Wonen in de VS, scheiden in Nederland | Is je echtscheiding geldig?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wonen in de VS, scheiden in Nederland | Is je echtscheiding geldig?

Wonen in de VS, scheiden in Nederland . Is een Nederlandse scheiding geldig in de Verenigde Staten? Als je een Nederlander bent die in de VS woont en wil scheiden, hoe pak je dat dan aan? Er zijn een paar zaken waar je bij je echtscheiding rekening mee moet houden. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje. En wil je liever even contact, zodat wij t voor je kunnen uitzoeken? Vul dan ons contactformulier even in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Ook kan je onze buitenlandpagina er even op nalezen voor meer info, kosten en mogelijkheden.

Welke mogelijkheden zijn er bij een buitenlandse scheiding

Er zijn een aantal zaken die je even uit elkaar moet houden. Ten eerste: is de scheiding in gezamenlijk overleg of wil alleen 1 van jullie beiden scheiden. In dat laatste geval spreek je over een scheiding op eenzijdig verzoek. In het eerste geval, als je het voor het grootste deel met elkaar eens bent over de scheiding, dan spreek je over een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding. In dit geval hebben jullie meer keuzevrijheid met betrekking tot de scheiding en hoe jullie dit willen vormgeven.

Wat is een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding

In geval van een gezamenlijk verzoek hoef je het echt niet 100% met elkaar eens te zijn. Het kan best zo zijn dat jullie nog een paar zaken met elkaar moeten doornemen. Bijvoorbeeld over eventuele alimentatie en de hoogte daarvan. Maar op het moment dat de scheiding naar de rechtbank gaat, zijn jullie het met elkaar eens over de afspraken die jullie willen maken. Die afspraken worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant (en als je kinderen hebt, ook in een ouderschapsplan). Die stukken worden ingediend bij de rechtbank. Dat heet dan een gezamenlijk verzoek.

Moeten we naar de rechtbank voor de scheiding?

Omdat jullie een gezamenlijk verzoek doen zal het zelden tot nooit zo zijn dat de rechter jullie nog wil spreken. Omdat jullie het met elkaar eens zijn, checkt de rechter alleen of jullie geen afspraken met elkaar maken die onredelijk zijn of die erg in het nadeel zijn van een van jullie beiden. Als er verder geen bijzonderheden zijn in jullie convenant en ouderschapsplan, dan zal de rechter de scheiding gewoon uitspreken. Je hoeft dan NIET naar de rechtbank toe om gehoord te worden. En dat scheelt je dus een ticket naar Nederland.

Is de Nederlandse rechter bevoegd?

De Nederlandse rechter bevoegd om de scheiding te behandelen en uit te spreken als: je beiden de Nederlandse nationaliteit hebt, of, als 1 van jullie beiden in Nederland woont. Dus even een paar voorbeeldjes:

  • Als jullie allebei wonen in de US, en je hebt beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan kan je de scheiding in Nederland laten uitspreken.
  • Als 1 van jullie beiden in de US woont, en 1 van jullie in Nederland? Ook dan kan je de scheiding in Nederland laten uitspreken.
  • Als 1 van jullie de US nationaliteit heeft, de ander heeft de Nederlandse nationaliteit, en degene met de US nationaliteit woont in Nederland, degene met de NL nationaliteit woont in de US (zal niet zo veel voorkomen, maar het zou kunnen) dan is de Nederlandse rechter bevoegd en kan de scheiding in Nederland worden geregeld.
  • Als jullie beiden de US nationaliteit hebben, en 1 van jullie woont in Nederland? Ook dan is de Nederlandse rechter bevoegd.
  • Wonen jullie beiden in de US en heeft 1 van jullie de Nederlandse nationaliteit? Dan is de Nederlandse rechter NIET bevoegd.
  • Wonen jullie beiden in de US en hebben jullie beiden NIET de Nederlandse nationaliteit? Dan is de Nederlandse rechter NIET bevoegd.

Waar ben je getrouwd?

De plaats waar je getrouwd bent maakt voor de scheiding niet uit. Het is dus niet zo dat je in Nederland getrouwd moet zijn om de scheiding ook in Nederland te kunnen laten uitspreken. Je kan gewoon in de VS getrouwd zijn en dan toch in Nederland scheiden.

Is je scheiding in Nederland ingeschreven?

Of je scheiding in Nederland is ingeschreven maakt voor de scheiding ook niet uit. Je kan dus in de US zijn getrouwd, het huwelijk niet in Nederland hebben ingeschreven, maar toch in Nederland scheiden. Je moet dan natuurlijk wel aan de andere voorwaarden voldoen zoals hierboven omschreven. Maar de inschrijving en ook de plaats van huwelijk doen er verder niet toe voor de scheiding.

Moeten we naar Nederland voor de scheiding?

Omdat we volledig online, per skype en post werken hoeven jullie voor de scheiding NIET naar Nederland. Je hoeft niet naar kantoor te komen en ook niet naar de rechtbank.

Welke stukken heb je nodig voor de echtscheiding?

Om de scheiding volledig te kunnen regelen hebben we (naast de stukken die wij voor jullie opstellen) als extra bewijsstukken nodig: de originele huwelijksakte, OF een uittreksel uit het huwelijksregister. Het uittreksel kan je opvragen in de plaats waar jullie zijn getrouwd.  Daarnaast hebben we van jullie beiden een ID nodig. Als jullie kinderen hebben, willen we van ieder minderjarig kind (dus onder de 18 jaar) een uittreksel uit het geboorteregister.

Stukken in het Engels

De rechtbank in Nederland accepteert ook stukken in het Engels. Dat is wel zo makkelijk want dan hoef je dus niets te laten vertalen. Mocht je toch stukken hebben die in een andere taal zijn dan het Nederlands, Engels, Frans of Duits, dan moet het wél worden vertaald. Als je wilt verwijzen wij je even door naar een vertaalbureau waar we veel mee samenwerken.

Wonen in de US, scheiden in Nederland | Is een Nederlandse scheiding geldig in de VS?

Voor meer informatie kan onze buitenlandpagina er even op nalezen. Of stel je vraag via ons contactformulier.

Reactie plaatsen

Gelijk starten met je scheiding?

We gebruiken cookies: