Mediation bij scheiding? Waarom zou je daar eigenlijk voor kiezen?
Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?

Mediation bij scheiding is het regelen van de scheiding door de partijen zelf, onder leiding van een onafhankelijke derde, de mediator. Deze echtscheidingsprofessional weet precies wat er allemaal moet worden geregeld om te kunnen scheiden. De mediator kan je helpen voor bijna elk probleem een oplossing te vinden die voor jullie beiden acceptabel is. Tijdens het mediation proces wordt rekening gehouden met de gevoelens en standpunten van jullie allebei. 

Mediation bij scheiding? waarom eigenlijk?

Waarom zou je eigenlijk moeten kiezen voor mediation bij scheiding? Wat zijn de voordelen van mediation ten opzichte van andere manieren van scheiden? En is jullie situatie geschikt om een mediator te nemen? Natuurlijk ga je niet voor niets scheiden. Je hebt een goede reden om uit elkaar te gaan. Je partner is het daar niet altijd mee eens. En jij ook niet altijd met de redeneringen van je partner. Toch is het mogelijk om te scheiden zonder elkaar al te veel schade toe te brengen.

Er zijn 3 mogelijkheden bij een scheiding:

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?

 1. Je gaat scheiden onder begeleiding van een mediator
 2. Jullie nemen gezamenlijk een advocaat voor de scheiding
 3. Je neemt allebei een advocaat om te scheiden

Wat zijn nou de voordelen van deze eerste optie, de mediator?  Nu eerst zomaar 4 van de vele redenen om te kiezen voor mediation als je gaat scheiden. De allereerste reden om te kiezen voor mediator voor je echtscheiding is dat je een goede relatie wilt houden met je (ex)partner. Je gaat dan wel uit elkaar, maar je wilt de scheiding zo vriendelijke mogelijk houden. Vooral als je na de scheiding jullie taken als ouders gezamenlijk moeten gaan vervullen.

1. Een goede relatie met je ex-partner

Dat je gaat scheiden hoeft nog niet direct te betekenen dat je elkaar de hersens wilt inslaan. Voor iedereen, en vooral voor je kinderen, is het prettiger als jullie op een goede manier met elkaar om kunnen gaan tijdens en na de scheiding.

Om er voor te zorgen dat jullie toch zo veel mogelijk van elkaar begrijpen, is het goed om naar een mediator te gaan. Omdat je samen tegenover de mediator zit zijn de lijntjes kort. De mediator kan jullie ook helpen met tips om de onderlinge communicatie te verbeteren nu, maar ook in de toekomst. Je bespreekt met elkaar wat de beste oplossing is voor jullie problemen. De kans dat de situatie escaleert is klein, omdat je onder begeleiding van de mediator direct op elkaar kunt reageren. Minder mogelijkheid voor misverstanden en verkeerd geïnterpreteerde bedoelingen. Minder kans op ruzie dus!

2. De achtergronden van je scheiding bespreken

Ingaan op de achtergronden van de scheiding is een mogelijkheid. Het hoeft natuurlijk niet. Dat is net wat je zelf prettig vindt. Soms is een beter begrip van het ontstaan van een bepaalde situatie, goed voor de verwerking van de scheiding. Soms kan het er voor zorgen dat het makkelijker voor je wordt om de situatie te accepteren en van daar uit weer verder te gaan. Zo kijk je niet alleen naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst. Je geeft zelf aan bij de mediator in hoeverre je de oorzaken van je echtscheiding wilt meenemen in de bespreking. Je kan ook kiezen voor een meer zakelijke benadering.  Bespreek dit vooraf met je mediator.

3. De oplossing in eigen hand houden

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?Samen met de mediator gaan jullie op zoek naar oplossingen die het beste bij jullie passen. Omdat je samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij je passen dan wanneer een rechter de oplossing oplegt. Door de deskundige begeleiding van de mediator kan je er zeker van zijn dat jullie beiden evenveel inspraak hebben bij het vinden van de juiste oplossingen. De mediator zoekt samen met jullie naar mogelijkheden waarbij jullie je allebei goed voelen. Het moet niet zo zijn dat er 1 winnaar en 1 verliezer uit de scheiding komt. Dat is een recept voor verdere problemen.

4. Je scheiding goedkoper en sneller laten verlopen

Allebei een advocaat in de arm nemen is duur. Je betaalt ieder je eigen advocaat. Het is de taak van de advocaat om op de komen voor jouw belang. Daarvoor betaal je je advocaat. Jouw belang hoeft niet altijd ook het belang van je partner te zijn. Nou zal dat je op dit moment misschien niet veel schelen. Op de lange termijn blijkt het echter voor allebei de partijen, en vooral ook voor de kinderen, beter te zijn als de scheiding met zo min mogelijke misverstanden en ruzies verloopt. Je gaat uit elkaar omdat het samen met elkaar niet meer lukt. Het moet niet zo zijn dat de situatie door de scheiding zelf, nog erger wordt.

Met twee advocaten staan er twee belangen tegenover elkaar. Alle communicatie tussen jou en je partner gaat via jullie advocaten. Dat kost veel tijd. Ook ontstaan er makkelijker misverstanden, waardoor er nog meer tijd nodig is om ook dat op te lossen. Als je samen bij 1 mediator zit, zijn de communicatielijnen korter. Je zit naast elkaar, beslist samen, en je kan eventuele misverstanden direct aanpakken. Daarom gaat de communicatie via de mediator sneller. En sneller betekent minder uren die betaald hoeven te worden. Bovendien betaal je de mediator samen, ieder de helft.

Hoe werkt mediation bij een scheiding?

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?Net als een rechter is de mediator neutraal. Hij of zij kiest geen partij en komt voor de belangen op van jullie allebei, en ook van jullie kinderen. De mediator zorgt vooral voor balans tijdens het echtscheidingsproces. Hij of zij is onafhankelijk en zorgt ervoor dat je echtscheiding eerlijk en waardig verloopt. De mediator kiest dus geen partij, maar zorgt ervoor dat jullie allebei je verhaal kunnen doen en naar elkaar luisteren. Zo wordt duidelijk wat jullie belangen zijn.

Daarna gaat de bemiddelaar met jullie op zoek naar oplossingen. Hij of zij begeleidt de onderhandelingen en zorgt dat ze eerlijk verlopen. De mediator helpt je met het maken van afspraken waar jullie allebei achter staan en zorgt er voor dat jullie niets vergeten. Ook zullen de voor- en nadelen van je keuzes besproken worden. De mediator kan je er op wijzen als je iets vergeet en je ideeën geven over de verschillende mogelijkheden die je hebt. De mediator zorgt er ook voor dat jullie geen zaken afspreken die juridisch gezien helemaal niet kunnen.

Voorwaarden voor een succesvolle mediation

Mediation is gebaseerd op vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Je moet er dus allebei achter staan dat je naar de mediator gaat. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je er alle vertrouwen in hebt. Je kan gerust sceptisch een mediation proces in gaan. Als je maar wel de bereidheid hebt om het te proberen. Zonder wil zijn er geen goede oplossingen mogelijk. Je moet het dus zélf willen. En daarnaast is alles wat je bij de mediator met elkaar bespreekt vertrouwelijk. Je moet alles op tafel kunnen leggen zonder bang te hoeven zijn dat dit tegen je gebruikt kan gaan worden.

Een mediator heeft net als een advocaat en een arts, beroepsgeheim. Je kan vrijuit met elkaar praten. Alles blijft binnen de muren van het kantoor van de mediator.

Waar vind ik een goede mediator?

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?Een goede echtscheidingsmediator kan zowel de zakelijke, juridische als de emotionele achtergronden van een scheiding verduidelijken. Kies dan wel voor een mediator die is gespecialiseerd in echtscheidingen. Een goede arbeidsmediator heeft niet noodzakelijk verstand van echtscheidingen. Waar vind je dan zo’n goede gespecialiseerde mediator? Wij hebben een netwerk van gespecialiseerde echtscheidingsmediators in het hele land. Zo hebben we altijd een mediator voor je, bij jou in de buurt. Alle bij Stichting Oprecht Scheiden (SOS) aangesloten mediators zijn register mediators die werken volgens de kwaliteitsnormen van het MfN en zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Hierdoor heb je de garantie op hoge kwaliteit.

Een registermediator? Wat is dat?

Misschien heb je er al eens van gehoord; de registermediator. De term is nog vrij nieuw. Omdat het beroep van mediator een vrij beroep is, kan iedereen zichzelf mediator noemen. De Mediators Federatie Nederland (MfN) is in Nederland de vertegenwoordiger van de verenigde mediators. Mediators die zich bij deze organisatie inschrijven krijgen een zogenaamd keurmerk. Ze mogen dan de naam Registermediator voeren. Als een mediator Registermediator is weet je dus zeker dat hij/zij de juiste opleiding heeft, constant op kwaliteit wordt beoordeeld en aan de strenge vereisten van het MfN voldoet.

Wat kost mediation?

Een mediator rekent meestal een uurloon. Soms kan je ook vooraf een pakketprijs afspreken met je mediator. Je spreekt dan bijvoorbeeld met je mediator af dat hij of zij je hele echtscheiding voor je regelt voor een bepaald bedrag. Het uurloon van een mediator ligt gemiddeld tussen de € 125,- en € 225,- per uur. Dat is de prijs voor jullie gezamenlijk. Je kan dus afspreken dat je de kosten verdeelt tussen jullie beiden.

Als je de scheiding via Stichting Oprecht scheiden regelt, zijn de kosten van de mediator inbegrepen bij de totale pakketprijs. Bovendien kunnen we een aanvraag voor rechtsbijstand voor je indienen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit betekent dat je voor de kosten van de mediator en de rest van de scheidingskosten een bijdrage kan krijgen van de overheid. Dit wordt ook wel een toevoeging, of rechtsbijstand, genoemd. Vul via deze button gelijk het aanvraagformulier even in.kan ik rechtsbijstand krijgen?

Hoe lang duurt mediation?

Het begin van het eerste gesprek met de mediator is vooral een kennismaking. Het is erg belangrijk dat je vertrouwen hebt in de mediator. Is er een klik? Dan kan je besluiten om verder te gaan met de gesprekken. Tijdens het eerste gesprek zal de mediator vooral een inschatting willen maken van jullie situatie. Hij of zij zal willen weten wat precies de insteek van de gesprekken gaat worden. Weten jullie al zeker dat jullie willen gaan scheiden? Hoeveel hebben jullie zelf al geregeld? Moeten er nog alimentatieafspraken gemaakt worden? Willen jullie co-ouderschap?

Zo kan de mediator tijdens het eerste gesprek bepalen hoeveel vervolggesprekken jullie ongeveer nodig zullen hebben. Uiteraard kan het altijd voorkomen dat er toch meer, of minder, gesprekken nodig blijken te zijn. In ieder geval blijft het altijd zo dat jullie aan het roer staan. Wil je snel zaken afhandelen? Dan kan dat. Wil je lang praten? Kan ook. De mediator zal jullie wel wijzen op de voor- en nadelen van jullie keuzes. Ook voor wat betreft het aantal gesprekken dat jullie willen aangaan. Het benodigde aantal gesprekken heb je dus voor een groot deel zelf in de hand. Uit ervaring blijkt dat een echtscheiding ergens tussen de 1 en 10 gesprekken kan duren. Met een gemiddelde van 4 a 5 gesprekken kom je in een standaard geval een heel eind.

Bindende afspraken

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?De afspraken die de mediator voor jullie op papier zet moet je goed nakijken. Is dit echt wat je met elkaar wilt afspreken. Als dat het geval is kan je de stukken ondertekenen. Door je handtekening maak je een bindende afspraak met je (ex)- partner. Deze afspraken vormen het echtscheidingsconvenant dat naar de rechter gaat. Als de rechter ook akkoord gaat met jullie afspraken, is jullie scheiding, op een aantal formaliteiten na, rond.  Je handtekening onder het stuk van de mediator betekent dus een bindende afspraak. Door de ondertekening ben je verplicht je aan de afspraken te houden.

Scheiden zonder advocaat? Kan dat?

Je hebt bij een scheiding altijd een advocaat nodig. Je scheiding moet namelijk ingediend worden bij de rechtbank. Dat kan alleen een advocaat voor je doen. Dus waarom zou je dan een mediator kiezen voor je scheiding? Dat werkt zo: Veel mediators werken samen met een advocaat. Zo kan een mediator je scheiding regelen zonder dat jij zelf een advocaat hoeft te zoeken.

De mediator maakt dan alle stukken voor de scheiding in orde. De advocaat dient de stukken in bij de rechtbank. Daar merk je zelf weinig van. De advocaat en de mediator regelen dat onderling. Zo doen we dat tenminste bij Stichting Oprecht Scheiden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om eerst naar een mediator en dán naar een advocaat te gaan. Dit is eigenlijk een beetje omslachtig en onnodig. Makkelijker is het om alles in één hand te houden. Je hebt dan één aanspreekpunt, namelijk de mediator,  voor je hele scheiding.

Allebei een advocaat om te scheiden?

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?Je praat niet meer met elkaar en je wilt je aanstaande ex het liefst *!&(%$!!. Je verwacht van je echtscheiding een echte knokpartij? Dan is de optie om allebei een advocaat te nemen, aan te raden. Nadeel is dit: je hebt allebei je eigen advocaat. Die komt op voor jouw belang. En dat is niet altijd jullie gezamenlijke belang. De kans op misverstanden en een verslechtering van de situatie is groot.  De communicatie gaat via de advocaten. Communicatie tussen twee mensen is al niet makkelijk. Tussen 4 mensen, jullie én je advocaten, wordt haast onmogelijk.

Hebben jullie nogal wat materie te verdelen? Ben je bang dat je aanstaande ex geen spaan van je heel laat? Dan is het wel een aanrader om je eigen advocaat te zoeken. Liefst een goede, want ook in het beroep van advocaat geldt; je hebt mindere en betere. Let bij je keuze bijvoorbeeld niet alleen op het uurtarief. Een hoger tarief wil niet altijd zeggen; beter. Aan de andere kant; ‘lekker goedkoop’ is misschien ook niet de beste graadmeter. De handigste optie is: neem contact op met Stichting Oprecht Scheiden. Wij hebben een netwerk en verwijzen je door naar een goede advocaat. button

Samen één advocaat bij de scheiding?

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?In plaats van ieder een eigen advocaat is een andere optie: samen één advocaat. De eerder genoemde nadelen vervallen dan. Bovendien krijg je dan ook maar één rekening van één advocaat, in plaats van twee. De advocaat zal je scheiding zakelijk gezien uitstekend afhandelen. Je bent er van verzekerd dat er aan alle zaken wordt gedacht. Nadeel kan zijn dat eventuele achterliggende oorzaken van je scheiding niet op tafel komen. Misschien lijkt je dat ook helemaal niet nodig.

Maar denk hier eens aan. Je ex wil geen alimentatie betalen. Jullie krijgen daar ontzettende ruzie over. Je praat over cijfers en bedragen. Achteraf blijkt dat je ex nog steeds boos op je is en daarom niet wil betalen. Misschien zou zo’n feit bij een mediator eerder boven tafel komen. Een mediator is er op getraind dit soort zaken te herkennen en te bespreken. Dit kan je heel wat  kostbare en frustrerende uurtjes schelen.

Scheiden met de mediator

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?De mediator kan dus je hele scheiding voor je afhandelen. Als je via Stichting Oprecht Scheiden een mediator aanvraagt, hoef je geen advocaat meer te zoeken. Je mediator heeft dat al voor je gedaan. Scheelt je een hoop gedoe. Je hebt al genoeg om aan te denken.

Mediation bij scheiding waarom eigenlijk?

Nog even op een rijtje:

 • je wilt dieper ingaan op de oorzaken en achtergronden van je scheiding (hoeft niet, kan wel)
 • de oplossing in eigen hand houden (niet opgelegd door een rechter)
 • je wilt een goede relatie met je ex-partner behouden (vooral als er kinderen zijn)
 • jullie zijn bereid om met elkaar te praten en samen, onder begeleiding, een oplossing te vinden
 • je zoekt een creatieve oplossing omdat een juridische beslissing niet alles kan oplossen.

De voordelen van mediation bij het scheiden

 • Het proces verloopt sneller dan een juridische procedure
 • Het is vaak goedkoper dan een juridische procedure
 • Omdat je samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij je passen
 • Mediation heeft een informeel karakter
 • Er is deskundige begeleiding waardoor iedereen tijdens de gesprekken aan bod komt; je hebt allebei inspraak
 • Er wordt gedacht in oplossingen. Dus je kijkt niet alleen terug naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst.

Wanneer werkt mediation niet of minder goed?

 • Eén van de partijen wil absoluut geen mediation.
 • Het conflict is al zo hoog opgelopen dat het niet meer mogelijk is om samen rond de tafel te zitten (bijvoorbeeld bij fysiek geweld).
 • Er is een rechterlijke uitspraak nodig (bijv. bij beslaglegging).

Hoe regelen wij je scheiding op een makkelijke manier

In dit filmpje kan je zien hoe wij werken. Je hele scheiding wordt via mediators geregeld, maar wel tegen een zeer aantrekkelijk tarief:

 

Reactie plaatsen

Gelijk starten met je scheiding?

We gebruiken cookies: