We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Wat betekent verevening van pensioenrechten bij scheiding?

Wat betekent verevening van pensioenrechten bij scheiding?

Verevening van pensioenrechten betekent dat het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk (tijdens het geregistreerd partnerschap) verdeeld wordt tussen jou en je ex-partner.

Pensioen verdelen bij scheiden

Als je gaat scheiden moet ook het pensioen worden verdeeld. Dit is niet alleen zo bij een echtscheiding, maar ook bij een scheiding van tafel en bed en bij beëindiging van een geregistreerd partnerschap.

Standaardregeling

Normaal is het zo dat de standaardregeling van kracht is. Dat is dat je beiden recht hebt op het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit wordt ook wel ‘verevening’ genoemd en staat in de ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’. Je kan hierop een uitzondering maken in je huwelijkse voorwaarden.

Wil je het anders dan standaard?

Als je deze standaardverdeling niet wilt, dan staat het je vrij het anders te regelen. Je kan dan in het echtscheidingsconvenant opnemen dat je een andere verdeling van het pensioen wilt Voorbeelden zijn:  80% voor de ene partner en 20% voor de andere, of, de afspraak dat het ouderdomspensioen dat is opgebouwd vóór het huwelijk ook wordt meegenomen in de verdeling.

En wat is dan conversie?

Als de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd overlijdt, houdt de andere ex-partner na conversie zelf recht op pensioen. Conversie is niet mogelijk bij een scheiding van tafel en bed. Meer lezen over conversie? Dat kan op deze pagina: pensioen en hoe verdeel je dat bij echtscheiding

Comment Section

0 reacties op “Wat betekent verevening van pensioenrechten bij scheiding?

Plaats een reactie