Advocaat bij scheiden | heb je een advocaat nodig voor je echtscheiding?

Advocaat bij scheiden | heb je een advocaat nodig voor je echtscheiding?

Waarom is een advocaat bij scheiden echt nodig? Of kan het ook zonder? Dat is een vraag die wij vaak krijgen en daarom zullen we in dit artikel proberen om de mogelijkheden eens overzichtelijk op een rij te zetten. En zoek je zelf een advocaat voor je scheiding? Neem dan even contact met ons op zodat we je daarbij kunnen helpen. Dit is bijvoorbeeld zo’n vraag die wij onlangs binnenkregen:

Beste Sandra, ik wil eigenlijk scheiden maar ik ben bang dat ik daar niet genoeg geld voor heb. Moet ik nou bij hem blijven? Dat wil ik niet, maar ik weet anders niet hoe ik het moet regelen. Kan jij me helpen.  Ineke, 27-9

Hoe kom je aan een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat vinden is niet zo moeilijk. Je typte gewoon echtscheidingsadvocaat in bij Google en er verschijnt een lange lijst van mogelijkheden. Als je een advocaat in je woonplaats zoekt typ je bijvoorbeeld in; advocaat scheiding Amsterdam, of advocaat scheiding Rotterdam, zoiets. Google geeft je genoeg mogelijkheden. Het probleem is dus niet een echtscheidingsadvocaat vinden, maar het punt is, hoe weet je nou of je bij de juiste advocaat zit. En hoe weet je of je niet veel te veel betaalt?

Goedkoop scheiden?

Om een inschatting te kunnen maken van de kosten voor jouw eigen echtscheiding zijn er twee zaken van belang:

  1. verwacht je een vechtscheiding of een scheiding in overleg
  2. kom je in aanmerking voor een vergoeding van de overheid

Deze twee punten bepalen niet alleen de kosten van je scheiding, maar ook de vraag of je 1 of 2 advocaten nodig hebt. En dat heeft natuurlijk ook rechtstreeks effect op de kosten van je echtscheiding. Eerst even over het tweede punt: kom je in aanmerking voor een vergoeding van de overheid?

Scheiden zonder geld?

man laat lege zakken zienNet zoals Ineke (aan het begin van dit artikel) kan je het idee hebben dat je niet kan scheiden omdat dit te duur is. Een echtscheidingsadvocaat kost nu eenmaal geld. Dat is waar. Maar de Nederlandse overheid helpt je soms een handje. Als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens zitten kan je een vergoeding krijgen van de kosten van je echtscheiding. Je advocaat wordt dan voor het grootste deel betaald door de overheid. Jij hoeft alleen een eigen bijdrage te betalen. Meer informatie over de normbedragen die dan gelden kan je lezen via deze link: vergoeding van de kosten van de echtscheiding aanvragen

Verwacht je een vechtscheiding?

Als je een echtscheiding met veel ruzie verwacht, dan noemen ze dat met een mooi woord een vechtscheiding. Je hebt dan allebei een advocaat nodig. Jouw advocaat komt op voor jouw belangen en de advocaat van je partner komt op voor de belangen van je partner. Je voelt wel aan dat de kosten in zo’n geval enorm kunnen oplopen. Beide advocaten rekenen een uurprijs. Lees ook eens: hoe maak je van je echtscheiding geen vechtscheiding.

Een eenzijdig of gezamenlijk verzoek, wat is het verschil?

In geval van een vechtscheiding, maar ook in het geval dat 1 van jullie beiden niet wil scheiden en de ander wel, spreek je van een scheiding op eenzijdig verzoek. Dat betekent gewoon dat 1 van jullie het scheidingsverzoek indient. Dit in tegenstelling tot een gezamenlijk verzoek. Bij een echtscheiding op gezamenlijk verzoek dienen jullie samen de scheiding in. Je hebt dan ook maar 1 advocaat nodig. Hoe de echtscheidingsprocedure precies in elkaar zit kan je hier lezen: de echtscheidingsprocedure | hoe verloopt je scheiding | een makkelijke uitleg

Wat zijn de kosten van een eenzijdige scheiding?

De kosten van een eenzijdige scheiding zijn meestal hoger dan die van een scheiding op gezamenlijk verzoek. Je hebt om te beginnen twee advocaten nodig en ten tweede; hoe langer je ruzie maakt, hoe meer uren de advocaten voor jullie aan het werk zijn. En dat doen ze niet gratis 😉

Willen jullie de scheiding in overleg regelen?

man en vrouw overleggen over scheidingEen echtscheiding wil niet altijd zeggen dat je ruzie hebt. Er zijn genoeg mensen die in overleg met elkaar de scheiding aanpakken. Dat hoeft niet te betekenen dat je het over alle punten met elkaar eens bent. Maar als je het in grote lijnen wel eens bent, kan je er voor kiezen om samen 1 advocaat te nemen. De voordelen van 1 gezamenlijke echtscheidingsadvocaat zijn onder andere:

  1. minder kans op escalatie
  2. gezamenlijke afspraken geeft meer garantie op naleving daarvan
  3. lagere kosten (want je hoeft maar 1 advocaat te betalen ipv 2)

Een mediator of een advocaat? Hoe zit dat nou?

Je hebt eerder kunnen lezen dat je altijd een echtscheidingsadvocaat nodig hebt om te kunnen scheiden. Maar zoals je misschien wel eens hoort of leest: er zijn ook mensen die hun scheiding regelen via een mediator. Dat kan omdat zo’n mediator dan een samenwerkingsverband heeft met een advocaat. De mediator en de echtscheidingsadvocaat hebben dan een vaste taakverdeling waardoor ze jouw scheiding samen regelen. Het voordeel is dat je dan niet zelf op zoek hoeft naar een advocaat. Dat heeft je mediator dan al voor je gedaan.

Online scheiden met een echtscheidingsadvocaat?

Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om je volledige scheiding online te regelen. Dat gaat ook via een advocaat of mediator. Het voordeel is dat dit je een hoop reistijd kan schelen (naar kantoor en rechtbank). Dit is ook een hele handige optie als jij en/of je partner in het buitenland woont. Lees hier hoe anderen dat hebben gedaan: reviews over online scheiden

Scheiden zonder advocaat? Kan dat?

Het uitgangspunt is dat het gebruik maken van een advocaat bij je scheiding verplicht is. Je scheiding kan namelijk alleen uitgesproken worden door de rechtbank. En alleen advocaten kunnen echtscheidingen indienen bij de rechter. Maar scheiden zonder dat je een advocaat hoeft te ZOEKEN, dat kan wel! Hoe werkt dat dan?

Hoe pak je het nu aan?

Stel jezelf de volgende vraag:

  • a. ga ik voor een eenzijdige scheiding? (dus als je een vechtscheiding verwacht, of als je partner niet wil scheiden)
  • of b. willen we de scheiding in overleg regelen?

Is het antwoord a, dan hebben jullie twee advocaten nodig. Je moet ieder je eigen advocaat gaan zoeken. Je kan er ook voor kiezen om niet te reageren op het echtscheidingsverzoek van je partner. Lees hier meer over de procedure bij een eenzijdige echtscheiding en je mogelijkheden:

Is het antwoord b, we willen de scheiding in gezamenlijk overleg regelen, neem dan even contact met ons op voor de mogelijkheden. Bij Stichting Oprecht Scheiden regelen we je volledige scheiding, inclusief advocaat en mediator. We doen dat voor een vaste pakketprijs. Dat scheelt je dus enorm in de kosten. En je kan er zeker van zijn dat er geen verborgen kosten bijkomen. Dat is ook een fijn idee.

Fijn geregeld zo. We hoefden jullie alleen maar te bellen en toen ging de hele scheiding vanzelf lopen. Dat was wel mooi want ik had natuurlijk geen ervaring. Selma, 5-9

Of start gelijk met je eigen echtscheiding.

Kan je scheiden zonder eigen advocaat?

Je kan dus wel scheiden zonder zelf een advocaat te hoeven zoeken. Maar je hebt de advocaat wel nodig om je scheiding in te dienen bij de rechtbank. Als je via Stichting Oprecht Scheiden je scheiding regelt, hoef je geen advocaat meer te zoeken. En nog beter: je scheiding wordt besproken met een mediator. Dus in de volledige pakketprijs heb je niet alleen een advocaat, maar ook een mediator. Enige voorwaarde is wel dat je het met elkaar eens bent dat je wilt gaan scheiden. Wil je weten hoe het werkt? Kijk dan dit filmpje even:


Heb je twee advocaten nodig bij een echtscheiding?

Ben je het niet met elkaar eens? Je praat niet meer met elkaar? En je verwacht een echte vechtscheiding? Dan is de optie om allebei een advocaat te nemen, aan te raden. Nadeel is dit: je hebt allebei je eigen advocaat. Die komt op voor jouw belang. En dat is niet altijd jullie gezamenlijke belang. De kans op misverstanden is groot.  De communicatie gaat via de advocaten. Communicatie tussen twee mensen is al niet makkelijk. Tussen 4 mensen, jullie én je advocaten, is nog veel moeilijker. Denk je dat jullie het niet gaan redden met een mediator? En wil je allebei een advocaat?  Ook hierbij kunnen we je assisteren. Wij hebben een netwerk van goede advocaten, die je ook kunnen helpen bij een eenzijdige scheiding. Vul ons contactformulier even in en dan helpen wij je verder.

Heb je aan 1 advocaat genoeg bij je scheiding?

In plaats van ieder een eigen advocaat is een andere optie: samen één advocaat. De eerder genoemde nadelen vervallen dan. Bovendien krijg je dan ook maar één rekening van één advocaat, in plaats van twee. De advocaat zal je scheiding zakelijk gezien uitstekend afhandelen. Je bent er van verzekerd dat er aan alle zaken wordt gedacht. Nadeel kan zijn dat eventuele achterliggende oorzaken van je scheiding niet op tafel komen. Misschien lijkt je dat ook helemaal niet nodig. Maar denk hier eens aan. Je ex wil geen alimentatie betalen. En je krijgt daar ontzettende ruzie over. Jullie praten over cijfers en bedragen. Achteraf blijkt dat je ex nog steeds boos op je is en daarom niet wil betalen. Misschien zou zo’n feit bij een mediator eerder boven tafel komen. Een mediator is er op getraind dit soort zaken te herkennen en te bespreken. Dit kan je heel wat kostbare en frustrerende uurtjes schelen.

Wat kan een mediator doen bij je echtscheiding?

Een mediator als je gaat scheiden? Is dat niet een beetje soft? Je hebt alles toch al met elkaar besproken? Je wilt nu gewoon je zaken regelen. Toch is een mediator ook in die situatie een goede optie. De mediator is onpartijdig en houdt het belang van jullie allebei in de gaten. Samen met de mediator neem je jullie beslissingen door. Je kiest daarbij zelf: ga je voor een zakelijke afhandeling van de scheiding? Of wil je de achterliggende emoties bespreekbaar maken. Een goede echtscheidingsmediator kan zowel de zakelijke als de emotionele achtergronden van je scheiding verhelderen. Kies dan wel voor een mediator die is gespecialiseerd in echtscheidingen. Waar vind je dan zo’n goede gespecialiseerde mediator? Ook nu weer geldt: neem even contact met ons op. Wij hebben een mediator voor je in jouw omgeving.

Wat is een registermediator?

Misschien heb je er al eens van gehoord; de registermediator. Omdat het beroep van mediator een vrij beroep is, kan iedereen zichzelf mediator noemen. De Mediators Federatie Nederland (MfN) is in Nederland de vertegenwoordiger van de verenigde mediators. Mediators die zich bij deze organisatie inschrijven krijgen een zogenaamd keurmerk. Ze mogen dan de naam Registermediator voeren. Als een mediator Registermediator is weet je dus zeker dat hij/zij de juiste opleiding heeft, constant op kwaliteit wordt beoordeeld en aan de strenge vereisten van het MfN voldoet.

Advocaat bij scheiden nodig? Wat kost dat?

En dan tot slot: nog een lastig punt bij veel scheidingen: wat kost een advocaat? Daarover kan je meer lezen via deze link: besparen op de kosten van je scheiding

Heb je advies of meer informatie nodig?

Heb je vragen over  je echtscheiding, over de kosten van een eenzijdige scheiding, wil je scheiden zonder geld, of anders gezegd, heb je een vraag over gratis scheiden? Dan is online scheiden een goede oplossing voor je. Je kan dan snel scheiden, mét een echtscheidingsadvocaat en een mediator.  In al deze gevallen kunnen we je verder helpen. Ook voor pro-deo scheiden. Wil je advies? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder. Dit is de link naar onze contactinformatie.  Je kan ook dit overzicht van onze werkwijze even downloaden: zo regelen we samen je scheiding pdf

Lees ook eens:

Wiebe en Ilse zitten in de schuldsanering | Nu willen ze scheiden

Wiebe en Ilse zitten in de schuldsanering. Hun financiële situatie is zo moeilijk en ingewikkeld geworden dat ze eigenlijk steeds ruzie hebben. De druk loopt zo ver op dat ze hebben besloten te gaan scheiden. Wiebe maakt zich zorgen hoe dit nu met de schuldsanering moet.
Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen