Wat is een scheiding?

Een scheiding is het uit elkaar gaan na een relatie. Het woord scheiding wordt vaak gebruikt als een afkorting van het woord echtscheiding. Er is echter wel een verschil. Scheiden kan je ook als je uit elkaar gaat na samenwonen, na een LAT relatie, na een geregistreerd partnerschap, of na wat voor relatie dan ook. Van een echtscheiding kan je alleen spreken als er sprake is van de beeindiging van een huwelijk. De echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter en vastgelegd in een beschikking. De echtscheiding wordt officieel op het moment van inschrijving van de beschikking van de rechtbank bij de gemeente.

Kies een van onderstaande deelonderwerpen over scheiden

Gelijk starten met je echtscheiding?

Volgens wikipedia wordt bij een echtscheiding het burgerlijk huwelijk beeindigd. Een vraag die wij veel binnenkrijgen is: hoe start je nou met een echtscheiding? Je weet wel dat je het huwelijk wilt beeindigen, maar waar begin je en hoe pak je dat aan? Juist omdat je (meestal ;-)) weinig ervaring hebt op dit gebied is het handig als alle info die er op je af komt helder en inzichtelijk wordt gemaakt. Met dat doel hebben wij een 10-stappenplan voor je opgesteld. Zo ga je stap voor stap door je scheiding heen. Uiteraard op jullie eigen tempo. Zo hou je overzicht en kan je de juiste beslissingen nemen.

Je scheiding in 10 stappen?

Ben je bang om iets te vergeten bij je scheiding?

Als je zelf gaat scheiden is het vaak ontzettend moeilijk om de verschillende aspecten van elkaar te onderscheiden. Alles lijkt met elkaar te maken te hebben en iedere beslissing die je neemt heeft weer invloed op iets anders. Probeer om steeds heel helder na te denken met welk onderwerp je bezig bent. En ben je bang dat je dingen vergeet? Loop dan onze vragenlijst eens door. Dan wordt je vanzelf langs alle onderwerpen geleid waarover je een beslissing moet nemen. Je hoeft de antwoorden nog niet te weten. Maar met het doorlopen van de vragenlijst heb je in ieder geval een houvast.

Hoe is de procedure bij een echtscheiding?

Heel kort gezegd komt het hier op neer: in een echtscheidingsconvenant worden alle afspraken over de scheiding opgenomen. Dat convenant wordt beoordeeld door de rechter. De rechter geeft vervolgens een echtscheidingsbeschikking af. De echtscheidingsbeschikking wordt ingeschreven bij de gemeente. De datum van inschrijving is de datum van echtscheiding. En als er minderjarige kinderen zijn betrokken bij de scheiding? Dan is er naast het echtscheidingsconvenant ook een ouderschapsplan nodig.

Hoe moet het met de woning bij de scheiding?

Een belangrijk punt tijdens de echtscheiding is de woning. Bijna altijd is het zo dat een van jullie een andere plaats moet vinden om te wonen. Je hebt dus twee huizen nodig. Hoe ga je dat met de kosten doen? Kan je wel een hypotheek krijgen? Hoe werkt het precies met uitkopen?

Wat moeten we allemaal regelen voor de kinderen?

Alles wat je met elkaar afspreekt met betrekking tot de kinderen wordt vastgelegd in het ouderschapsplan. Maar hoe weet je nu wat je allemaal moet opnemen in zo'n plan? Daarvoor hebben wij iets heel handigs bedacht. We hebben een lange vragenlijst opgesteld. Zo wordt je vanzelf langs alle punten geleid waarover jullie moeten nadenken. Met de antwoorden op de vragen wordt automatisch een eerste concept-ouderschapsplan opgesteld. Daarna helpen we jullie om het ouderschapsplan geschikt te maken voor de rechtbank. 

Wat is een redelijk bedrag aan alimentatie?

Het is bijna nooit zo dat je tijdens je huwelijk evenveel inkomen hebt. Meestal ontstaat er een bepaalde taakverdeling waardoor de een meer mogelijkheden heeft te werken aan een carriere dan de ander. Na de scheiding blijf je nog een aantal jaren een zorgplicht houden voor elkaar. Die zorgplicht wordt meestal omgezet in alimentatie. Maar hoe bepaal je nou wat een redelijk bedrag is aan alimentatie in jullie geval? Daarvoor kan je bijvoorbeeld een alimentatieberekening laten opstellen.

Hoe verdelen we het pensioen bij de scheiding?

Een onderdeel van de echtscheiding dat soms voor grote problemen zorgt is de verdeling van het pensioen. Vergeet niet om daar goede afspraken over vast te leggen. Anders kan het zomaar zo zijn dat je over 20 jaar ineens weer op elkaar bent aangewezen. Je moet dan voor je pensioen bij je ex-partner aankloppen ;-( . Beter om dat nu goed te regelen dus! 

Hoeveel kost een echtscheiding?

Als je in een vechtscheiding terecht komt kunnen de kosten verschrikkelijk hoog oplopen. Ben je het echter op de meeste punten met elkaar eens, dan hoeft een scheiding niet zo duur te zijn. Omdat wij een Stichting zijn, kan je er van op aan dat we er niet op uit zijn om geld aan je te verdienen. We zorgen er voor dat je kosten zo laag mogelijk blijven. En heb je weinig inkomen? Dan vragen we rechtsbijstand voor je aan. Dat is een vergoeding van de kosten van de echtscheiding. 

Een buitenlandse echtscheiding?

Woon jij en/of je partner in een ander land? Dan is het evengoed mogelijk om de scheiding in Nedelrland te regelen. Ook als je zelf uit een ander land komt, of in een ander land bent getrouwd, kan je hier scheiden. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Met de button hieronder kan je daar meer over lezen. En wil je info over jouw specifieke situatie? Neem dan even contact met ons op, dan zoeken we het haarfijn voor je uit.

En heb je nog 1000 vragen?

Scheiden doe je niet dagelijk, dus logisch dat je veel vragen hebt. Neem gewoon even contact met ons op, dan kunnen we je gelijk advies geven. Onderaan deze site hebben we ook een woordenlijst met alle echtscheidingstermen en een overzicht met veelgestelde vragen .