We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Scheidingsvormen ; Op welke manieren kunt u scheiden?

Er zijn 3 scheidingsvormen na een huwelijk: de echtscheiding, scheiding van tafel en bed en ontbinding van het huwelijk na het scheiden van tafel en bed. Deze laatste vorm kunt u kiezen als u van tafel en bed bent gescheiden en helemaal uit elkaar wilt gaan.

Drie verschillende scheidingsvormen

De belangrijkste verschillen tussen de 3 vormen zijn:

  • Bij een echtscheiding wordt het huwelijk beëindigd. Alle juridische banden die u en uw partner hebben, worden verbroken.
  • Bij een scheiding van tafel en bed blijft u volgens de wet getrouwd. Op deze manier gelden bepaalde rechten en plichten die verbonden zijn aan het huwelijk niet meer. Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als samenwonen onmogelijk is geworden en u om levensbeschouwelijke of financiële redenen geen echtscheiding wilt.
  • Bij ontbinding van het huwelijk na het scheiden van tafel en bed beëindigt u definitief uw huwelijk. U en uw ex-partner kunnen opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Rechtsbijstand bij ontbinding huwelijk

Zowel voor echtscheiding als voor een ontbinding van het huwelijk moet u naar de rechter en heeft u een advocaat nodig. Alle stukken die voor de procedure naar de rechtbank moeten worden gestuurd, moet u via uw advocaat sturen. Uw advocaat vertegenwoordigt u ook op de zitting van de rechtbank. Als u de kosten van de advocaat niet (helemaal) kunt betalen, kunt u in een aantal gevallen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Bron: Rijksoverheid

Comment Section

0 reacties op “Scheidingsvormen ; Op welke manieren kunt u scheiden?

Plaats een reactie