Scheiden als Nederlander in Duitsland: zo regel je het via Stichting Oprechtscheiden

Bij Stichting Oprechtscheiden krijgen we regelmatig vragen van Nederlandse stellen die in het buitenland wonen en hun scheiding in Nederland willen laten regelen. Een recent voorbeeld hiervan is de mailwisseling tussen René en onze collega Mirjam. René en zijn toekomstige ex-partner wonen in Duitsland, hebben twee kinderen en willen hun scheiding via Nederland laten verlopen. Maar hoe werkt dit precies? En wat zijn de regels rondom kinderalimentatie wanneer de kinderen in Duitsland wonen?

Wonen in Duitsland, scheiden in Nederland

René stuurde ons een mail met de vraag of hij en zijn vrouw in Nederland kunnen scheiden, ondanks dat ze beiden in Duitsland wonen. Ze hebben de Nederlandse nationaliteit en hun kinderen, die in Duitsland zijn geboren, hebben een Nederlands paspoort en gaan in Nederland naar school. Dit maakt hen een typisch voorbeeld van een internationaal stel dat op zoek is naar duidelijkheid over de juridische mogelijkheden.

Mirjam legde in haar reactie uit dat dit zeker mogelijk is. Stichting Oprechtscheiden kan de volledige scheiding voor hen regelen via de Nederlandse rechter. Omdat het proces volledig online verloopt, hoeven René en zijn partner niet naar Nederland te reizen. Zodra de scheiding rond is, kunnen ze deze inschrijven in Duitsland met een artikel 39-procedure, zodat ze voor beide landen officieel gescheiden zijn. Dit hele proces kan in zo’n 6 tot 8 weken afgerond worden.

Kinderalimentatie: Nederlands of Duits recht?

Een belangrijk onderwerp voor René was de vraag welk recht van toepassing is op de kinderalimentatie. Mirjam legde uit dat dit afhangt van hun onderlinge afspraken. Als zij samen kunnen werken en overeenstemming bereiken over de alimentatie, kan dit in de Nederlandse scheidingsprocedure worden vastgelegd. In dat geval is Nederlands recht van toepassing. Maar, als er onenigheid ontstaat over de hoogte van de alimentatie, is het land waar de kinderen verblijven bepalend – in dit geval Duitsland. Dat betekent dat, mocht er geen akkoord komen, de alimentatie volgens Duits recht zou worden vastgesteld.

Bij het vaststellen van de hoogte van de alimentatie wordt onder andere gekeken naar de kosten van het levensonderhoud in het land waar de kinderen wonen. Mirjam benadrukte dat de kosten voor het opvoeden van kinderen in Duitsland hoger kunnen zijn dan bijvoorbeeld in andere landen zoals bijvoorbeeld Thailand, wat invloed heeft op de alimentatie.

Bemiddeling en communicatie

In een latere mail gaf René aan dat zijn vrouw moeite heeft met het regelen van praktische zaken rondom de scheiding, zoals het delen van toegangscodes en het ontvangen van post. Hij wil het vreedzaam oplossen, maar ervaart frustratie. Mirjam benadrukte dat het belangrijk is om snel duidelijkheid te krijgen over de afspraken rondom de scheiding. Zonder deze duidelijkheid kunnen kleine irritaties snel escaleren, wat het proces alleen maar moeilijker maakt.

Omdat Stichting Oprechtscheiden optreedt als zowel advocaat als mediator voor beide partijen, proberen ze ervoor te zorgen dat alle afspraken in het belang van beide partijen worden vastgelegd. Mirjam bood aan om contact op te nemen met René’s vrouw om te bemiddelen en zo het proces soepeler te laten verlopen.

Een vreedzame scheiding

René gaf aan dat hij zijn vrouw zal benaderen om te bespreken of ze openstaat voor de diensten van Stichting Oprechtscheiden. Hij hoopt dat zij samen tot een vreedzame oplossing kunnen komen. Mirjam adviseerde om af te wachten waar René’s vrouw mee komt en bood aan om later alsnog te helpen, mocht dat nodig zijn.

Hoe Stichting Oprechtscheiden kan helpen

Deze mailwisseling illustreert hoe we bij Stichting Oprechtscheiden stellen begeleiden die in het buitenland wonen, maar hun scheiding in Nederland willen laten afhandelen. Of het nu gaat om praktische vragen over alimentatie, het inschrijven van de scheiding in het buitenland, of het bemiddelen bij communicatieproblemen, we staan klaar om te helpen.

Ben jij een Nederlander die in het buitenland woont en wil je meer weten over de mogelijkheden om in Nederland te scheiden? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder, volledig online en op een manier die past bij jullie situatie.

Heb je vragen of wil je meer informatie over hoe wij kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via de website of bel ons voor een oriënterend gesprek.