Wanneer je partner niet wil meewerken aan de scheiding - Wat nu?
Als je besluit te scheiden, maar je partner niet wil meewerken, kan dat een enorm ingewikkelde situatie opleveren. Sabine zit precies in deze lastige situatie. Ze twijfelt of haar man Leroy wel wil meewerken aan de scheiding, en heeft contact met Mirjam van Stichting Oprechtscheiden opgenomen voor advies. Hun e-mailwisseling biedt waardevolle inzichten voor iedereen die in een vergelijkbare situatie zit.
Een mediator, maar geen vooruitgang
Sabine en Leroy hebben al een eerste stap gezet: ze zijn naar een mediator gegaan, omdat hun verzekering via de DAS dit dekt. Toch zijn ze niet verder gekomen dan een kennismakingsgesprek. De mediator adviseerde om de scheiding on hold te zetten en eerst te werken aan Leroy's boosheid door middel van therapie. Ook de kinderen zouden begeleid moeten worden door een kindercoach, omdat ze het moeilijk hebben met de situatie. Sabine weet nu echter niet goed wat de volgende stappen moeten zijn.
Ze vraagt zich af: hoe groot is de kans dat therapie effectief zal zijn voor Leroy? En misschien nog belangrijker, is mediation wel haalbaar als Leroy zo emotioneel onbereikbaar lijkt? Leroy ziet het niet zitten om weer kosten te gaan maken voor therapie. Hij heeft er al een jaar psycholoog op zitten.
Het advies van Mirjam
Mirjam wijst erop dat de aanpak van Sabine's mediator niet altijd de meest effectieve is. Het scheidingsproces uitstellen om eerst aan emotionele kwesties te werken, kan de situatie alleen maar ingewikkelder maken. Leroy’s boosheid en de emoties van de kinderen zijn belangrijk, maar de zakelijke kant van de scheiding moet ook aangepakt worden. Juist als emoties hoog oplopen, moet er duidelijkheid zijn over zaken zoals waar de kinderen slapen en wie de beslissingen neemt, etcetera.
Mirjam benadrukt dat onduidelijkheid tijdens een scheiding voor nog meer stress kan zorgen. Een langdurige scheidingsprocedure brengt onzekerheden met zich mee, waardoor de problemen waarmee je begon, zich alleen maar opstapelen. Ze merkt op dat als de praktische zaken duidelijk en goed geregeld zijn, er vaak meer ruimte ontstaat om aan de emotionele kant te werken. Heldere afspraken bieden rust en kunnen zelfs helpen om de boosheid te verminderen.
De emotionele en zakelijke kant scheiden
Het advies van Mirjam is helder: leg alle afspraken zo goed mogelijk vast en probeer de scheiding soepel en snel af te wikkelen. Dat zorgt voor opluchting, hoe verdrietig de situatie ook is. Als de scheiding eenmaal rond is, kunnen de emoties met de tijd bedaren, en kan er, indien nodig, alsnog gewerkt worden aan de boosheid of andere gevoelens.
Daarnaast wijst Mirjam op een praktisch punt: als Sabine en Leroy gebruik willen maken van de DAS-verzekering voor het scheidingstraject, kan dat ook via Stichting Oprechtscheiden. Dit zorgt ervoor dat de hele scheiding door de verzekering gedekt wordt en zij zelf geen kosten hebben aan de scheiding.
Wat kun je doen als je partner niet wil meewerken?
Het verhaal van Sabine en Leroy laat zien hoe complex een scheiding kan worden wanneer emoties een grote rol spelen. Toch is het belangrijk om het overzicht te bewaren en te beginnen met het vastleggen van de praktische afspraken. Hoe beter de scheiding geregeld is, hoe meer ruimte er ontstaat voor emotionele verwerking.
Loop jij ook vast in je scheiding? Overweeg dan om, net als Sabine, advies in te winnen bij een organisatie zoals Stichting Oprechtscheiden. Ze kunnen je helpen om de juiste stappen te zetten en je door het scheidingsproces te loodsen, zelfs als niet alle betrokkenen bereid lijken om mee te werken.
Wil je meer weten over scheiden en mediation? Of heb je, net als Sabine, advies nodig over jouw situatie? Neem gerust contact op met Stichting Oprechtscheiden – we staan voor je klaar!
Heb jij vragen over je scheiding?
Neem contact op met Stichting Oprechtscheiden voor gratis en persoonlijk advies.