We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Valkuilen bij echtscheiding

valkuilen bij echtscheidingValkuilen bij echtscheiding zijn er in overvloed. Maar ook na de scheiding vinden gescheiden ouders een aantal valkuilen op hun pad. Hoe kan je de pijn van een echtscheiding zoveel mogelijk verzachten voor je kind?  In het belang van de kinderen zou je deze valkuilen zoveel mogelijk kunnen proberen te vermijden. Hierna staan de belangrijkste op een rijtje:

  • Ruzie maken als de kinderen in de buurt zijn.
  • Kwaadspreken over de andere ouder.
  • Trekken aan kinderen.
  • Kinderen als steun en toeverlaat zien.
  • Kinderen als boodschapper inzetten.
  • Te veel toegeven door schuldgevoelens.

Ruzie maken als de kinderen in de buurt zijn

Heftige ruzie tussen ouders is voor kinderen beangstigend en pijlijk. Ze voelen zich onveilig en hun vertrouwen in hun ouders vermindert. Ouders moeten het goede voorbeeld geven en dat doen ze niet met ruzie maken. Probeer ruzies te vermijden als je kinderen binnen gehoorsafstand zijn.

Kwaadspreken over de andere ouder

Kinderen kunnen er niet tegen als hun ouders negatief over elkaar praten. Of als anderen dat doen. Een kind ervaart de kritiek op een ouder al gauw als kritiek op zichzelf. En dat doet pijn. Het kan ook loyaliteitsproblemenveroorzaken, dus ervoor zorgen dat een kind het gevoel heeft voor een van beide ouders te moeten kiezen. Probeer ten minste neutraal over de andere ouder te spreken en zorg ervoor dat anderen dat ook doen.

Trekken aan kinderen

Gescheiden ouders zetten hun kinderen soms (ook onbedoeld) onder druk. Die kunnen daardoor het gevoel krijgen tussen hun vader en moeder te moeten kiezen. Kiezen voor de een betekent echter ontrouw zijn aan de ander. Dat is heel pijlijk voor kinderen en kan tot (ernstige) loyaliteitsproblemen leiden. Sta toe dat de kinderen van beide ouders houden.

Kinderen als steun en toeverlaat zien

Kinderen zijn vaak heel behulpzaam als zij zien dat hun ouders het moeilijk hebben. Geef hun daar waardering voor. Maar let op dat ze niet alleen nog maar helpen. Anders kan het ten koste van hun ontwikkeling gaan. Geef ook niet toe aan de verleiding je volwassen problemen aan je kinderen toe te vertrouwen. Zoek een uitlaatklep of steun bij familie of vrienden of schakel zonodig professionele hulp in.

Kinderen als boodschapper inzetten

Houd kinderen buiten kwesties tussen jou en je ex. Hoor hen niet uit over de situatie bij de andere ouder thuis en vraag hun ook niet om je boodschappen aan die ouder door te geven. Dat is belastend voor hen en kan er ook voor zorgen dat een kind het gevoel heeft voor een van beide ouders te moeten kiezen. Zoek bij voorkeur rechtstreeks contact met je ex als je iets wilt doorgeven of bespreken.

Te veel toegeven door schuldgevoelens

Gescheiden ouders voelen zich vaak schuldig over ‘hoeveel pijn zij de kinderen hebben aangedaan’. Dat kan tot te grote toegeeflijkheid en verwennerij leiden. Blijf ondanks alles duidelijke grenzen stellen (dus soms ook nee zeggen). Daar voelen kinderen zich veilig bij.

Bovenstaande zes valkuilen zijn natuurlijk niet de enige valkuilen die er zijn. Probeer zo goed mogelijk op de reacties van je kinderen te letten om zo te voorkomen dat je onnodig fouten maakt.

Comment Section

1 reactie op “Valkuilen bij echtscheiding


Door Willem van Drunen op 24 november 2015

Een heel goed initiatief van jullie. Châpéau.
Wat ik helaas nergens tegenkom bij jullie informatie is dat er door instanties niet altijd aan waarheidsvinding gedaan wordt. Wij van Eendracht maakt Macht willen daar juist de aandacht op vestigen en op die manier het aantal Vechtscheidingen terug dringen. Dat er als gevolg van door instanties in scene gezette vechtscheidingen.
Omdat waarheidsvinding uitblijft en in rapportages aannames in plaats van feiten staan. Vechtscheidingen hebben kindermishandeling tot gevolg.
Wij zoeken door samenwerking aan te gaan met mensen die dit ook inzien naar oplossingen.
Met vriendelijke groet,

Willem van Drunen
https://www.facebook.com/eendrachtmacht/

Plaats een reactie