Verevening betekent dat bij echtscheiding het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen samen met het nabestaandenpensioen tussen jullie wordt verrekend. De ex-echtgenoot krijgt in beginsel recht op een rechtstreekse aanspraak op het pensioenfonds waar het pensioen van de ander is ondergebracht. De “vereveningsgerechtigde” krijgt in beginsel recht op 50% van het ouderdomspensioen. Dit is beperkt tot de tijdens het huwelijk opgebouwde rechten. De aanspraak wordt vastgesteld op het moment van de scheiding. Loonstijgingen na de scheiding blijven buiten beschouwing. De aanspraak wordt wel geïndexeerd.
Fiscale gevolgen
De standaardverevening heeft geen fiscale gevolgen. Te zijner tijd word je beiden belast voor je aandeel in de pensioentermijnen.
Melding
Voor verevening is nodig dat binnen twee jaar een mededeling wordt gedaan aan het uitvoeringsorgaan. Voor de melding bestaat een speciaal formulier. Als tijdige mededeling achterwege blijft, betaalt het uitvoeringsorgaan volledig aan de pensioengerechtigde. Deze is dan verplicht de helft door te betalen aan zijn ex.
Andere verdeling
Je kan in plaats van de huwelijksperiode een andere periode als grondslag voor de verdeling kiezen, bijvoorbeeld omdat je de periode van samenwoning voor het huwelijk wil laten meetellen. De toepassing van de wet kan bij huwelijksvoorwaarden of echtscheidingsconvenant worden uitgesloten. De pensioenrechten zullen dan op andere wijze moeten worden verrekend. Als je de verevening buiten werking wilt stellen moet je dit schriftelijke mededelen aan de pensioenuitvoerder.
Comment Section
0 reacties op “Wat zijn de fiscale gevolgen van verevening?”