Scheiden van tafel en bed | wat zijn de voor- en nadelen?

Scheiden van tafel en bed | wat zijn de voor- en nadelen?

Scheiden van tafel en bed betekent dat je getrouwd blijft, maar niet meer bij elkaar woont. Omdat je tegenwoordig voor de wet niet meer verplicht bent om bij elkaar te wonen als je bent getrouwd, wordt scheiden van tafel en bed niet veel meer gebruikt. Maar wil je niet scheiden vanwege je geloof? Of wil je om financiële redenen geen echtscheiding aanvragen? Dan kan een scheiding van tafel en bed een uitkomst zijn. Wat zijn voor jou de beste mogelijkheden? Lees het hieronder of neem gelijk even contact op met ons op voor een vrijblijvend advies op maat.

Mijn vrouw en ik willen uit elkaar maar twijfelen nog. Is een scheiding van tafel en bed een goede optie? Mark, 13-1

advocaat heeft echtscheidingsconvenant

Wat zijn de voordelen van een scheiding van tafel en bed?

1 voordeel van scheiden van tafel en bedAls je gaat scheiden van tafel en bed, blijf je wettelijk gezien gewoon getrouwd. Je leeft alleen niet meer samen. Nou kan je natuurlijk ook gewoon apart gaan wonen en getrouwd blijven. Waarom zou je dan toch kiezen voor een scheiding van tafel en bed? Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met je geloofsovertuiging. Als je geloof het niet toelaat om te scheiden, is een scheiding van tafel en bed een mogelijk alternatief.

scheiden van tafel en bed voordeel 2Een andere reden kan zijn dat jullie financiële situatie niet geschikt is om te scheiden, of als je gewoon niet meer bij elkaar wilt wonen. In dit laatste geval zou je ook gewoon getrouwd kunnen blijven, maar na de scheiding van tafel en bed hebben jullie beiden je eigen vermogen, inkomen en schulden. En dat kan een overweging zijn om te kiezen voor deze vorm van scheiden.

scheiden van tafel en bed voordeel 3Een derde voordeel van een scheiding van tafel en bed is als je nog niet zeker weet of je wel definitief uit elkaar wilt. Verzoenen na een scheiding van tafel en bed is minder omslachtig dan het terugdraaien van een reguliere echtscheiding.  Een scheiding van tafel en bed kan je ongedaan maken door een verzoek aan de rechtbank.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding van tafel en bed?

Dit zijn de belangrijkste gevolgen van een scheiding van tafel en bed:

 • Bij scheiden van tafel en bed kies je er voor de gezamenlijke gemeenschap te beëindigen. Dit betekent dat al jullie bezittingen, vermogen  en inkomen niet meer van jullie samen zijn. Denk daarbij aan woning, pensioen en verzekeringen.
 • Na de scheiding van tafel en bed ben niet niet meer financieel verantwoordelijk voor schulden die door je ex-partner worden aangegaan. (Dit geldt dus niet voor schulden die jullie al samen hebben opgebouwd. Het gaat om nieuwe schulden).
 • De onderhoudsplicht voor elkaar blijft bestaan. Net zoals bij een echtscheiding.
 • Opgebouwd ouderdomspensioen kunnen jullie wel al verdelen, ondanks dat jullie volgens de wet nog zijn getrouwd.
 • De opbouw van het nabestaandenpensioen kan gewoon blijven doorgaan.
 • Als jullie kinderen hebben, houden jullie het gezamenlijk ouderlijk gezag. Alle afspraken omtrent de kinderen moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan.
 • Je kan gaan samenwonen met een nieuwe partner, maar niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Wat zijn de verschillen met een ‘gewone’ scheiding?

duim omhoog en duim omlaag voor scheidingEen aantal gevolgen van de scheiding van tafel en bed is dus hetzelfde als bij een echtscheiding. Denk bijvoorbeeld aan het einde van de gemeenschap van goederen of de betaling van alimentatie. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, wordt dit bij een scheiding van tafel en bed omgezet naar huwelijkse voorwaarden. De gemeenschap van goederen moet dan worden verdeeld. Na de scheiding van tafel en bed hebben jullie beiden eigen vermogen, inkomen en schulden. Je kan op ieder moment scheiden van tafel en bed. Het maakt niet uit hoe lang je getrouwd bent.

Hoe is de procedure?

De procedure van de scheiding van tafel en bed is dezelfde als die van een ‘gewone’ echtscheiding. Je hebt dus ook een convenant nodig en als je kinderen hebt, ook een ouderschapsplan. De procedure moet gevoerd worden bij de rechtbank en dus kan je dit niet zelf regelen. Je hebt hier een advocaat voor nodig. Wij kunnen de procedure van scheiding van tafel en bed voor jullie regelen. Dat kan met een advocaat of met een mediator. Neem voor de mogelijkheden even vrijblijvend contact met ons op. Je kan een scheiding van tafel en bed alleen aanvragen als je getrouwd bent. Als jij en je partner een geregistreerd partnerschap hebben is scheiden van tafel en bed niet mogelijk.

Download hier ons handige overzicht: zo regelen we samen je scheiding pdf

Loading...

Loading…

Wanneer eindigt de scheiding van tafel en bed?

Jullie kunnen ervoor kiezen om de rest van jullie leven gescheiden te blijven van tafel en bed. Maar jullie kunnen de scheiding van tafel en bed ook omzetten naar een ‘gewone’ scheiding.  Je kunt er voor kiezen de scheiding van tafel en bed te beëindigen en je huwelijk officieel te ontbinden. Hoe werkt dat?

Wat zijn de mogelijkheden ná scheiden van tafel en bed?vrouw twijfelt na scheiding

 • Je komt weer bij elkaar
 • Jullie gaan definitief scheiden
 • Jullie blijven gescheiden van tafel en bed.

Weer bij elkaar na de scheiding van tafel en bed?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je toch besluit weer met elkaar verder te gaan. De scheiding van tafel en bed kan vrij makkelijk weer ongedaan worden gemaakt. Je kan dan een gezamenlijk verzoek aan de rechtbank doen om een  aantekening in het huwelijksregister te laten maken.

Kan je de scheiding van tafel en bed omzetten naar een ‘gewone’ scheiding?

Nadat je gescheiden bent van tafel en bed kan het voorkomen dat je toch helemaal uit elkaar wilt. Je kan je huwelijk dan laten ontbinden. Je huwelijk is dan helemaal beëindigd. Je kan dan opnieuw trouwen als je wilt. De ontbinding werkt hetzelfde als een echtscheiding. Je maakt dus een echtscheidingsconvenant waarin je alle afspraken zet met betrekking tot de verdeling van jullie vermogen, de verdeling van het huis, van het pensioen, de spullen en natuurlijk maak je goede afspraken over de kinderen. Dit laatste doe je in een ouderschapsplan. Uiteraard heb je ook al afspraken gemaakt toen jullie gingen scheiden van tafel en bed. Die afspraken kan je dan nogmaals doornemen om te zien of ze nog passend zijn bij jullie huidige situatie.

Zijn er termijnen bij de scheiding van tafel en bed?

De afspraken met betrekking tot de ontbinding en het ouderschapsplan gaan naar de rechter. De rechter beslist dan over de ontbinding. Ben je het met elkaar eens dat je je huwelijk wilt laten ontbinden na een scheiding van tafel en bed? Dan is daar geen termijn aan verbonden. Maar ben jij de enige van jullie twee die het huwelijk wil laten ontbinden na de scheiding van tafel en bed? Dan is er een voorwaarde. Je moet dan minstens drie jaar gescheiden zijn van tafel en bed.

Wij hebben financieel nogal wat problemen. Is een scheiding van tafel en bed dan ook een goede mogelijkheid? Marieke, 13-12

Wanneer is de scheiding van tafel en bed definitief?

Om de ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed definitief te maken moet het worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Je advocaat kan dit voor je doen. De inschrijving moet wel binnen 6 maanden plaatsvinden. Om je scheiding van tafel en bed definitief te maken, moet de rechtbank de beschikking inschrijven in het huwelijksgoederenregister. Dit moet ook binnen zes maanden, anders vervalt je scheiding van tafel en bed.

Wat is het verschil tussen de scheidingsvormen?

De belangrijkste verschillen tussen een echtscheiding en een scheiding van tafel en bed zijn:

 • Bij een echtscheiding wordt het huwelijk beëindigd. Dit verbreekt alle juridische banden tussen jou en je partner.
 • Bij een scheiding van tafel en bed ben je uit elkaar, maar blijf je volgens de wet getrouwd. De rechten en plichten van het huwelijk blijven gelden.

Scheiden van tafel en bed door middel van mediation?

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is dezelfde als die van een echtscheiding. In ons totaalpakket maken wij standaard gebruik van mediation. Dit valt dus ook onder onze vaste pakketprijs. En als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens zit, behoort mediation op basis van een toevoeging (door de overheid gefinancierde rechtsbijstand) ook tot de mogelijkheden. Lees daarover meer via deze link: de mogelijkheden van rechtsbijstand.

Wat zijn de kosten?

De kosten van de de volledige procedure van de scheiding van tafel en bed zijn dezelfde als die voor een echtscheiding. Omdat we 1 pakketprijs hanteren zijn de kosten voor de hele scheiding bijzonder laag. Op onze pagina kosten van de echtscheiding kan je daarover meer lezen. En wil je even persoonlijk contact over ge mogelijkheden? Vul dan ons contactformulier in of bel ons: 0900-588 88 88

Regelen via de site van Stichting Oprechtscheiden?

De afspraken die je met elkaar moet maken zijn precies hetzelfde alsof je gaat scheiden. Daarom kan je heel makkelijk gebruik maken van ons gratis ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant. Met behulp van onze uitgebreide vragenlijst weet je dan zeker dat je geen zaken over het hoofd ziet. De volledige scheiding van tafel en bed kunnen we op een hele makkelijke en overzichtelijk manier voor jullie regelen. Inclusief mediator, advocaat, rechtbank en inschrijving bij de gemeente. Voor gratis hulp en advies: 0900-588 88 88 of stel hier je vraag.

Scheiden van tafel en bed | wat zijn de voor- en nadelen?

Heb je zelf ervaring met de scheiding van tafel en bed? Misschien wil je dit met ons delen. Laat hieronder je reactie achter. Met jouw informatie en tips kan je anderen soms net dat ene zetje in de juiste richting geven.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Mirjam
Door

Mirjam

op 06 Jun 2020

Het schijnt zo te zijn dat er vergaande gevolgen zijn wanneer de scheiding van tafel en bed omgezet wordt naar een gewone scheiding: De belastingdienst erkent de eerdere scheiding van tafel en bed dan niet meer, waardoor toeslagen en andere belastingtechnische aspecten opnieuw worden vastgesteld - alsof men tot de datum van de échte scheiding dus gewoon bij elkaar was. Wat feitelijk niet het geval is. Dit kan enorme gevolgen hebben voor de ontvangen toeslagen (kinderopvangtoeslag!) van de afgelopen periode, waardoor men het risico loopt om in één klap een enorme belastingschuld / toeslagschuld op te lopen. Dit geldt eveneens wanneer de scheiding van tafel en bed ongedaan gemaakt wordt - ook dan volgt een herberekening met terugwerkende kracht voor voorgaande jaren. Hierover is nergens iets te vinden op internet, maar is mij gisteren door de belastingtelefoon verteld. Absoluut iets om rekening mee te houden!

Normand Jones, mediator en coach
Door

Normand Jones, mediator en coach

op 08 Jun 2020

Dat is mij ook niet bekend. Ik ga het navragen bij de Belastingdienst en daarna zal ik de blog waar nodig aanpassen op de nieuwe informatie. Bedankt voor de tip!

Reactie plaatsen