Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?

Mediation bij scheiding hoor je wel eens vaker over praten. Maar wat houdt het precies in, als je een mediator inschakelt bij je echtscheiding? Is dat bijvoorbeeld wat anders dan een advocaat? Wat zijn de voordelen van mediation? En wat kost het? Op al deze vragen, en meer, geven we hieronder antwoord. En wil je graag weten wat voor jouw echtscheiding de beste manier is? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op voor gratis advies.

Heel erg bedankt voor alles. We zijn heel tevreden! Bij mijn scheiding had ik duidelijke uitleg nodig over de praktische kant en de juridische aspecten van de scheiding. Jullie zijn zowel op een juridisch volledig deskundige als menselijke manier met de echtscheiding aan de slag gegaan. Gwen, 30 okt

Inhoud van deze blog over mediation

 1. De voordelen van mediation bij echtscheiding
 2. Wat is mediation bij scheiden precies?
 3. Is jullie scheiding geschikt om een mediator te nemen?
 4. Je volledige scheiding regelen via mediation? Dat kan!
 5. Een voordeel van mediation: Een goede relatie met je ex-partner
 6. Tweede voordeel van mediation: De achtergronden van je scheiding bespreken
 7. Het derde voordeel van mediation: De oplossing in eigen hand houden
 8. En nog een voordeel: Je scheiding goedkoper en sneller laten verlopen
 9. Hoe werkt mediation bij een scheiding?
 10. Waar vind je een goede mediator voor je echtscheiding?
 11. Een registermediator? Wat is dat?
 12. Wat kost een scheiding via mediation?
 13. Hoe lang duurt je echtscheiding via mediation?
 14. Bindende afspraken over jullie scheiding
 15. Scheiden zonder advocaat? Kan dat?
 16. Allebei een advocaat om te scheiden?
 17. Scheiden met de mediator


De voordelen van mediation bij echtscheiding

Wat zijn nou de voordelen van mediation bij het scheiden? In het kort zijn er 4 voordelen op te noemen:

 1. een goede relatie met je ex-partner, tijdens en na de scheiding
 2. je begrijpt elkaar beter, ook na de scheiding
 3. je bepaalt zelf welke afspraken je wilt maken bij de echtscheiding
 4. sneller scheiden (en daardoor vaak ook minder duur)


Wat is mediation bij scheiden precies?

Voordat we ingaan op de vier genoemde voordelen, eerst even een korte uitleg over wat mediation precies is. Een mediator is een onpartijdige derde die de gesprekken over de echtscheiding begeleidt. Je staat dus niet tegenover elkaar, maar bent samen bezig om goede afspraken met elkaar te maken. De mediator zorgt er voor dat jullie elkaar zo goed mogelijk begrijpen. En dat de afspraken die jullie op papier willen hebben, voor beiden zo voordelig mogelijk zijn. Ook weet de echtscheidingsmediator wat er allemaal geregeld moet worden. Zo kan je op een rustige en vriendelijke manier de scheiding regelen.

Is jullie scheiding geschikt om een mediator te nemen?

Mediation is gebaseerd op vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Je moet er dus allebei achter staan dat je naar de mediator gaat. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je er alle vertrouwen in hebt. Als je maar wel de bereidheid hebt om het te proberen. Je moet het zélf willen. En daarnaast is alles wat je bij de mediator met elkaar bespreekt vertrouwelijk. Je moet alles op tafel kunnen leggen zonder bang te hoeven zijn dat dit tegen je gebruikt kan gaan worden.

Een mediator heeft net als een advocaat en een arts, beroepsgeheim. Je kan vrijuit met elkaar praten. Alles blijft binnen de muren van het kantoor van de mediator.

Je volledige scheiding regelen via mediation? Dat kan!

Kijk dit filmpje even om te zien wat wij voor je kunnen doen. Je volledige scheiding, op een vriendelijke en makkelijke manier. Inclusief mediator, advocaat en rechtbank.

Een voordeel van mediation: Een goede relatie met je ex-partner

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?Voor iedereen, en vooral voor je kinderen, is het prettiger als jullie op een goede manier met elkaar om kunnen gaan tijdens en na de echtscheiding. Om er voor te zorgen dat jullie toch zo veel mogelijk van elkaar begrijpen, is het goed om naar een mediator te gaan. Omdat je samen tegenover de mediator zit zijn de lijntjes kort. De mediator kan jullie ook helpen met tips om de onderlinge communicatie te verbeteren nu, maar ook in de toekomst. Je bespreekt met elkaar wat de beste oplossing is voor jullie problemen. De kans dat de situatie escaleert is klein, omdat je onder begeleiding van de mediator direct op elkaar kunt reageren. Minder mogelijkheid voor misverstanden en verkeerd geïnterpreteerde bedoelingen. Minder kans op ruzie dus!

Tweede voordeel van mediation: De achtergronden van je scheiding bespreken

Ingaan op de achtergronden van de scheiding is een mogelijkheid. Het hoeft natuurlijk niet. Dat is net wat je zelf prettig vindt. Soms is een beter begrip van het ontstaan van een bepaalde situatie, goed voor de verwerking van de scheiding. Soms kan het er voor zorgen dat het makkelijker voor je wordt om de situatie te accepteren en van daar uit weer verder te gaan. Zo kijk je niet alleen naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst. Je geeft zelf aan bij de mediator in hoeverre je de oorzaken van je echtscheiding wilt meenemen in de bespreking. Je kan ook kiezen voor een meer zakelijke benadering.  Bespreek dit vooraf met je mediator.

Het derde voordeel van mediation: De oplossing in eigen hand houden

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?Samen met de mediator gaan jullie op zoek naar oplossingen die het beste bij jullie passen. Omdat je samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij je passen dan wanneer een rechter de oplossing oplegt. Door de deskundige begeleiding van de mediator kan je er zeker van zijn dat jullie beiden evenveel inspraak hebben bij het vinden van de juiste oplossingen. De mediator zoekt samen met jullie naar mogelijkheden waarbij jullie je allebei goed voelen. Het moet niet zo zijn dat er 1 winnaar en 1 verliezer uit de scheiding komt. Dat is een recept voor verdere problemen.

En nog een voordeel: Je scheiding goedkoper en sneller laten verlopen

Als je samen bij 1 mediator zit, zijn de communicatielijnen korter. Je zit naast elkaar, beslist samen over je echtscheiding, en je kan eventuele misverstanden direct aanpakken. Daarom gaat de communicatie via de mediator sneller dan dat jullie allebei een advocaat hebben. En sneller betekent minder uren die betaald hoeven te worden. Bovendien betaal je de mediator samen, ieder de helft. Maar je kan natuurlijk ook een andere verdeling van de kosten afspreken. Ook dat bepalen jullie zelf.

Hoe werkt mediation bij een scheiding?

Net als een rechter is de mediator neutraal. De mediator kiest geen partij en komt voor de belangen op van jullie allebei, en ook van jullie kinderen. De mediator zorgt vooral voor balans tijdens het echtscheidingsproces. Hij of zij is onpartijdig en zorgt ervoor dat je echtscheiding eerlijk verloopt. De mediator kiest dus geen partij, maar zorgt ervoor dat jullie allebei je verhaal kunnen doen en naar elkaar luisteren. Zo wordt duidelijk wat jullie belangen zijn.

De mediator helpt je met het maken van afspraken waar jullie allebei achter staan en zorgt er voor dat jullie niets vergeten. Ook zullen de voor- en nadelen van je keuzes besproken worden. De mediator kan je er op wijzen als je iets vergeet en je ideeën geven over de verschillende mogelijkheden die je hebt. De mediator zorgt er ook voor dat jullie geen zaken afspreken die juridisch gezien helemaal niet kunnen.

Waar vind je een goede mediator voor je echtscheiding?

Een goede echtscheidingsmediator kan zowel de zakelijke, juridische als de emotionele achtergronden van een scheiding verduidelijken. Kies dan wel voor een mediator die is gespecialiseerd in echtscheidingen. Waar vind je dan zo’n goede gespecialiseerde mediator? Wij hebben een netwerk van gespecialiseerde echtscheidingsmediators in het hele land. Zo hebben we altijd een mediator voor je, bij jou in de buurt. Alle bij Stichting Oprecht Scheiden (SOS) aangesloten mediators zijn registermediators die werken volgens de kwaliteitsnormen van het MfN en zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Hierdoor heb je de garantie op hoge kwaliteit.

Een registermediator? Wat is dat?

Misschien heb je er al eens van gehoord; de registermediator. De Mediator Federatie Nederland (MfN) is in Nederland de vertegenwoordiger van de verenigde mediators. Mediators die zich bij deze organisatie inschrijven krijgen een zogenaamd keurmerk. Ze mogen dan de naam Registermediator voeren. Als een mediator Registermediator is weet je dus zeker dat hij/zij de juiste opleiding heeft, constant op kwaliteit wordt beoordeeld en aan de strenge vereisten van het MfN voldoet. In dit filmpje van het MfN nog wat meer info over de registermediator en zijn werkzaamheden.

Wat kost een scheiding via mediation?

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?Een mediator heeft meestal een uurprijs. Maar als je je scheiding regelt via Stichting Oprecht Scheiden dan zijn de kosten van de mediator inbegrepen bij de totale pakketprijs voor de echtscheiding. Lees via deze link alles over de kosten van de volledige scheiding. Bovendien kunnen we een aanvraag voor rechtsbijstand voor je indienen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit betekent dat je voor de kosten van de echtscheiding een bijdrage kan krijgen van de overheid. Dit wordt ook wel een toevoeging, of rechtsbijstand, genoemd. Vul via deze link gelijk het aanvraagformulier in: aanvraag vergoeding kosten echtscheiding.

Hoe lang duurt je echtscheiding via mediation?

De mediator kan meestal vooraf een schatting maken van het aantal gesprekken dat jullie nodig zullen hebben. Uiteraard kan het altijd voorkomen dat er toch meer, of minder, gesprekken nodig blijken te zijn. In ieder geval blijft het altijd zo dat jullie aan het roer staan. Wil je snel zaken afhandelen? Dan kan dat. Wil je lang praten? Kan ook. De mediator zal jullie wel wijzen op de voor- en nadelen van jullie keuzes. Ook voor wat betreft het aantal gesprekken dat jullie willen hebben. Het benodigde aantal gesprekken heb je dus voor een groot deel zelf in de hand.

Bindende afspraken over jullie scheiding

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?De afspraken die de mediator voor jullie op papier zet moet je goed nakijken. Is dit echt wat je met elkaar wilt afspreken. Als dat het geval is kan je de stukken ondertekenen. Door je handtekening maak je een bindende afspraak met je (ex)- partner. Deze afspraken vormen het echtscheidingsconvenant dat naar de rechter gaat. Als de rechter ook akkoord gaat met jullie afspraken, is jullie scheiding, op een aantal formaliteiten na, rond.  Je handtekening onder het stuk van de mediator betekent dus een bindende afspraak. Door de ondertekening ben je verplicht je aan de afspraken te houden.

Scheiden zonder advocaat? Kan dat?

Je hebt bij een scheiding altijd een advocaat nodig. Je scheiding moet namelijk ingediend worden bij de rechtbank. Dat kan alleen een advocaat voor je doen. Dus waarom zou je dan een mediator kiezen voor je scheiding? Dat werkt zo: Veel mediators werken samen met een advocaat. Zo kan een mediator je scheiding regelen zonder dat jij zelf een advocaat hoeft te zoeken.

De mediator maakt dan alle stukken voor de scheiding in orde. De advocaat dient de stukken in bij de rechtbank. Daar merk je zelf weinig van. De advocaat en de mediator regelen dat onderling. Zo doen we dat tenminste bij Stichting Oprecht Scheiden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om eerst naar een mediator en dán naar een advocaat te gaan. Dit is eigenlijk een beetje omslachtig en onnodig. Makkelijker is het om alles in één hand te houden. Je hebt dan één aanspreekpunt voor je hele scheiding.

Allebei een advocaat om te scheiden?

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?

Allebei een advocaat in de arm nemen is duur. Je betaalt ieder je eigen advocaat. Met twee advocaten staan er twee belangen tegenover elkaar. Alle communicatie tussen jou en je partner gaat via jullie advocaten. Dat kost veel tijd. Ook ontstaan er makkelijker misverstanden, waardoor er nog meer tijd nodig is om ook dat op te lossen. In plaats van ieder een eigen advocaat is er nog een andere optie: samen één advocaat. Er zijn ook advocaten die advocaat én mediator zijn.

Scheiden met de mediator

Als je via Stichting Oprecht Scheiden een mediator aanvraagt, hoef je geen advocaat meer te zoeken. Je mediator heeft dat al voor je gedaan. Scheelt je een hoop gedoe. Je hebt al genoeg om aan te denken.

Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?

Nog even op een rijtje:

 • je wilt dieper ingaan op de oorzaken en achtergronden van je scheiding (hoeft niet, kan wel)
 • de oplossing in eigen hand houden (niet opgelegd door een rechter)
 • je wilt een goede relatie met je ex-partner behouden (vooral als er kinderen zijn)
 • jullie zijn bereid om met elkaar te praten en samen, onder begeleiding, een oplossing te vinden
 • je zoekt een creatieve oplossing omdat een juridische beslissing niet alles kan oplossen.

De voordelen van mediation bij het scheiden

 • Het proces verloopt sneller dan een juridische procedure
 • Het is vaak goedkoper dan een juridische procedure
 • Omdat je samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij je passen
 • Mediation heeft een informeel karakter
 • Er is deskundige begeleiding waardoor iedereen tijdens de gesprekken aan bod komt; je hebt allebei inspraak
 • Er wordt gedacht in oplossingen. Dus je kijkt niet alleen terug naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst.

Wanneer werkt mediation voor je echtscheiding niet of minder goed?

 • Eén van de partijen wil absoluut geen mediation.
 • Het conflict is al zo hoog opgelopen dat het niet meer mogelijk is om samen rond de tafel te zitten (bijvoorbeeld bij fysiek geweld).
 • Er is een rechterlijke uitspraak nodig (bijv. bij beslaglegging).
Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen