We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Huwelijkse voorwaarden bij scheiden

Als je bent getrouwd is dat altijd onder 1 van deze twee voorwaarden: gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden. Vanaf 1 januari 2018 is daar nog de ‘beperkte gemeenschap van goederen’ bijgekomen. Op welke manier je bent getrouwd bepaalt voor een deel ook op welke manier je scheiding gaat.

Wat is gemeenschap van goederen?

Gemeenschap van goederen betekent dat je bij het trouwen hebt afgesproken dat alle schulden en bezittingen van jullie beiden zijn. Dat geldt voor alles wat je voor en tijdens het huwelijk hebt opgebouwd.

Heb je toen je ging trouwen niets speciaal geregeld, dan zijn jullie automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. (als je na 1-1-2018 bent getrouwd is dit weer anders, maar daarover later). Dat betekent dat alles van jullie samen is (ook zaken die je had voordat jullie gingen trouwen). Alle bezittingen, maar ook alle schulden, zijn van jullie samen. Als jullie gaan scheiden moeten jullie dus alle bezittingen en schulden verdelen.

Hierop wordt door de wet 1 uitzondering gemaakt. Als je een nalatenschap of schenking hebt gehad, die tijdens het huwelijk door één van jullie is ontvangen én waarbij de erflater of de schenker een uitsluitingsclausule heeft opgenomen, dan valt dit niet binnen de gemeenschap van goederen. Als je dan gaat scheiden wordt hiermee voorkomen dat de ander de helft van de nalatenschap of schenking krijgt.

Huwelijkse voorwaarden bij scheiden

Als je niet in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd, kan je trouwen op huwelijkse voorwaarden. De meeste mensen die op huwelijkse voorwaarden trouwen doen dat als er bijvoorbeeld een inkomensongelijkheid is, of als één van de partners ondernemer is en ze de zakelijke bezittingen buiten het huwelijk willen houden.

Bij huwelijkse voorwaarden kies je zelf welke bezittingen en schulden van welke partner zijn.  Ook kies je op welke manier je dit bij een scheiding wilt verdelen. Er zijn veel verschillende huwelijkse voorwaarden mogelijk. 

Koude uitsluiting

Koude uitsluiting komt niet veel meer voor. Maar je kan dus bij trouwen ook afspreken dat je trouwt met koude uitsluiting. Alles is en blijft dan van degene waarvan het is.  Dat geldt zowel voor alle bezittingen als voor alle schulden die jullie voor het huwelijk hadden. Het geldt bovendien ook voor alles wat jullie tijdens het huwelijk verkrijgen. En heb je in zo’n geval tijdens het huwelijk niets samen gekocht? Dan hoef je bij de scheiding ook niets te verdelen. Koude uitsluiting wordt vaak als erg zakelijk en onrechtvaardig ervaren. Als er bijvoorbeeld sprake is van een duidelijk rollenpatroon, waarbij de ene partner werkt en de ander voor de kinderen zorgt, dan zou degene die voor de kinderen zorgt bij de scheiding met niets achterblijven.

Beperkte gemeenschap

Een tussenvorm is de beperkte gemeenschap. Bij een beperkte gemeenschap is een deel van jullie bezit gemeenschappelijk, de rest privé

Verrekenbeding

Vaak is er bij huwelijkse voorwaarden ook een verrekenbeding opgenomen. Dat houdt in dat je als partners jaarlijks verplicht bent om je inkomsten met elkaar te verrekenen. Als je dan gaat scheiden is alles al verdeeld. In de praktijk vindt deze verrekening vaak niet plaats. Dat betekent dat dit bij de scheiding alsnog moet gebeuren, of dat de huwelijkse voorwaarden niet meer geldig zijn. Er kan dan een vrij ingewikkelde situatie ontstaan.

Gratis advies en meer informatie?

Hoe is het bij jullie geregeld? Als je niet precies weet waar je moet beginnen, kijken we even met je mee. Via deze link kan je gratis contact met ons opnemen voor vragen.

Voor meer informatie kan je ook even lezen:

Wat moet je doen? Je gaat scheiden en hebt samen een koophuis. Wat moet je dan allemaal regelen en waar moet je op letten? Moet je scheiden nadat je het huis hebt verkocht? Of kan je beter eerst je echtscheiding regelen en daarna je koopwoning in de verkoop zetten?
Scheiden van tafel en bed | wat zijn de voor- en nadelen?
Scheiden van tafel en bed betekent dat je getrouwd blijft, maar niet meer bij elkaar woont. Omdat je tegenwoordig voor de wet niet meer verplicht bent om bij elkaar te wonen als je bent getrouwd, wordt scheiden van tafel en bed niet veel meer gebruikt. Maar wil je niet scheiden vanwege je geloof?
Getrouwd na 1 januari 2018? | Regels voor verdeling bij echtscheiding
Ben je getrouwd na 1 januari 2018? Dan gelden er nieuwe regels voor de verdeling bij je scheiding. Tot en met 31 december 2017 was het zo. Als je trouwde, was dat automatisch in gemeenschap van goederen. Tenzij je dit anders wilde regelen. Dus regelde je niets? Dan werd alles van jullie samen.

    Comment Section

    0 reacties op “Huwelijkse voorwaarden bij scheiden

    Plaats een reactie