Kinderen die 12 jaar of ouder zijn, mogen zelf de rechter vertellen wat zij van bepaalde zaken van de scheiding van hun ouders vinden. Dit heet kinderverhoor of hoorrecht.
- Jonger dan 12 jaar
- Wat wil de rechter weten bij het kinderverhoor of hoorrecht?
- Uitnodiging van de rechtbank
- Meer informatie
Jonger dan 12 jaar
Jonder onder de 12 jaar die graag met de rechter willen praten over de scheiding en de gevolgen, kunnen dat de rechter laten weten. Ze kunnen een brief schrijven aan de rechter of telefonisch contact opnemen met de rechtbank. Als de rechter toestemming geeft, ontvangt het kind een uitnodiging voor een gesprek.
Wat wil de rechter weten bij het kinderverhoor of hoorrecht?
Bij het kinderverhoor of hoorrecht informeert de rechter bij het kind naar de volgende zaken rond de scheiding van zijn of haar ouders:
- waar en bij wie het kind het liefste wil wonen;
- naar welke school hij of zij gaat;
- hoe het kind over de omgangsregeling denkt. Dus hoe vaak en hoe lang het kind zelf naar de ouder wil bij wie het niet woont.
Het oordeel van de rechter telt. Dat betekent niet dat alles wat het kind wil, ook wordt opgevolgd. De rechter heeft met het gesprek wel een duidelijker beeld van het kind, waardoor hij beter kan beoordelen wat het beste voor het kind zelf is.
Uitnodiging van de rechtbank
Kinderen ouder dan 12 jaar ontvangen automatisch bericht van de rechtbank als de scheiding door de ouders is aangevraagd. Hierin staat wanneer hij of zij bij de rechtbank wordt verwacht. Het kind mag zelf beslissen of het gaat. Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen een uitnodiging als zij hierom bij de rechter hebben gevraagd.
Meer informatie
Speciaal voor kinderen is de brochure ‘Kinderverhoor’ te bestellen. Kinderen die over kinderverhoor of de scheiding van hun ouders willen praten, kunnen contact opnemen met bijvoorbeeld de Kindertelefoon, een Kinder- en jongerenrechtswinkel of een Jongeren Informatie Punt (JIP).
Bron: Rijksoverheid
Comment Section
0 reacties op “Wat zijn de rechten van kinderen bij een scheiding?”