Expats op Aruba? | Makkelijk scheiden in Nederland

Expats op Aruba? | Makkelijk scheiden in Nederland

Je woont op Aruba en bent van plan om te gaan scheiden van je partner. Wat zijn dan je mogelijkheden? Hoe pak je het aan? Wat zijn de kosten? Alle antwoorden kan je hier vinden. En dit geldt natuurlijk ook voor Arubanen die geen expats zijn. Als je vragen hebt over je eigen situatie, dan kan je gewoon even contact met ons opnemen. Onze contactgegevens vind je hier. We spreken Papiamento, Nederlands, Engels en Spaans.

Waar moet ik beginnen met de echtscheiding?

Een veel voorkomend probleem als je gaat scheiden: Waar moet je beginnen? Wij helpen je daar mee. We hebben een duidelijk stappenplan. Zo weet je op een hele overzichtelijke manier precies wat je moet doen voor je echtscheiding. Ook sturen we je steeds een mail met de volgende stap. Dus je hoeft het niet allemaal te onthouden.

Waar moet ik allemaal aan denken?

Omdat we je persoonlijk begeleiden bij je echtscheiding, zullen er geen dingen zijn die je kan vergeten. Wij regelen de hele dag echtscheidingen, over de hele wereld. Dus we weten precies aan welke punten je moet denken bij jouw scheiding.

Bon dia y bon siman, Het gaat allemaal lekker snel, dankzij jullie actieve optreden. Ik vind jullie echt geweldig! Als dit alles achter de rug is, ga ik hier mondelinge propaganda voor jullie maken: veel te weinig mensen hier op Aruba weten van jullie bestaan. Angelique, 16-5

Hoe moet ik de scheiding aanpakken?

Als jullie het er over eens zijn dat jullie willen gaan scheiden, stuur je ons even een mailtje waarin je aangeeft dat we kunnen starten met de echtscheiding. Je ontvangt dan een link waarmee je een account kan aanmaken. Vanaf daar leiden we je stap voor stap door het echtscheidingsproces heen. Dat gaat allemaal per post, mail en online. Dus je hoeft niet naar ons kantoor of naar de rechtbank. Je kan dus alles regelen vanuit je eigen woning.

Moet ik naar de rechtbank? Moet ik naar Nederland?

echtscheiding ArubaOmdat de hele procedure online, per post en per mail gaat hoef je niet naar de rechtbank toe. Je hoeft ook niet naar ons kantoor toe te komen. Dat is dus vooral handig als je de scheiding wel in Nederland wilt regelen, maar niet naar Nederland toe wilt. Dat scheelt je reistijd en een heleboel kosten. Vanuit je eigen woning, kan je de hele scheiding rond krijgen.

Heb ik een advocaat nodig voor de echtscheiding?

Je hoeft geen advocaat te zoeken want die hebben wij voor je. Wij regelen de hele scheiding van A tot Z, inclusief advocaat en rechtbank. Na de procedure schrijft de advocaat de scheiding in bij de gemeente. Op dat moment is jullie scheiding definitief.

Kan ik in Nederland scheiden? Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarde om in Nederland te kunnen scheiden is dat jullie beiden de Nederlandse nationaliteit hebben. Als één van jullie niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen we de scheiding alleen in Nederland regelen als een van jullie in Nederland staat ingeschreven. En weet je het niet zeker? Neem dan even contact met ons op. Dan laten we je weten wat er in jouw geval mogelijk is. Via deze link vind je onze contactgegevens.

Moet ik de Nederlandse nationaliteit hebben?

paspoort nederlandOm in Nederland te kunnen scheiden moet je de Nederlandse nationaliteit hebben. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet je in Nederland wonen om je echtscheiding bij de Nederlandse rechtbank te kunnen behandelen. Dus bijvoorbeeld: jij hebt de Nederlandse nationaliteit en je partner de Venezolaanse nationaliteit. We kunnen jullie scheiding dan wel in Nederland regelen, maar dan moet 1 van jullie ingeschreven staan in Nederland.

Kan ik in Nederland scheiden als mijn partner niet de Nederlandse nationaliteit heeft?

Als je partner niet de Nederlandse nationaliteit heeft, en jullie wonen beiden niet in Nederland, dan is het niet mogelijk om in Nederland te scheiden. Je zult dan je scheiding op Aruba moeten regelen. Als 1 van jullie echter in Nederland woont, dan kunnen we je scheiding wél in Nederland regelen. Dus ook als jij de Nederlandse nationaliteit hebt, en je partner niet, maar je partner woont in Nederland, dan kunnen we de scheiding in Nederland indienen.

Maakt het uit waar ik ben getrouwd?

Aruba Gobierno scheidenOm te kunnen scheiden in Nederland maakt het niet uit in welke plaats je bent getrouwd. De plaats heeft geen effect op de mogelijkheden om in Nederland te scheiden. Het maakt dus niet uit waar jullie zijn getrouwd.

Is een Nederlandse echtscheiding geldig op Aruba?

Ja, zodra de scheiding is uitgesproken door de rechtbank in Nederland, schrijven wij de scheiding voor jullie in, in het internationale register in Den Haag. Een Nederlandse echtscheiding die is ingeschreven in Den Haag is geldig op de eilanden Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.

Wat doen we als we een woning hebben op Aruba?

Ook als je een woning hebt op Aruba, kan je in Nederland scheiden. De afspraken die jullie willen maken over de verdeling van de woning kunnen we opnemen in het echtscheidingsconvenant. De rechter neemt deze afspraken dan mee in de afhandeling van de scheiding. Belangrijk punt om te onthouden is: als jullie achteraf (dus na de scheiding) alsnog problemen krijgen over de verdeling van de woning en je wilt dat de rechter daar een uitspraak over doet, dan moet dat bij de Arubaanse rechtbank.

Welke papieren heb ik nodig voor de echtscheiding?

Voor de echtscheiding hebben we nodig:

  • de originele huwelijksakte. Die heb je gekregen toen jullie gingen trouwen. In plaats van de originele akte mag je ook een uittreksel uit het huwelijksregister aanleveren. Die kan je opvragen in de plaats waar je bent getrouwd. Ben je op Aruba getrouwd? Dan kan je het uittreksel opvragen bij DBSB. Of via deze link van DBSB, Gobierno Aruba.  Kosten: 15,- AWG
  • en als je kinderen hebt: van ieder kind een uittreksel uit het geboorteregister. Dit kan je ook opvragen bij DBSB, Schoolstraat 2, Oranjestad. Kosten 5,- AWG per uittreksel.

Hoeveel kost het om te scheiden via Nederland?

De kosten van de scheiding hebben we heel overzichtelijk gemaakt. Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Als je inkomen en vermogen beneden een bepaald bedrag zijn, dan kunnen we een vergoeding van de kosten van de scheiding voor je aanvragen. Maakt niet uit in welk land jij of je partner woont. Je volledige scheiding hoeft dan maar € 59,- per persoon te kosten. Daar komen geen kosten meer bij. Over de mogelijkheden van de vergoeding kan je meer lezen via deze link: vergoeding van de kosten aanvragen
  2. Als je geen recht hebt op de vergoeding van de kosten dan kost de volledige scheiding € 895,- per persoon voor de volledige echtscheiding. Ook hier komen geen kosten meer bij. Het kan dus ook zo zijn dat de ene partner wel recht heeft op een vergoeding en de andere niet. Dan zijn de kosten 1 maal € 895,- en 1 maal € 59,-.

Hoe kan ik starten met de scheiding?

mail echtscheiding ArubaWil je starten met je echtscheiding? Stuur ons dan even een mailtje. We kijken dan eerst of jouw scheiding in Nederland kan worden geregeld. Dan checken we gelijk ook of we de vergoeding van de kosten voor jullie kunnen aanvragen. Daarna starten we met de afhandeling van de scheiding. We kunnen de hele scheiding binnen 6 a 8 weken rond hebben.

Scheiden vanuit Bonaire, Curacao, Saba, Sint Maarten of Sint Eustatius?

En woon je niet op Aruba, maar op Curacao of Bonaire? Of op Saba, Sint Maarten of Sint Eustatius? Dan geldt voor jullie hetzelfde. We kunnen de volledige scheiding via post, mail en online regelen. Jullie hoeven dus niet naar Nederland te komen. We kunnen ook rechtsbijstand voor je aanvragen zodat de hele echtscheiding niet meer dan € 59,- hoeft te kosten. Neem even contact met ons op voor de mogelijkheden in jouw situatie: stel hier je vraag

Expats op Aruba? | Makkelijk scheiden in Nederland |Meer informatie en adressen

Kosten van een echtscheiding

10-stappenplan bij echtscheiding

Scheiden en buitenland

FAQ echtscheiding

 

Aktes aanvragen op Aruba vanuit het buitenland?

Aruba Gobierno of Directie Buitenlandse Betrekkingen.

Adres DBSB: Schoolstraat 2, Oranjestad

Adres: Schoolstraat 2

Plaats: Oranjestad, Aruba, Caribbean Sea

Telefoon:(297) 522-3676

E-mailadres:info@censo.aw

 

Apostille of legalisatie nodig?

Directie Wetgeving en Juridische Zaken  contactgegevens:

Adres: Schotlandstraat 53

Plaats:Bushiri, Aruba, Caribbean Sea

Telefoon:(297) 527-5100

E-mailadres:info@dwjz.gov.aw

Arubahuis Den Haag

 

Gratis advies

Wil je gratis advies over jouw situatie? Stuur ons dan vrijblijvend even een mailtje. We reageren bijna altijd nog dezelfde dag. Onze contactgegevens vind je hier: Stichting Oprechtscheiden

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen