Marokkaanse echtscheiding | Makkelijk te regelen vanuit Nederland

Marokkaanse echtscheiding | Makkelijk te regelen vanuit Nederland

De Marokkaanse echtscheiding is vrij makkelijk te regelen vanuit Nederland. Onze Stichting regelt je volledige scheiding, zowel in Nederland als in Marokko. Of je alleen voor de Marokkaanse wet, of ook voor de Nederlandse wet bent getrouwd maakt niet uit. Je hoeft alleen de benodigde stukken naar ons toe te sturen. Je krijgt dan de uitspraak van de Marokkaanse rechtbank gewoon thuisgestuurd. Je hoeft zelf niet naar Marokko toe, ook niet naar het consulaat, niet naar de advocaat en niet naar de rechtbank. Alles gaat schriftelijk. Voor één vaste prijs verzorgen we de hele scheiding, inclusief legalisatie, erkenning, advocaat, uitspraak van de rechter en verzending van de stukken van en naar Marokko. Eerst geven we informatie over de scheiding in Marokko. Daarna vind je ook info over de Nederlandse scheiding.

Wat kunnen wij voor je doen en wat zijn de voordelen?

We regelen je scheiding in Marokko. De voordelen hiervan zijn:

  • in beide landen gescheiden
  • geen reis naar Marokko
  • niet naar advocaat en rechtbank
  • alles schriftelijk
  • uitspraak Marokkaanse rechtbank thuisgestuurd
Mijn ervaring bij SOS was positief en begeleidend. De begeleiding ging heel vlot en de informatie was zorgvuldig gegeven. De communicatie was heel erg nauwkeurig, iedereen was bereikbaar en de vragen waren snel beantwoord. Tijdens het hele process was er begeleiding. Ook is er het gemak om alles online te doen. Het was een goede ervaring. Bedankt voor jullie hulp en begeleiding! Zakaria, 4 okt 2021

Wat moet je zelf doen?

marokkaanse echtscheiding woestijnHet enig wat jij hoeft te doen is er voor te zorgen dat de benodigde stukken naar ons worden toegestuurd. Wij maken het dan voor je in orde. Je ontvangt de uitspraak van de Marokkaanse rechtbank van ons thuisgestuurd.

Hoeveel kost het om de echtscheiding in Marokko te regelen?

Voor de scheiding in Marokko brengen we een totaalbedrag in rekening van € 995,-. Je kan deze kosten delen met je ex-partner, of zelf betalen. Het bedrag is inclusief alle kosten, dus inclusief advocaat en rechtbank in Marokko, legalisatie, griffierecht, inschrijving en aangetekend versturen van en naar Marokko. Voor de vertaling van de stukken rekenen we € 40,- per pagina. De vertaling betreft meestal ongeveer 4 kantjes. We laten je altijd vooraf weten hoeveel de vertaalkosten zullen zijn. Je mag het ook zelf laten vertalen. Als het maar door een beëdigd vertaler is.

Een echtscheiding via SOS is zeer aan te raden. Ik wil jullie bedanken voor de prettige en zeer aangename  begeleiding. Voor de zorg, aandacht, geduld en respect krijgen jullie een dikke tien van mij. De begeleiding was zo fijn en het viel achteraf reuze mee. Ook de afwikkelingstijd is heel vlot gegaan.  Ik zal jullie met veel plezier aan iedereen aanbevelen! Mijn hartelijke dank hiervoor. Nous, 26-1-2022

Hoe lang duurt het om de scheiding in Marokko te regelen?

In de praktijk duurt de legalisatieprocedure van de scheiding in Marokko 2 tot 4 maanden. Natuurlijk zijn we een beetje afhankelijk van de agenda van de rechtbank, maar over het algemeen redden we het binnen de 4 maanden, en soms dus ook gewoon sneller ;-).

In welke situatie ben jij?

Als je de scheiding in Marokko wilt regelen moet je eerst even nagaan wat jouw situatie is:

  • Je bent alleen voor de Marokkaanse wet getrouwd
  • Je bent in Marokko én in Nederland getrouwd
  • Je bent al voor de Nederlandse wet gescheiden

In alle drie de gevallen kunnen we de scheiding voor je regelen zonder dat je naar Marokko toe hoeft.

Je bent alleen voor de Marokkaanse wet getrouwd?

Als je alleen voor de Marokkaanse wet bent getrouwd is je huwelijk ook geldig in Nederland. Ook als het huwelijk niet in Nederland is ingeschreven. Om te voorkomen dat je naar Marokko toe hoeft om de scheiding regelen, kunnen we het volgende doen: We regelen eerst je scheiding in Nederland (dat gaat schriftelijk en online) en daarna schrijven we de scheiding in Marokko in. Zo is de scheiding in beide landen geregeld en geldig. En je hoeft dan niet naar Marokko toe om de scheiding in orde te maken.

Ik ben marokkaans getrouwd in marokko. Mijn ex partner en ik zijn uit elkaar. Hoe kan ik vanuit Nederland de scheiding aanvragen zonder naar Marokko te gaan? Hoeveel gaat dit mij kosten? En welke documenten zijn nodig voor de echtscheiding? Groet, Asmae


Je bent in Marokko én in Nederland getrouwd?

Ben je voor de Nederlandse en de Marokkaanse wet getrouwd? Dan regelen we eerst de Nederlandse scheiding en daarna schrijven we de scheiding in Marokko in. Dan ben je in beide landen gescheiden. Zonder dat je naar de advocaat of de rechtbank toe hoeft. Niet in Nederland en ook niet in Marokko. Dan komt omdat we de hele scheiding per post, online en mail doen. Je krijgt de scheidingsstukken gewoon thuisgestuurd.

Als eerste wil ik jullie bedanken voor het afronden van ons scheiding. Ik ben erg tevreden over hoe is het gegaan. Jullie hebben ons veel stress en tijd gespaard, Bedankt daarvoor. En nu nog de inschrijving in Marokko. Ik hoor graag van jullie over hoe en wat gaat gebeuren. Elyazid 24 dec 2021


Je bent al voor de Nederlandse wet gescheiden?

marokkaanse echtscheiding marktHeb je de scheiding in Nederland al rond en wil je nu ook scheiden voor de Marokkaanse wet? Dan kunnen we je Nederlandse scheiding inschrijven in Marokko. Dan ben je in beide landen gescheiden.

Je wilt opnieuw trouwen, maar bent nog niet gescheiden voor de Marokkaanse wet?

We hebben vaak clienten die al langere tijd geleden zijn gescheiden voor de Nederlandse wet. De scheiding in Marokko hebben ze eigenlijk steeds voor zich uitgeschoven. Op het moment dat je opnieuw wilt trouwen moet de Marokkaanse scheiding dan nog snel geregeld. Anders kan de bruiloft niet doorgaan. Wij kunnen de scheiding dan alsnog inschrijving in Marokko. Ook al is de scheiding al jaren geleden uitgesproken in Nederland.  Zo ben je ook in Marokko gescheiden. Daarna kan je opnieuw trouwen.

Het huwelijk is niet ingeschreven in Nederland. Is dat erg?

Als je Marokkaanse huwelijk niet in Nederland is ingeschreven maakt dat niets uit. Het huwelijks is toch geldig in Nederland omdat er internationale wetten zijn die dit regelen. En omdat je huwelijk in Nederland geldig is, kunnen we via Nederland de scheiding in Marokko regelen.

Je partner wil niet meewerken aan de scheiding?

Je moet hier twee verschillende situaties onderscheiden:

  1. Als je partner niet wil meewerken aan de Marokkaanse inschrijving, dan is dat geen punt. Zolang je over alle benodigde papieren beschikt kunnen we het ook zonder je partner regelen.
  2. Als je partner niet wil meewerken aan het Nederlandse deel van de scheiding, of de scheiding wil tegenhouden, dan kan je toch scheiden. Dat heet dan een scheiding op eenzijdig verzoek. Je hebt dan allebei een advocaat nodig. We kunnen je doorverwijzen naar een advocaat die de procedure voor je kan starten. Wij kunnen dit zelf dan verder niet voor jullie regelen.


Je advocaat vertelde dat de Nederlandse scheiding al geldig is in Marokko?

Dat klopt. Je scheiding is geldig in Marokko, maar staat nog niet ingeschreven in Marokko. Dat is een verschil. Nederland en Marokko accepteren elkaars rechterlijke uitspraken (zoals een scheiding). Dat maakt dat je scheiding in beide landen geldig is. Maar als je wilt dat je land ook op de hoogte is van de scheiding, en je ook als gescheiden in het land wilt geregistreerd staan, dan moet je een extra handeling verrichten, namelijk de inschrijving van de echtscheiding.

Ongeveer 9 jaar geleden ben ik volgens de Nederlandse wet gescheiden, echter weet ik niet of ik ook volgens de Marokkaanse wet ben gescheiden. Destijds zei mijn advocaat dat wanneer ik hier gescheiden was dat dit ook automatisch voor Marokko geldt. Nu ben ik daar niet meer zo zeker van. Hoe kom ik er achter of ik ook volgens de Marokkaanse wet gescheiden ben? Alvast bedankt voor de moeite. Mvg, Farida

Welke stukken hebben we nodig voor de echtscheiding in Marokko?

Om de scheiding in Marokko te kunnen regelen hebben we de volgende stukken nodig:

  1.  een afschrift van de echtscheidingsbeschikking van de Nederlandse rechtbank MET apostillestempel en MET 'verklaring in kracht van gewijsde gegaan'. Je kan dit opvragen bij de rechtbank waar de scheiding is uitgesproken. En heb je liever dat wij dit voor je doen? Dat kan ook. Vraag even naar de voorwaarden.
  2. de originele kennisgeving van inschrijving (dat is de brief van de gemeente waarmee zij hebben aangegeven dat ze de scheiding hebben ingeschreven). Heb je deze brief niet meer? Dan kan je die opvragen bij de gemeente waar de scheiding is ingeschreven.
  3. een kopie van de Marokkaanse huwelijksakte EN een kopie van de Carte National van beiden.

Heb je een van deze stukken niet? Neem dan even contact met ons op, dan laten we je weten hoe we dit kunnen oplossen.

Hoe maak je de Nederlandse scheiding geldig in Marokko?

Zodra de scheiding in Nederland is uitgesproken krijg je van de rechtbank een echtscheidingsconvenant. Dat echtscheidingsconvenant kunnen we voor je inschrijven in Marokko, zodat je ook in Marokko geregistreerd staat als gescheiden. Zodra je ons opdracht geeft om de scheiding in Marokko te gaan regelen begeleiden we je stap voor stap. Je ontvangt een duidelijk overzicht van de stappen die we zetten en de stukken die we nodig hebben.

Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben over de gang van zaken en over de service. Ik moet zeggen dat de termijn dat u voorstelde, namelijk drie maanden daadwerkelijk gehaald is.  Nogmaals dank voor de bewezen dienst. Succes alvast met deze service. U verleent een dienst waarin u heel veel rompslomp werk uit handen neemt. Het gaat u goed! Fouad

Hoeveel kost het om de scheiding in Nederland te regelen?

Ben je ook voor de Nederlandse wet getrouwd? Of heb je je Marokkaanse huwelijk ingeschreven in Nederland? Dan heb je eerst een scheiding in Nederland nodig. We kunnen dan eerst de Nederlandse scheiding voor je regelen en daarna de Marokkaanse echtscheiding. Dan ben je in beide landen gescheiden. Voor de kosten van de Nederlandse scheiding kunnen we een vergoeding van de overheid voor je aanvragen. Hier kan je nalezen wat de normbedragen zijn om in aanmerking te komen voor de vergoeding: vergoeding kosten scheiding Nederland. Deze vergoeding geldt helaas alleen voor het Nederlandse deel van de scheiding. Niet voor de inschrijving van de scheiding in Marokko. Vul deze 2 vragen even in, dan kunnen wij je vertellen of je de vergoeding kunt krijgen:

Wil je een vergoeding aanvragen?

Vul deze 2 vragen even in. Dan laat ik je weten of je voor de vergoeding van de kosten van de scheiding in aanmerking komt.

Was je inkomen twee jaar geleden lager dan € 30.000 per jaar (als je géén minderjarige kinderen hebt) of lager dan € 42.400 per jaar (als je wél minderjarige kinderen hebt).
  
  
 Is je vermogen minder dan € 31.340 ?
  
  

Kan je een vergoeding van de kosten aanvragen?

Als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens ligt, kunnen we rechtsbijstand voor jullie aanvragen. Dit is een vergoeding van de kosten van het Nederlandse deel van de scheiding. De volledige Nederlandse scheiding hoeft dan maar € 59,- pp te kosten. Aanvraagformulier en meer info via deze link.

Hoe lang duurt de Nederlandse scheiding?

Het Nederlandse deel van de scheiding duurt 6 à 8 weken. Ook hier zijn we een beetje afhankelijk van de hoeveelheid zaken die op dat moment bij de rechter liggen. Maar over het algemeen kunnen we het zeker binnen 8 weken rond hebben. Voor een deel is dit ook afhankelijk van de snelheid waarmee jullie de benodigde gegevens aanleveren.

Kijk hier naar een interview in het Arabisch over scheiden


#بث_مباشرقضية الطلاق: الأسباب، التداعيات، و نسب الطلاق في أوساط اللاجئين والقادمين الجدد.مع الضيف: السيد عزت عزيزي مسؤول في المركز العلمي لحل الخلافات ويحاوره المقدم : يعقوب سعيد

Geplaatst door ‎New to the Netherlands هولندا الآن Net in Nederland‎ op Maandag 8 juni 2020

Wat is de Mudawwana?

De Mudawwana is de Marokkaanse familiewet. Daarin staan ook regels over huwelijk, echtscheiding en bruidsgave. Deze wet is van toepassing op alle Marokkanen. Het maakt daarbij niet uit of je ook nog de Nederlandse nationaliteit hebt. Ook maakt het niet uit of je in Nederland of in Marokko woont. Ook in relaties waarin 1 van beiden de Marokkaanse nationaliteit heeft, is de Mudawanna van toepassing.

Moet je met de Mudawwana rekening houden bij de scheiding?

Bij de scheiding is zowel de Nederlandse wet als de Mudawwana van toepassing. Maar altijd geldt: zolang je het met elkaar eens bent over de scheiding, dan bepaal je zelf wat er wordt afgesproken. Je gaat pas kijken naar de regels in de wet op het moment dat je samen niet tot afspraken kunt komen. Dus: ben je het met elkaar eens? Dan bepaal je zelf de afspraken over de scheiding.

Hallo mijn naam is Farid ik ben op 2 mei 2019 hier in Marokko getrouwd met een marokkaanse dame. Nu maanden later wil ik graag scheiden. Kunnen jullie me helpen. Mvg Farid C

Wie heeft na de scheiding recht op de bruidsgave? (mahr, sadâq)

De bruidsgave (of bruidsgift) is een gift die de man aan de vrouw schenkt bij het aangaan van een islamitisch huwelijk (nikâh). Bij een islamitisch huwelijk is de man verplicht om de vrouw een bruidsgave te geven. Meestal bestaat de sadaq uit sieraden of geld. Wat er precies met de bruidsgave gebeurt bij de scheiding is per zaak verschillend. Als je er samen afspraken over maakt nemen we dit op in het echtscheidingsconvenant en zal een rechter daarmee over het algemeen akkoord gaan. Als je geen overeenstemming kunt bereiken over de verdeling van de bruidsgave, dan doet de rechter er uitspraak over. De Nederlandse rechter kan bepalen dat de bruidsgave invloed heeft op de partneralimentatie.

Wat gebeurt er met de woning in Marokko?

Hoe jullie bij de scheiding de woning in Marokko verdelen bepalen jullie in de eerste plaats zelf. Pas als je het niet met elkaar eens bent worden de regels in de wet belangrijk. Of de Nederlandse of Marokkaanse wet van toepassing is op de verdeling van de woning is per zaak verschillend.

Als je het eens bent over de verdeling van de woning, dan nemen we die afspraken op in het echtscheidingsconvenant. De uitspraak van de rechter volgt dan wat jullie hebben afgesproken.

Als je het niet eens kunt worden is het meestal de rechter van het land waar het huis staat, die uitspraak mag doen. Ook hier kan dus de Mudawwana van toepassing zijn. En volgens de Mudawwana kan je beiden recht krijgen op een deel van de woning. De Nederlandse rechter zal een verdeling vaststellen. Let op dit geldt alleen als je het niet samen met elkaar eens bent over de verdeling. Ben je het wel eens? Dan bepalen jullie wie de woning krijgt of hoe jullie de woning verdelen.

Is een islamitisch huwelijk (nikâh) geldig in Nederland?

Een islamitisch huwelijk heeft in Nederland geen juridische gevolgen. Het is een religieus huwelijk omdat het huwelijk wel wordt erkend volgens het islamitisch recht, de sharia. Je kan ook op twee manieren tegelijk getrouwd zijn, dus zowel een islamitisch als een burgerlijk huwelijk hebben.

Je hebt alleen een islamitisch huwelijk, kan je dan scheiden?

Als je uit elkaar wilt en alleen een islamitisch huwelijk hebt hoef je voor de Nederlandse wet niet te scheiden.

Hoe kan je scheiden volgens het islamitisch recht?

Als je alleen een huwelijk volgens het islamitisch recht hebt kan je ook scheiden volgens het islamitisch recht. Een scheiding volgens het Nederlands recht is dan niet nodig. Volgens de sharia zijn er verschillende manieren: De man kan de scheiding eenzijdig uitspreken (talâq) en de vrouw kan op haar beurt vragen om een scheiding (khul) tegen eventuele teruggave van de bruidsgift (mahr).

Al deze vormen van scheiding hebben geen gevolgen in het Nederlands recht. Je kan bij de Nederlandse rechtbank niet om een scheiding vragen van een islamitisch huwelijk. Je kan de rechter ook niet vragen de ander te dwingen mee te werken aan de islamitische scheiding.

Wat gebeurt er met bezittingen en schulden bij een islamitische scheiding?

Omdat het islamitische huwelijk geen gevolgen heeft voor de Nederlandse wet heeft ook een islamitische scheiding geen gevolgen. Je kan wel samen iets hebben aangeschaft of samen een lening zijn aangegaan. Daar verandert een islamitische scheiding niets aan. Alles wat op naam van 1 partner staat blijft op naam van die ene partner staan.

Wat gebeurt er met alimentatie bij een islamitische scheiding?

Je moet bij alimentatie eerst een verschil maken tussen partneralimentatie en kinderalimentatie.

Partneralimentatie: bij een islamitische scheiding (als er alleen een islamitisch huwelijk is) is er geen recht op partneralimentatie (naar Nederlands recht) voor de vrouw of de man.

Kinderalimentatie: de moeder en de vader zijn beiden verantwoordelijk voor de kosten en opvoeding van de kinderen. De vader moet wel de juridische vader van de kinderen zijn (dus de kinderen hebben erkend)

Wat gebeurt er met de woning bij een islamitische scheiding?

Een islamitisch huwelijk is geen burgerlijk huwelijk en daarom bestaat er geen speciale regeling over de huur of koopwoning na de islamitische scheiding. Dit hangt af van wie de eigenaar van de woning is en op wiens naam het huurcontract staat. Het uitgangspunt is dat de partner van wie de woning is of wie de huurder is, het recht heeft om in de woning te blijven.

Hoe zit het met pensioen bij een islamitische scheiding?

Bij een islamitisch huwelijk delen jullie in principe niet in elkaars pensioen. Dus ook bij de scheiding zijn er geen speciale afspraken over het pensioen in de wet.

Zijn er nog meer gevolgen als je alleen een islamitisch huwelijk hebt?

  • De kinderen zijn wel automatisch van de moeder, maar niet van de vader. Pas als de vader de kinderen erkent zijn ze juridisch ook van hem.
  • De kinderen krijgen de achternaam van de moeder, tenzij de vader juridisch heeft geregeld dat de kinderen ook van hem zijn.
  • De kinderen krijgen de nationaliteit van de moeder. Als alleen de vader de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen de kinderen alleen de Nederlandse nationaliteit krijgen als de vader de kinderen erkent.

Waar kan je de stukken opvragen voor de echtscheiding in Marokko?

Om de scheiding in Marokko te kunnen regelen hebben we een afschrift nodig van de Nederlandse echtscheidingsbeschikking met apostille en met 'verklaring in kracht van gewijsde'. Dit kan je opvragen bij de rechtbank waar de scheiding is uitgesproken. Je kan dit ook door ons laten doen. Doe je dit lieve zelf? Hier vind je de contactgegevens van alle Nederlandse rechtbanken:

Marokkaanse echtscheiding | Makkelijk te regelen

We hopen dat we alles duidelijk hebben uitgelegd. Zat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op. We reageren meestal binnen 1 dag. Dit zijn onze contactgegevens

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen