Hoe kan ik een scheiding aanvragen?

Zo kan je starten met je scheiding

Een scheiding aanvragen is met behulp van de echtscheidingsapp een stuk makkelijker dan je denkt. Vraag je je af hoe je een echtscheiding moet aanpakken? Met onze echtscheidingsapp, en de begeleiding van ons team, is je scheiding overzichtelijk en snel geregeld. Met de echtscheidingsapp kan je je scheiding aanvragen en volledig online regelen. Inclusief advocaat, mediator en rechtbank. In 10 duidelijke stappen leiden we je door de volledige scheiding heen.

Hoe pak je een echtscheiding aan?

Als je wilt scheiden moet je veel regelen. Het begint met de scheiding aanvragen. Je hoeft hiervoor niet naar een advocaat of mediator. Je kan gewoon een account aanmaken in de echtscheidingsapp.  De echtscheidingsapp bestaat uit een aantal vragenlijsten. Door het beantwoorden van de vragen in de echtscheidingsapp kom je langs alle zaken waar je samen met je ex-partner beslissingen over moeten nemen. Ook checken we of je voor een vergoeding van de scheidingskosten in aanmerking komt. Dat doen we ook door je een aantal vragen te stellen in de echtscheidingsapp. Tijdens al het invulwerk nemen we per mail contact met je op. Zo kunnen we samen in de gaten houden of je niets vergeet. We zorgen ervoor dat je de volledige scheiding doorloopt. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Je hoeft alleen de vragen in te vullen, en dan zorgen wij ervoor dat de scheiding in gang gezet wordt. We regelen ook de mediator, de advocaat, de rechtbank en de inschrijving van de scheiding.

Starten met de echtscheidingsapp?

Je scheiding start met het maken van een account in de echtscheidingsapp. Je vult je naam en mailadres in en dan wordt er een account voor je aangemaakt. In je account kan je vervolgens starten met het invullen van de vragen. Bij iedere stap geven we steeds duidelijk aan wat er moet gebeuren. Ook nemen we per mail contact met je op. We kunnen dan samen even overleggen wat jouw specifieke situatie is. Als je s' avonds of in het weekend start met de vragenlijst, dan hebben we contact op de eerstvolgende werkdag. Je kan dan gewoon doorgaan met invullen van de vragen. En als er iets niet duidelijk is neem je gewoon even contact met ons op. Weet je nog niet zeker hoe en wat? Dan kan je gewoon even vrijblijvend de eerste paar vragen invullen. Je zit nergens aan vast. Is het niets voor jou? dan stop je gewoon. Lijkt het je wél wat? Dan ga je verder met de vragen in de echtscheidingsapp.
zelf je scheiding regelen

Uitleg over de echtscheidingsapp

Door het aanmaken van een account kunnen we je privacy waarborgen en je gegevens beschermen. Nadat je het account hebt aangemaakt kom je direct in de vragenlijsten van de echtscheidingsapp.

In de rechter kolom zie je de stappen van de scheiding onder elkaar aangegeven. De oranje kleur geeft aan in welke stap je bent. In de blauwe tekstblokken krijg je bij iedere stap een heldere uitleg. In deze uitlegblokken geven we steeds aan wat er op dat moment moet gebeuren. Maar je kan ook altijd even contact met ons opnemen. Dat kan per mail of per telefoon. Per stap die je hebt genomen ga je verder naar een volgend blok. Dan hou je goed het overzicht en zie je tegelijk welke stappen je nog moet doen. Je kan dus duidelijk zien wat je al hebt geregeld, en wat er nog moet worden gedaan.

Deze stappen ga je nemen in de echtscheidingsapp

Na het aanmaken van je account beginnen we met het in kaart brengen van jullie situatie. Dat gaat via de vragenformulieren.

 

Je kan beginnen met het invullen van de vragen in de app. In de eerste paar stappen gaan we kijken of wij jullie scheiding kunnen regelen en of dit bij de Nederlandse rechtbank kan worden ingediend. Dat hangt onder andere af van jullie nationaliteit en het land waar jullie nu wonen. Je krijgt hierover een paar vragen om in te vullen. Aan de hand van je antwoorden kom je gelijk in de volgende juiste stap. En je krijgt direct antwoord of de scheiding wel of niet kan worden gestart.

Wat zijn de kosten van de scheiding?

Na de eerste stap waarin we hebben gekeken of de scheiding in Nederland kan worden aangevraagd gaan we vervolgens kijken of we een vergoeding van de scheidingskosten voor jullie kunnen aanvragen. Deze vergoeding wordt ook wel genoemd rechtsbijstand. Of jij (en/of je partner) voor een rechtsbijstandsvergoeding in aanmerking komen is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen. In stap 3 van de echtscheidingsapp kan je aangeven of je onder de normbedragen voor rechtsbijstand zit. Is dat het geval? Dan wordt je gelijk naar de vragenlijst doorgeleid voor de aanvraag van de vergoeding. Ook hier kan je gewoon weer de vragen invullen. Met de antwoorden op je vragen wordt het formulier vanzelf ingevuld. Wij zorgen er dan voor dat je aanvraag voor de vergoeding wordt ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Ook vanuit het buitenland kan je de scheiding aanvragen

Ook als je in het buitenland woont, een andere nationaliteit hebt, of zelfs nooit in Nederland bent geweest, kunnen we de scheiding in Nederland voor je regelen. En ook vanuit het buitenland kan je voor een vergoeding van de kosten in aanmerking komen. Met vergoeding hoeft de scheiding niet zo duur te zijn. Je scheiding aanvragen kan dus ook makkelijk vanuit het buitenland. En omdat het helemaal online is hoef je niet naar Nederland toe om de scheiding te kunnen aanvragen.

Welke stukken zijn er nodig voor de scheidingsprocedure?

Door het beantwoorden van de vragenlijsten in de echtscheidingsapp wordt vanzelf duidelijk welke stukken er nodig zijn bij je echtscheiding. Door de antwoorden op de vragen weten wij of er alleen een echtscheidingsconvenant nodig is, of ook een ouderschapsplan. Een echtscheidingsconvenant is altijd nodig, ook bij een scheiding van tafel en bed en bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Een ouderschapsplan is verplicht als je kinderen hebt die nog minderjarig zijn. Zijn je kinderen ouder dan 18, dan is een ouderschapsplan niet verplicht. Zodra wij weten of je een convenant en ouderschapsplan nodig hebt, leiden we je in de echtscheidingsapp door naar de bijbehorende vragenlijst. Aan de hand van je antwoorden stellen wij de benodigde stukken op. In eerste instantie is dat een concept. Daarna gaan we samen met jullie de concepten bijschaven. Dat doen we via mail, maar ook tijdens een online meeting. 

Je scheiding bespreken tijdens de online meeting? Hoe werkt dat?

Zodra wij een concept convenant (en eventueel ook een ouderschapsplan) voor jullie hebben opgesteld, ontvangen jullie die per mail. Ook nemen we per mail contact met jullie op voor het inplannen van de online meeting. Als we een datum en tijd hebben afgesproken ontvangen jullie per mail een link naar ons online kantoor. Op het moment van de afspraak klik je op de link. Dan kom je in beeld. Ook onze collega komt in beeld. Je kan samen met je partner in 1 ruimte zijn, maar je kan ook ieder vanaf je eigen computer, laptop of telefoon inloggen bij het gesprek.  Je hoeft dan dus niet bij elkaar te zitten. Tijdens het gesprek zie je elkaar wel online. Dus vooral ideaal als een van jullie, of jullie beiden, in het buitenland verblijven. Je kan de scheiding aanvragen vanuit de plek waar je op dat moment bent. Je hoeft niet te reizen. 


Tijdens de online meeting gaan jullie samen met een van onze collega's de scheiding doornemen. We adviseren jullie over de mogelijkheden en onmogelijkheden, we geven tips, laten de beste opties zien en beantwoorden al jullie vragen. Na de online meeting maken we een volgend concept van de echtscheidingsstukken. In dat concept nemen we alle punten op die ter sprake zijn gekomen en waarvan jullie en wij vinden dat het bij de scheiding moet worden meegenomen.  Alle afspraken moeten helder zijn voor jullie allebei. Het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan zijn de stukken waarin de hele scheiding moet staan genoteerd. Dit zijn de afspraken waaraan jij en je (ex-) partner in het vervolg rechten en plichten ontlenen.

Hoe ziet de rechtbankprocedure er uit?

Na de online meeting maken we de definitieve stukken op voor de rechtbank. De stukken gaan vervolgens naar de advocaat die er een verzoekschrift van maakt. Je hoeft dus niet zelf een advocaat te zoeken. De advocaat is inbegrepen in het totale traject. Dus ook de kosten voor de advocaat zijn inbegrepen in de prijzen die je elders op de site kunt vinden. De advocaat gaat de scheiding aanvragen bij de rechtbank. Dat gaat allemaal schriftelijk. Je kan per mail toestemming geven om de stukken in te dienen bij de rechter. De advocaat houdt dit allemaal in de gaten. Na een paar weken komt de uitspraak van de rechter. Je ontvangt daarover bericht van ons.  Dan ben je nog 1 stap verwijderd van de officiële scheidingsdatum.

De inschrijving van de scheiding bij de gemeente

De uitspraak van de rechter wordt door de rechtbank vastgelegd in een echtscheidingsbeschikking. De echtscheidingsbeschikking moet worden ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente. Als dat niet gebeurt blijven jullie gewoon getrouwd. Ook als de rechter de scheiding al heeft uitgesproken. De inschrijving bij de burgerlijke stand van de gemeente doet de advocaat ook voor jullie. Van de gemeente ontvangen jullie bericht wanneer de scheiding is ingeschreven. De datum van inschrijving is de officiële scheidingsdatum. 


Bij de meeste scheidingen wacht de advocaat drie maanden voordat de scheiding wordt ingeschreven. De advocaat is verplicht om te wachten tot de termijn voor hoger beroep voorbij is (3 maanden). Door het tekenen van een akte van berusting vervalt deze wachttijd. We zijn dan niet verplicht om te wachten op de termijn en kunnen de scheiding gelijk voor jullie inschrijven bij de gemeente.

Online je scheiding aanvragen?

De hele scheiding gaat online, per mail en per post. Dit betekent echter niet dat we onpersoonlijk te werk gaan. Je hebt altijd een vast aanspreekpunt. Je kan al je vragen stellen via mail of telefonisch en krijgt altijd snel antwoord. Ook de procedure bij de rechtbank is schriftelijk. Jullie hoeven dus nergens heen. Niet naar ons kantoor, en ook niet naar de rechtbank.

vinkje stichting oprechtscheiden

Ik heb procedure van mijn scheiding als zeer prettig ervaren. Altijd een goed contact en snelle reactie. Er is grondig en duidelijk te werk gegaan en vooral erg snel. Ook heb ik het contact met de mediator en de advocaat als prettig ervaring. Echt een aanrader zeker als je een simpele scheiding hebt met de volledige medewerking van beide vond ik deze online manier erg prettig. Ondanks dat alles online ging was het contact betrokken en persoonlijk.

Naam bekend bij de redactie, 8 apr 2022

Samenwerken met je partner bij je scheiding?

Je kan je partner toevoegen aan de echtscheidingsapp wanneer je maar wilt. Dus weet je partner misschien nog niet dat je wilt gaan scheiden? Dan kan je de eerste paar stappen zelf nemen, zodat je een idee krijgt wat er allemaal bij de scheiding komt kijken. Je kan je partner toevoegen op het moment dat jou het beste lijkt. Als je je partner toevoegt krijgt je partner een mail met verzoek om de koppeling naar de echtscheidingsapp te accepteren. Na bevestiging komt je partner in de stap waar jij op dat moment ook bent.

Je scheiding aanvragen vanuit het buitenland?

Woon je in het buitenland, of spreek je geen Nederlands? Dat maakt niet uit. Ook dan kunnen we de scheiding regelen. Inclusief de vergoeding. Laat ons per mail even weten wat je situatie is, dan kunnen wij je vertellen of we de scheiding in Nederland kunnen regelen. Ook kunnen we gebruik maken van een tolk als dat nodig is.

Hoe lang duurt het hele scheidingsproces?

Vanaf het moment van het aanvragen van de scheiding tot de datum dat de scheiding officieel is ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente hoeft maar 6 tot 8 weken te zitten. We kunnen dus de hele scheiding afronden in 6 à 8 weken. Maar jij bepaalt het tempo, het kan ook langzamer als je dat prettiger vindt. En wil je een super-spoed procedure? Bijvoorbeeld omdat een van jullie een huis gaat kopen? Geef dat dan even aan bij ons. Dan kan het nóg sneller.

Scheiding aanvragen van tafel en bed?

Wil je in plaats van een 'gewone' scheiding liever een scheiding aanvragen van tafel en bed? De procedure en werkwijze is dan hetzelfde als voor een 'reguliere' scheiding. Alles wat op deze pagina staat geldt ook voor de scheiding van tafel een bed. Wil je een scheiding aanvragen van tafel en bed? Geef dan wel even bij ons aan dat het om een scheiding van tafel en bed gaat. Dan nemen wij dat op de juiste manier in de scheidingsstukken op.

Ons team

We hebben een super sterk team (we werken onder andere ook voor de Rechtbank en het Gerechtshof) en we richten ons volledig op de inhoud van jouw zaak. We leveren dus maatwerk, met veel verstand van financiën, maar tegelijkertijd ook van de menselijke kant van de scheiding.