Heeft een kind bij scheiding een stem?
De belangen van het kind tijdens een echtscheidingssituatie worden nog wel eens uit het oog verloren. Heeft een kind bij een scheiding eigenlijk wel een stem? Wordt er naar het kind geluisterd? Een pleidooi voor een preventieve aanpak. Geschreven door Kindbehartiger Marieke Lips.
Eenvoud en structurele oplossingen
De wensen van een kind kunnen al in een vroegtijdig stadium achterhaald worden. Wanneer ouders zich hiervan bewust worden, kan de scheiding veel meer op een harmonieuze wijze worden uitgewerkt. Juist doordat invulling wordt gegeven aan de wensen van het kind. Kinderen hebben een pure blik op de wereld. Zij hebben geen vooroordeel en zij hebben een simpele visie op de, voor ons als volwassenen, meest ingewikkelde situaties. Voor ouders lijken de uitingen van een kind soms naïef. Dus wordt er tegen een kind gezegd: “jij snapt het nog niet, jij bent hier nog te jong voor of bemoei je er maar niet mee”.
Luisteren
Juridische wereld
Tot mijn verbazing lijkt de wereld van eenvoud en structurele oplossingen met maatwerk soms mijlenver van ons gezond verstand verwijderd te zijn. Niet alleen bij ouders, maar ook binnen het juridisch proces. Zo kreeg ik enige tijd geleden een uitspraak van een rechter onder ogen. In de uitspraak werd zwart – wit uiteen gezet hoe een begeleide omgang eruit moest gaan zien voor een periode van zes maanden; eerste twee maanden 1 uur per week, derde en vierde maand 2 uur per week, de maanden erna 4 uur per week en dan onbegeleid verder. Geen enkele uiting van maatwerk en alleen maar kwantitatieve mededelingen. Waar komen de hechtingsperiode en de ontwikkelingsfase van het kind aan bod? Waar zijn de belangen en wensen van het kind tot uiting gebracht? Heeft er een gesprek met het kind plaatsgevonden? Op alles kon ‘niet of nee’ worden geantwoord. Ik vraag mij bij dit soort zaken af hoe het toch kan dat een uitspraak wordt gedaan, terwijl op geen enkele wijze geluisterd is naar het kind. Hoe jong een kind ook is, luisteren naar een kind is essentieel, want ieder kind heeft een stem die geborgd moet worden en door de juiste professional vertaald kan worden naar het juridisch speelveld.
Kinderparticipatie
Mijns inziens zou ieder kind recht hebben op maatwerk ondersteuning en een luisterend oor. De Kindbehartiger is er bij uitstek voor kinderen en als verbindende schakel binnen het systeem dat zich rondom kinderen in een scheidingssituatie beweegt. Preventief, maar dus ook gedurende het juridisch proces. De Kindbehartiger kan vanuit de opgedane ervaring en expertise in de omgang en gespreksvoering met kinderen alsmede ten aanzien van het scheidingsproces de stem van het kind centraal zetten en middels rapportage vertolken naar ouders, belanghebbenden en het juridisch speelveld. Op deze wijze wordt kinderparticipatie voorop gezet bij een scheiding, maar wordt kinderen tevens bescherming geboden voor de kwetsbare positie waarin zij zich bevinden. De stem van het kind verdient het te worden geborgd, terwijl tegelijkertijd ieder kind het verdient om zo lang mogelijk kind te kunnen zijn.
Over Marieke Lips
Meer weten?
Meer weten over Marieke Lips en haar werkzaamheden als Kindbehartiger, neem dan een kijkje op haar website: www.kidsinbetween.nl of stuur een bericht naar info@kidsinbetween.nl