De echtscheiding van Tim en Sophie | zij geven je 8 tips over scheiden

De echtscheiding van Tim en Sophie | zij geven je 8 tips over scheiden

De echtscheiding van Tim en Sophie ging niet zoals ze hadden verwacht. Sophie en Tim hadden het standaard leuke gezin. Allebei een goede baan, 2 lieve dochtertjes, leuk huis, leuke vriendenkring, lieve familie. Als ze hadden geweten wat ze nu weten was het heel anders gelopen. Sophie was degene die er over begon. Er bleef iets missen. Nachtenlang hadden ze het er over gehad. Ook Tim zag wel dat er iets niet lekker liep. Het idee van een scheiding kwam eigenlijk door Suzan. Zij was net gescheiden en het ging zo goed met haar. Eindelijk helemaal gelukkig. Lekker haar eigen gang gaan. Misschien was dat de oplossing. En van het een kwam het ander.

Inmiddels is de echtscheiding van Tim en Sophie al weer een jaar geleden. Het is niet dat ze spijt hebben, maar het had wel beter gekund. Tim heeft een lijstje opgesteld voor zijn beste vriend Koen, die nu ook gaat scheiden.

Luister je naar goedbedoelde adviezen?

Tim en Sophie weten een ding heel zeker: ze luisteren niet meer naar al die goedbedoelde adviezen. Als het over scheiden gaat heeft iedereen ineens goede raad, of een vriend die dit of dat heeft meegemaakt. En natuurlijk zijn al die adviezen inderdaad goed bedoeld. Maar wat er gebeurt is dat de conflicten zich gaan verharden. Er worden kanten gekozen. Anderen worden zo boos op je partner dat je zelf bijna het gevoel hebt niet meer terug te kunnen. Zo wordt het een onontwarbare kluwen van meningen, standpunten, boze gezichten, dingen die mis gaan. En steeds meer op de achtergrond komt de werkelijke aanleiding voor de scheiding. Hoe reageert bijvoorbeeld je schoonfamilie?

Waar begin je met de echtscheiding?

Een ander probleem dat zowel Sophie als Tim hebben ervaren is: waar begin je in hemelsnaam? Een goeie tip is: lees dit blog eens: Checklist bij echtscheiding | Wat moet je doen | Waar moet je beginnen. Daarin staan heel overzichtelijk de stappen die je kan ondernemen, namelijk:

En zie je net als Tim en Sophie door de bomen het bos niet meer? Daarover gaat dit filmpje

Welke stukken heb je nodig?

Tim en Sophie hebben twee dochters waardoor ze niet alleen een  echtscheidingsconvenant nodig hebben, maar ook een ouderschapsplan. Het echtscheidingsconvenant is de basis van de scheiding. Hierin staan alle afspraken die Tim en Sophie met elkaar maken over de scheiding. Wat zij hebben gedaan is een account aangemaakt op de homepage van Stichting Oprechtscheiden. Via een beveiligde inlog kregen ze een lange vragenlijst. Met de antwoorden op de vragen werd er direct een persoonlijk echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan gemaakt.

Hoeveel kost het om te scheiden?

Zowel Tim als Sophie heeft een goede baan. Daardoor hadden ze er nooit bij nagedacht dat er een vergoeding voor de kosten van de echtscheiding mogelijk zou zijn. Blijkt dat het inkomen van Sophie laag genoeg is om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Toen de meiden waren geboren is ze minder gaan werken. Doordat ze parttime werkt zit haar inkomen onder de grens voor rechtsbijstand. Het feit dat Tim veel meer verdient maakt niet uit. Omdat het om een scheiding gaat worden de inkomens apart van elkaar beoordeeld.

Als je zelf ook even wilt checken of je voor een vergoeding in aanmerking komt, dan kan je deze blog even doorlezen voor de voorwaarden. Wij mailen je dan het aanvraagformulier even toe. Hoe krijg ik een vergoeding van de kosten van mijn scheiding?

Wie moet je helpen? Mediator? Advocaat? Rechtbank?

Sophie is eerst maar eens gaan googelen. Maar wat typ je dan in? Echtscheiding? Advocaat? Als je niet weet wat je precies nodig hebt, is het lastig googelen. Gelukkig kwam ze deze blog tegen: Heb je een advocaat nodig bij je scheiding? En wat kost dat? 

Daarin las je onder andere dat je altijd een advocaat nodig hebt bij een scheiding. Maar dat je er niet zelf een hoeft te zoeken. Je kan bij Stichting Oprechtscheiden doorgeven dat je wilt scheiden. Dan regelen zij je volledige echtscheidingsprocedure, inclusief advocaat en rechtbank. Ze doen dat voor een vaste prijs, zodat er geen verrassingen achteraf zijn. En bijna alles kan online, zodat je dus niet naar de rechtbank en de advocaat toe hoeft. Dat scheelt flink wat tijd en reiskosten.

De kinderen….wat moeten we daar voor regelen?

En dan het moeilijkste onderdeel voor Sophie en Tim: hoe vertellen we het onze meiden? Hoe zorgen we ervoor dat ze er zo min mogelijk last van hebben? Uiteraard moeten de afspraken opgenomen in een ouderschapsplan. Maar wat gaan we daar in zetten? Maar eerst: hoe vertellen we het?

Wat doen we met ons huis?

Een van de grotere problemen waar Tim en Sophie tegenaan liepen is: wat doen we met ons huis? Eigenlijk wilden ze er allebei wel in blijven wonen. Na lange onderhandelingen hebben ze besloten dat Sophie in de woning blijft. De meiden zijn het meest bij haar, dus daarom leek ze dit de beste oplossing. In de blog: Je gaat scheiden en hebt samen een koophuis hebben ze gelezen over de volgende onderwerpen.

  1. Wat gebeurt er met ons koophuis?
  2. Tweede punt: kan je de woning wel betalen?
  3. Hoe stel je de waarde van je woning vast?
  4. Verandert de hypotheek door de scheiding?
  5. Mogelijkheid 1: Je partner uitkopen na de scheiding
  6. Wie bepaalt of je kan uitkopen?
  7. Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?
  8. Wat nou als je allebei in de woning wilt blijven?
  9. Mogelijkheid 2: jullie verkopen de woning
  10. Wie blijft er in het huis totdat het is verkocht?
  11. Mogelijkheid 3: Jullie blijven na de scheiding samen eigenaar van de woning

Hoe verdelen we onze spullen op een nette manier?

Nu alles met de woning was geregeld, moesten Sophie en Tim nog door het lastige proces van het verdelen van de spullen. Best nog een pijnlijk proces. De een blijft over met een paar lege gaten in het huis. De ander moet met een paar bekende spullen een nieuw thuis proberen te creëren. Aan beide kanten niet plezierig. Uiteindelijk hebben ze alles op papier gekregen. Daarvoor hebben ze gebruik gemaakt van een paar handige checklist. Diezelfde checklist kan je even aanvragen bij Sandra. Dit zijn haar contactgegevens.

Advies nodig? Meer informatie?

Wat is een echtscheidingsconvenant? Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijk document waarin je de afspraken over je scheiding vastlegt. Ook als je hebt samengewoond of een geregistreerd partnerschap hebt gehad, kan je een echtscheidingsconvenant afsluiten. Het heet dan geen echtscheidingsconvenant, maar gewoon een convenant.

Hoe maak je van je echtscheiding geen vechtscheiding? | Scheiden zonder vechten

Scheiden zonder vechten lijkt makkelijker dan het is. Vooral voor mensen die er niet zelf middenin zitten. Hoe de liefde omslaat in haat is een bijzonder, maar veelvoorkomend verschijnsel. Wat zijn nou de mogelijkheden om te voorkomen dat je echtscheiding verandert in een vechtscheiding. En een echtscheiding aanvragen zonder partner?

Echtscheiding en de belastingdienst | een duidelijk overzicht

In dit artikel, echtscheiding en de belastingdienst, geven we je een duidelijk overzicht van de meest voorkomende belastingzaken waar je mee te maken krijgt als je gaat scheiden. De belastingdienst is niet het eerste waar je aan denkt als je gaat scheiden. Toch is het regelen van je praktische zaken ook een onderdeel van je […]

Scheiden of blijven | Een echtscheiding? of je relatie redden?

Scheiden of blijven? Er zijn maar weinig vragen die zo veel emoties oproepen. Ga je beginnen met een echtscheiding? Of geef je je relatie toch nog een kans? Hoe maak je deze keus? Het is misschien handig om eens precies te weten wat een scheiding nu eigenlijk betekent.

Zelf je echtscheiding regelen? Complete uitleg met gratis advies

Zelf je echtscheiding regelen? Met dit stappenplan wordt je scheiding overzichtelijk gemaakt. Met veel handige tools en templates. Jij bepaalt het tempo, en wij regelen je volledige scheiding. Inclusief advocaat en rechtbank. Met ons team van echtscheidingsexperts staan we voor je klaar om je scheiding op een vlotte, makkelijke, goedkope, maar vooral ook op een GOEDE manier te regelen.
Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Jeanike Van keizer
Door

Jeanike Van keizer

op 12 Mar 2024

Mijn vriend vertrok naar een ander meisje, zijn gewoonte om vreemd te gaan werd zo duidelijk dat hij het uitmaakte. Ik huilde tegen mijn vriendin en zij vertelde me hoe Lord Bubuza haar relatie herstelde met zijn liefdesbetovering, dus nam ik onmiddellijk

Reactie plaatsen