Ouderschapsplan 

vergoeding van de kosten aanvragen

10 stappenplan bij echtscheiding ouderschapsplan

Vergoeding van de kosten van het ouderschapsplan

Als je gaat scheiden heb je een ouderschapsplan nodig. Ook als je uit elkaar gaat na samenwonen is een ouderschapsplan verplicht. Via deze site kan je op een makkelijke manier een ouderschapsplan opstellen. Bovendien kunnen we een vergoeding van de kosten voor je aanvragen. Deze vergoeding heet ook wel: rechtsbijstand. Een verwarrende term want het is niet hetzelfde als een rechtsbijstandverzekering. Of je in aanmerking komt hangt af van je inkomen en vermogen.

Vergoeding aanvragen?

ouderschapsplan zelf maken

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te kunnen komen voor de vergoeding van de kosten van het ouderschapsplan zijn er een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen:

 

  • Je mag niet te veel verdienen. 
  • Je mag niet te veel vermogen hebben.
zelf ouderschapsplan opstellen

Wat is de inkomensgrens?

Om in aanmerking te kunnen komen voor de vergoeding mag je bruto inkomen per jaar niet hoger zijn dan € 44.000,-. Er wordt uitgegaan van je inkomen van 2 jaar geleden. 

samenwonen ouderschapsplan

Wat is de vermogensgrens?

Het maximale vermogen dat je mag bezitten om nog in aanmerking te kunnen komen voor de vergoeding van de kosten van het ouderschapsplan is € 31.747. Er wordt uitgegaan van je vermogen van 2 jaar geleden.

Een volledig ouderschapsplan maken?

cockpit ouderschapsplan

Moet je zelf nog wat betalen?

Voldoe je aan de vereisten voor de vergoeding? Dan kunnen wij de vergoeding voor je aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad controleert je inkomen bij de Belastingdienst. Zit je onder de grens? Dan krijg je de vergoeding en bepaalt de Raad hoe hoog je eigen bijdrage is. Deze is € 61,-, of € 121,-. Je krijgt daarvan bericht van de Raad.

vertrouwen ouderschapsplan

Is je inkomen nu lager dan 2 jaar geleden?

Als je nu een aanvraag voor de vergoeding doet, verstrekt de Belastingdienst je gegevens van 2 jaar geleden (omdat ze nog geen recentere info over je hebben). Dat heet het peiljaar. De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt je aanvraag op basis van dit peiljaar. Als je inkomen en vermogen nu veel lager zijn dan twee jaar geleden kan je een peiljaarverlegging aanvragen. Vraag bij ons het formulier even aan.

geen ouderschapsplan opstellen

Weet je het niet zeker?

Voldoe jij, of je partner, aan de voorwaarden? Dan kunnen jullie de vergoeding aanvragen. Ook als je het niet helemaal zeker weet. De aanvraag verplicht jullie namelijk nog tot niets.

vinkje stichting oprechtscheiden

Let op! Ga uit van je eigen inkomen

Voor het bepalen van het recht op rechtsbijstand moeten jullie ieder uitgaan van jullie eigen inkomen. Het kan dus zo zijn dat jij wel recht hebt en je partner niet, of andersom, of allebei.

 

Een voorbeeld:

Je partner heeft een hoog inkomen. Jij hebt zelf geen inkomen omdat jullie samen leefden van het inkomen van je partner. Nu gaan jullie uit elkaar maar jullie wonen nog wel bij elkaar. Je kan dan toch de vergoeding aanvragen.

Samen een ouderschapsplan maken?

En wil je direct je hele echtscheiding regelen?