We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Wat kan ik doen als we het niet eens worden over de omgangsregeling voor de kinderen?

Als u een conflict heeft over de omgangsregeling voor uw kind(eren), kunt u omgangsbemiddeling krijgen. Een bemiddelaar probeert u en uw ex-partner te laten zien dat u nog een groot gemeenschappelijk belang heeft, namelijk uw kinderen en uw ouderschap. De erkende bemiddelaar heet ook wel mediator.

Mediator of bemiddelaar

De rechter kan voorstellen uw probleem op te lossen met behulp van een erkende bemiddelaar of mediator. Dit gebeurt als het u en uw ex-partner niet lukt samen – of met de hulp van uw advocaten – tot een omgangsregeling te komen. Ook kunt u er zelf om vragen.
De mediator leert u en uw ex-partner te kijken naar uw belangen achter het conflict. Op basis van deze belangen probeert hij overeenstemming te bereiken. In afwachting van het gesprek met de bemiddelaar schorst de rechter de zaak voor bepaalde tijd.

Oplossing zoeken als zaak nog niet bij rechter ligt

U kunt ook kiezen voor omgangsbemiddeling als uw zaak (nog) niet bij de rechter ligt. U en uw ex-partner moeten dan samen bereid zijn naar een oplossing te zoeken. Bemiddeling gebeurt altijd op vrijwillige basis en met beide ouders en de bemiddelaar. Bemiddeling kan alleen slagen als u ook werkelijk afspraken wilt maken over de kinderen.

Komt u bij de bemiddelaar tot een gepaste oplossing over de omgangsregeling, dan zet hij of zij de afspraken voor u op papier en overlegt met u over de juiste tekst. Daarna tekent u het stuk en wordt het naar de rechter gestuurd. Die neemt uw afspraken op in zijn of haar beschikking.

Bron: Rijksoverheid

Comment Section

0 reacties op “Wat kan ik doen als we het niet eens worden over de omgangsregeling voor de kinderen?

Plaats een reactie