Kind verhoren bij echtscheiding

Je kind verhoren bij echtscheiding (door de rechter) is iets dat je als ouder eigenlijk wilt voorkomen. Niet omdat de rechter niet mag weten hoe jouw kind over de scheiding denkt, maar omdat je kind het zeer waarschijnlijk best eng zal vinden. Het gebouw, de rechter zelf, het kan vrij intimiderend overkomen.

Volgens de wet moet de rechter kinderen horen vanaf hun 12e jaar. Voor een kind is het niet niks om voor de rechter te moeten verschijnen. Het is natuurlijk absoluut niet de bedoeling van de rechter om intimiderend over te komen op je kind. De rechter wil alleen weten of de belangen van het kind niet zijn vergeten.

Wat vraagt de rechter

De rechter vraagt zaken zoals; Bij welke ouder wil je wonen? Ben je het eens met de omgangsregeling die jullie hebben afgesproken in het ouderschapsplan? Zijn er andere zaken die besproken moeten worden over de echtscheiding? Het is niet de bedoeling dat je kind hoeft te kiezen tussen jullie.

Liever niet

Als je nou liever niet hebt dat je kind voor de rechter moet verschijnen dan kan je je kind een kindverklaring laten opstellen. Als je kind het moeilijk vindt om met de rechter te praten kan je kind een brief sturen aan de rechtbank waarin de mening van je kind naar voren komt. Die brief heet een kindverklaring. Uiteraard hoeft je kind deze brief niet zelf te bedenken. We kunnen je een template van een kindverklaring sturen. Je kan deze door je kind laten invullen en vervolgens meesturen naar de rechtbank op het moment dat je scheiding wordt ingediend.

Leeftijd

Het versturen van de kindverklaring is overigens geen garantie dat de rechter je kind niet zal horen. Een rechter beslist zelf of hij dat wel of niet doet. Als de rechter reden heeft om aan te nemen dat er niet voldoende rekening is gehouden met de belangen van je kind, zal hij je kind oproepen voor een gesprek. Ook kinderen die jonger dan 12 jaar zijn kunnen een brief sturen aan de rechter. In bepaalde gevallen kunnen zij ook gehoord worden.

Voorbeeld kindverklaring opvragen

Om het jou, en je kind niet al te lastig te maken hebben we een voorbeeld van een kindverklaring gemaakt. Je kan deze hier opvragen en door je kind laten invullen. Probeer je kind er van te doordringen dat het de eigen mening weergeeft. Niet die van jou. Het gebeurt niet zo vaak, maar de rechter kan je kind, ondanks het inleveren van de kindverklaring, tóch oproepen voor een gesprek. De kindverklaring moet je dus niet zien als een garantie, maar als een hulpmiddel. Vraag hier een voorbeeld van een kindverklaring aan.