We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Wie hebben een onderhoudsplicht?

Er is een onderhoudsplicht voor getrouwde en geregistreerde partners, voor ex-partners en voor ouders en kinderen.

  • Getrouwde en geregistreerde partners
  • Wijzigen afspraken partners door de rechter
  • Plicht vervalt niet bij scheiding
  • Geen wettelijk recht op alimentatie
  • Alimentatieplicht voor ouders en kinderen

Onderhoudsplicht getrouwde en geregistreerde partners

Getrouwde en geregistreerde partners moeten elkaar volgens de wet hulp en bijstand geven en elkaar het nodige verschaffen. Zij moeten in principe allebei bijdragen in de kosten van de huishouding. U kunt daar in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapsvoorwaarden andere afspraken over maken.

Wijzigen afspraken partners door de rechter

De rechter kan zulke andere afspraken op verzoek van 1 partner of beide partners wijzigen. Tegen een beslissing van de rechter op zo’n wijzigingsverzoek is beroep mogelijk.

Plicht vervalt niet bij scheiding

De verplichting om financieel voor elkaar te zorgen, vervalt niet als mensen gaan scheiden. Heeft 1 van de ex-partners niet voldoende inkomsten, dan moet de ander in principe alimentatie betalen.

Geen wettelijk recht op alimentatie

Wanneer u niet getrouwd bent geweest, geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan en niet meer samenwoont, dan heeft uw ex-partner geen wettelijk recht op alimentatie. U kunt zelf afspraken maken over de betaling van alimentatie na het beëindigen van uw relatie en u dus niet meer samenwoont, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract.

Alimentatieplicht voor ouders en kinderen

De alimentatieplicht voor uw kind geldt tot uw kind 18 jaar wordt. Daarna geldt een voortgezette financiële verplichting om in de kosten van levensonderhoud en studie van uw kind te voorzien, tot uw kind 21 jaar wordt. Studiefinanciering en inkomen kunnen redenen zijn om minder alimentatie te betalen.

Bron: Rijksoverheid

Comment Section

4 reacties op “Wie hebben een onderhoudsplicht?Door Dennis op 23 januari 2020

Mijn zoon van 18 is bij zijn opa gaan wonen. Heb ik dan nog steeds een onderhoudsplicht.


Door Normand Jones, mediator en coach op 6 september 2018

Beste Mirjam, je nieuwe partner heeft geen onderhoudsplicht voor je zoon. Je zoon heeft een eigen vader en die is, samen met jou, onderhoudsplichtig voor hem.


Door M.Buizert op 21 augustus 2018

Mijn zoon van 20 is bijna een jaar uit huis, ik ben net 2 weken getrouwd, heeft mijn nieuwe partner ook onderhoudsplicht tov mijn zoon?

Plaats een reactie