Ik woon in het buitenland en wil scheiden in Nederland

Ik woon in het buitenland en wil scheiden in Nederland

Ik woon in het buitenland en wil scheiden in Nederland. Wat zijn dan de mogelijkheden? Als het buitenland is betrokken bij een echtscheiding gelden er speciale regels. Woon jij, of je partner, in het buitenland en wil je scheiden in Nederland? Of zijn jullie in het buitenland getrouwd? Lees dan hier hoe we je scheiding kunnen regelen. Of neem gelijk even contact met ons op om jouw situatie door te nemen. Of stel je vraag via Facebook Messenger.

Many thanks to the team for this wonderful service. Your advice and discretion has made this process so much easier. We are completely amazed at how easy and speedily everything was done. Much appreciated. We wish the company all the best. Lies

Wat kunnen wij voor je doen

Wij regelen heel regelmatig scheidingen waarbij een van de partners, of beiden, in het buitenland verblijven. Dat is geen enkel probleem. We doen dat via mail, skype en post. Jullie hoeven dus niet naar kantoor of de rechtbank te komen. Voorwaarde is wel dat jullie allebei aan de scheiding willen meewerken.

De eerste vraag is: willen jullie gebruik maken van de vergoeding van de kosten van de scheiding. Dit kan ook vanuit het buitenland. Voor de vergoeding moet je inkomen onder een bepaalde grens zitten. (jullie inkomens niet bij elkaar optellen, gaat om de inkomens apart van elkaar). Op deze pagina kan je even kijken of je aan de voorwaarden voldoet: voorwaarden rechtsbijstand en daar kan je eventueel gelijk ook het aanvraagformulier invullen.

Als je in aanmerking komt voor de vergoeding hoeft de hele scheiding maar € 61,- p.p. te kosten. Zonder vergoeding kost het € 895,- p.p. Zónder verborgen kosten, dus inclusief alles. De hele scheiding duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

Moet je naar Nederland toe voor de scheiding?

Bij Stichting Oprecht Scheiden regelen we onder andere scheidingen waarbij een van de partners, of beiden, in het buitenland verblijven. Dat is geen enkel probleem. We kunnen jullie helpen om de scheiding makkelijk en snel te regelen. We doen dat via mail, online en post. Jullie hoeven dus niet naar kantoor of de rechtbank te komen. Dat is natuurlijk wel zo makkelijk als je in het buitenland woont. We kunnen de volledige scheiding binnen 6 tot 8 weken rond hebben.

Wij zijn blij dat het nu mogelijk is om te scheiden zonder terug te moeten komen naar Nederland alleen voor dat. Frank, USA

Heb je beiden de Nederlandse nationaliteit?

Je kan met de Nederlandse nationaliteit een echtscheiding aanvragen als:

 • jij en je partner zijn allebei Nederlander zijn, maar in het buitenland wonen.

Heeft een van jullie een andere nationaliteit?

Met een andere nationaliteit kan je een echtscheiding in Nederland aanvragen als:

 • tenminste een van jullie beiden de gewone verblijfplaats in Nederland heeft.

Jullie zijn niet in Nederland getrouwd?

Ook als jullie niet in Nederland zijn getrouwd is het mogelijk om in Nederland te scheiden. Het maakt niet uit waar je bent getrouwd. Als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet (beiden Nl nationaliteit, of 1 van beiden woonachtig in Nederland) kunnen we de scheiding in Nederland voor jullie regelen.

Ben je in het buitenland getrouwd?

Als jullie in het buitenland zijn getrouwd dan hebben we voor de scheiding de originele huwelijksakte nodig. AIs de akte in het Engels, Frans of Duits? Dan hebben we daarbij geen vertaling nodig. Als de akte in een andere taal is, hebben we wel een vertaling van de akte nodig. Deze vertaling moet een beëdigde vertaling zijn. Je kan dat zelf via een vertaalbureau regelen. Wij kunnen dat ook voor je laten doen.

Hebben jullie niet allebei de Nederlandse nationaliteit?

Als jullie allebei de Nederlandse nationaliteit hebben dan kunnen jullie gewoon in Nederland scheiden. Maar als een van jullie beiden NIET de Nederlandse nationaliteit heeft dan moet één van jullie in Nederland wonen.

 • Bijvoorbeeld: jij bent Nederlander en woont in Vietnam, je partner heeft een andere nationaliteit en woont in Nederland. Dan kan je in Nederland scheiden.
 • Nog een voorbeeld: Jij bent Nederlander en woont in Frankrijk, je partner heeft de Franse nationaliteit en woont in Frankrijk. Dan kan je niet in Nederland scheiden.
 • Een volgend voorbeeld: Jij hebt een andere nationaliteit, je partner ook, maar jullie wonen in Nederland. Dan kan je in Nederland scheiden.
 • Laatste voorbeeld: Jij hebt een andere nationaliteit, je partner ook, je partner woont in het buitenland en jij in Nederland. Dan kan je in Nederland scheiden.

Je moet dus:

 • beiden de Nederlandse nationaliteit hebben
 • of
 • een van jullie beiden moet in Nederland wonen.

Welke stukken heb je nodig voor de scheiding?

Als je in het buitenland bent getrouwd maar in Nederland wilt scheiden heb je een uittreksel uit het huwelijksregister nodig. Als je het uittreksel om de een of andere reden niet kunt opvragen vindt de rechtbank het ook goed als je de originele huwelijksakte kunt laten zien. De stukken moeten zijn voorzien van een vertaling van een beëdigde tolk, tenzij opgesteld in het Engels, Frans of Duits.

Heb je aanvullende stukken uit Nederland nodig?

Als jullie in Nederland zijn getrouwd dan hebben we, om de scheiding te kunnen regelen, een uittreksel uit het huwelijksregister nodig. Je kan het uittreksel opvragen bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Je kan dit ook online of door een gemachtigde laten doen. Ook daarvoor hoef je dus niet naar Nederland te komen.

Wat hebben we verder nodig om de scheiding te kunnen regelen?

Om de scheiding te kunnen indienen bij de rechtbank hebben we een echtscheidingsconvenant nodig. Dit kan je heel makkelijk via onze site opstellen. Je maakt je eigen account. Je wordt dan langs een lange vragenlijst geleid. De vragen die niet op jullie van toepassing zijn, vanwege het buitenland, laat je gewoon open. Na het beantwoorden van de vragen rolt er automatisch een echtscheidingsconvenant uit.  Wij nemen dan contact met je op voor de verdere afhandeling.

Wie schrijft de echtscheidingsbeschikking in bij de gemeente?

Als het huwelijk in het buitenland is gesloten wordt de echtscheidingsbeschikking in Den Haag ingeschreven. Daarna kan je de echtscheiding doorgeven aan de registers van de Burgerlijke Stand van het land waar jullie wonen. Of het betreffende land de scheiding accepteert is per land verschillend. Onze advocaat schrijft de scheiding voor jullie in in Den Haag.

Kan je een vergoeding van de kosten aanvragen?

Je hebt recht op een vergoeding van de kosten als je de scheiding in Nederland laat regelen. Je inkomen en vermogen moeten dan onder een bepaalde grens liggen. Ook als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, of als je in het buitenland woont kan je voor deze vergoeding in aanmerking komen. De vergoeding heet rechtsbijstand en is een verwarrende term. Het is niet hetzelfde als een rechtsbijstandverzekering. Dus ook zonder een rechtsbijstandverzekering kan je recht hebben op de vergoeding van de kosten. Lees hier alles over de kostenvergoeding. Of laat ons even checken of je voor de vergoeding in aanmerking komt:


Kan je de kostenvergoeding ook aanvragen vanuit het buitenland?

Als een van jullie, of jullie beiden, de kosten van de scheiding niet kan betalen, dan kunnen we rechtsbijstand aanvragen. Dit is een vergoeding van de kosten van de scheiding. Ook vanuit het buitenland kan je dit aanvragen. En ook als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt. Zolang de scheiding in Nederland wordt uitgesproken gelden de regels voor de rechtsbijstand/vergoeding.

Wat is rechtsbijstand precies?

Rechtsbijstand is een bijdrage in de kosten van je scheiding. Deze bijdrage wordt betaald door de overheid, zodat je scheiding niet zo duur is. Als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens liggen kunnen wij de vergoeding voor je/jullie aanvragen. Een groot deel van de kosten van je scheiding wordt dan betaald door de overheid. Wil je het gelijk aanvragen? Klik dan hier: vergoeding kosten aanvragen

Een vergoeding aanvragen als je partner veel verdient?

Je kan voor jullie beiden een vergoeding aanvragen met hetzelfde formulier. Ook als je nog bij elkaar woont kan je voor beiden een aanvraag doen. Let op! Er wordt uitgegaan van je eigen inkomen. Stel dat jij degene bent met een laag inkomen en je partner heeft een hoog inkomen. Dan kan jij toch rechtsbijstand aanvragen. Zo kan het zijn dat jij wel recht hebt op rechtsbijstand en je partner niet. Of andersom.

Hoe vraag je de vergoeding van de scheidingskosten aan?

Wij hebben een online aanvraagformulier voor je.  Zodra je dit hebt ingevuld dienen bij de aanvraag in bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad beslist of je wel of niet recht hebt op rechtsbijstand en hoe hoog je eigen bijdrage is. Je krijgt van de Raad bericht over de beslissing.

Hoe hoog is de eigen bijdrage?

Als je de vergoeding van de overheid krijgt toegekend is er ook een deel van de echtscheiding dat je zelf moet betalen. Dit heet de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen en vermogen en wordt door de Raad voor Rechtsbijstand bepaald. Je eigen bijdragen kan zijn: € 56,- of € 112,-. Op het moment dat de Raad je bericht geeft over je aanvraag laten ze je ook gelijk weten welke eigen bijdrage je moet betalen. Voor het bedrag van de eigen bijdrage ontvang je een factuur.

Mijn inkomen is nu laag maar twee jaar geleden niet

Voor de bepaling van de hoogte van je inkomen vraagt de Raad naar je gegevens van 2 jaar geleden. Dit betekent dat de Raad haar beslissing neemt gebaseerd op je inkomen van 2 jaar geleden. Soms is het zo dat je inkomen van nu veel lager is dan dat van twee jaar geleden. Dat zou dan betekenen dat je geen rechtsbijstand krijgt terwijl je huidige inkomen te laag is om de scheiding zelf te betalen. Om dit te voorkomen kan je een peiljaarverlegging aanvragen. Je vraagt dan aan de Raad of ze bij de bepaling van je inkomen kunnen uitgaan van je inkomenssituatie zoals die op dit moment is. Het formulier voor een peiljaarverlegging kan je bij ons opvragen. Vul ons contactformulier even in zodat we je het kunnen toesturen.

Wat zijn de voorwaarden voor de vergoeding bij echtscheiding?

Er is een aantal voorwaarden verbonden aan rechtsbijstand:

 • Je mag niet te veel verdienen.
 • Je mag niet te veel vermogen hebben.
 • De opbrengst van de scheiding mag niet te hoog zijn. Als de rechtszaak is afgelopen, kijkt de Raad voor Rechtsbijstand of je scheiding je iets heeft opgebracht (bv doordat jullie huis is verkocht met overwaarde). Is de opbrengst meer dan 50% van je heffingsvrije vermogen? Dan trekt de Raad de bijdrage in, en moet je alsnog zelf de kosten van je scheiding betalen, minus de eigen bijdrage die je al hebt betaald.

Wat zijn de financiële voorwaarden voor rechtsbijstand?

 • Inkomensgrenzen. Je bruto verzamelinkomen mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Neem voor de actuele bedragen even kosteloos contact met ons op.
 • Vermogen. Het maximale vermogen dat je mag bezitten om in aanmerking te kunnen komen voor rechtsbijstand. Neem voor de exacte bedragen gratis contactop met ons op. Of vul deze vragen even in, dan kijken wij het voor je na:

Hoe hoog zijn de kosten van de echtscheiding?

Voor de volledige kosten van je scheiding kan je even verder lezen op de pagina over de kosten van je scheiding.

Ik woon in het buitenland en wil scheiden in Nederland

Woon je in het buitenland maar weet je niet zeker of een scheiding in Nederland voor jullie een optie is? Neem dan even contact met ons op, dan zoeken we het vrijblijvend even voor je uit. Dit is de link naar onze contactgegevens.

Meer over echtscheiding vanuit deze landen (Aruba, ABC eilanden, Curacao, Marokko, Suriname, Spanje, VS)

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
laurense
Door

laurense

op 25 May 2018

goedenmiddag een vraag ik ben 7 Jaren gehuwd en gewoond in Nederland met een nederlander. Intussen gescheiden en woon nu in Suriname, kan ik nog aanspraak maken op de nederlandse nationalitieit. bedankt.

lorrie
Door

lorrie

op 14 Jan 2020

hallo ik heb een vraag voor een Thaise vriendin, zij woont in Thailand en haar man ook. Ze wonen al jaren apart. zijn hier in Nederland getrouwd. Hij heeft scheiding tijd tegen gehouden omdat hij ouder is en mogelijk meer uitkering krijgt als hij getrouwd is. Nu wil hij verder met een andere vrouw en vind het niet erg om te scheiden. Mijn vriendin wil naar nederland komen om hier de sCHEIDING TE REGELEN MAARZOALS IK HET NU BEGRIJP KAN ZIJ ZONDER NEDERLANDSE IDENTITEIT geen scheiding aan vragen maar kan hij die wel vanuit thailand aanvragen. Klopt dat

Normand Jones, mediator en coach
Door

Normand Jones, mediator en coach

op 14 Jan 2020

Beste Lorrie, je vriendin en haar man kunnen alleen in Nederland een scheiding aanvragen als een van beiden hier woont (en dat is niet het geval begrijp ik uit je verhaal) OF als ze beiden de Nederlandse nationaliteit hebben. Anders moet de scheiding inderdaad in Thailand worden aangevraagd.

Reactie plaatsen