte dat maximaal 6 maanden oud is. Een beëdigde vertaler moet een geboorteakte in een vreemde taal vertalen in de Nederlandse taal.
  • Uw echtscheidingsakte, met daarin vermeld de datum van inschrijving in de registers van de burgerlijke stand.
  • Een kopie van uw paspoort, waaruit blijkt dat u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Meer informatie

Meer informatie over het indienen van uw verzoek tot naamswijziging en de behandeling hiervan vindt u via de links onderaan deze pagina. Voor meer informatie over de voorwaarden en de mee te sturen stukken kunt u contact opnemen met Dienst Justis, Team Koninklijke Besluiten.

Bron: Rijksoverheid

Comment Section

6 reacties op “Kan ik mijn oorspronkelijke achternaam terugkrijgen na mijn scheiding?


Door Bas Snabilie op 29 augustus 2019

Beste Ineke, je kan gewoon een naamswijziging doorgeven bij de instanties waar het over gaat. De meeste instanties hebben daarvoor wel een formulier waarmee je de naamswijziging kan doorgeven.


Door J J Koppenaal op 26 augustus 2019

Na de scheiding sta ik nog steeds bij de regering en overheid op mijn expartner zijn naam en die van mijzelf. Wat kan ik er aan doen? Ik wil mijn eigen meisjesnaam gewoon terug.


Door Normand Jones, mediator en coach op 6 september 2018

Beste Adela,

Na de scheiding kun je beide achternamen blijven gebruiken, daar is volgens de wet geen toestemming van elkaar voor nodig. We zien vaak dat de meeste mensen langzaam aan weer hun eigen achternaam gaan gebruiken. Na de scheiding, of zoveel later als gewenst, kun je bij de Basis Registratie Personen (bij de Gemeente waar je ingeschreven staat) je naamgebruik laten registreren.

En nog wat extra info: Zeker als er kinderen uit het huwelijk geboren zijn dan kan de ex niet zomaar verbieden om zijn achternaam niet meer te gebruiken. Daarvoor is een gang naar de rechtbank nodig. Als je opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat dan is het gebruik van de familienaam van ex-echtgenoot niet meer toegestaan.


Door Adela hertogs op 7 augustus 2018

Ik heb een vraag ..ik ben al jaren gescheiden van een Nederlandse man. Zelf ben ik Slowaaks. Na scheiding heb ik gekozen om zijn achternaam te gebruiken maar omdat ik nu een vriend heb wil ik weer mijn meisjesnaam gebruiken. Hoe en wat moet ik doen en kan dat in Nederland?


Door G. Kaposi op 15 april 2018

Wat kost naamswijziging?
Met vriendelijke groet,
Gordana


Door gerda wiersma de haan op 1 februari 2016

Hoe kan ik mn meisjesnaam terug krijgen zonder een scheiding en waar moet ik dat aanvragen

Plaats een reactie