arrow_drop_up arrow_drop_down

Echtscheiding en de belastingdienst | een duidelijk overzicht

In echtscheiding en de belastingdienst geven we je een duidelijk overzicht van de meest voorkomende belastingzaken waar je mee te maken krijgt als je gaat scheiden. De belastingdienst is niet het eerste waar je aan denkt als je gaat scheiden. Toch is het regelen van je praktische zaken ook een onderdeel van je echtscheiding. Niet leuk, maar wel heel belangrijk. Ga je bijvoorbeeld samen of apart belastingaangifte doen? Wie mag de hypotheekrente aftrekken bij de aangifte? En hoe zit het met toeslagen? Ook over dit soort zaken moeten afspraken gemaakt worden met elkaar.

Inhoud van deze blog

vrouw doet belastingaangifte op tabletSamen of apart belastingaangifte doen

Als je bent getrouwd ben je meestal ook fiscale partners. Je doet dan een gezamenlijke belastingaangifte. Als je uit elkaar bent mag dit niet meer. Maar je scheiding stopt meestal niet precies op 1 januari maar vaak in de loop van een jaar. Wanneer kan je dan nog gezamenlijke aangifte doen?

Wanneer mag je nog gezamenlijk belastingaangifte doen?

Je bent geen fiscale partners meer zodra het echtscheidingsverzoek is ingediend én je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. In dat jaar kan je er nog voor kiezen om als fiscale partners je belastingaangifte in te vullen. In het jaar daarna mag dat niet meer.

Meer informatie over scheiden en samen of apart belastingaangifte doen vind je op de site van de belastingdienst.

Wie mag de hypotheekrente aftrekken bij de aangifte

Als je een koophuis hebt, betaal je meestal per maand hypotheekrente Een deel van de hypotheekrente krijg je weer terug via de belastingdienst bij je aangifte. Dit is de hypotheekrenteaftrek. Daardoor betaal je minder belasting. Als je nog fiscale partner bent kan je in je belastingaangifte de inkomsten en aftrekposten op een gunstige manier verdelen. Als je bent gescheiden kan dat niet meer. In het jaar van de scheiding kan je er nog voor kiezen om fiscale partners te zijn. Dat jaar moet je dus ook samen kiezen wie de hypotheekrente aftrekt.

Wil je graag wat advies over je eigen situatie? neem dan even contact met ons op: button_klik-hier-voor-contact-of-gratis-advies

Hypotheekrente aftrekken

Het jaar na je scheiding doe je voor het eerst belastingaangifte zonder je ex. Wie de hypotheekrente mag aftrekken, is afhankelijk van wie er in de woning blijft wonen, wie de hypotheekrente betaalt en hoe de eigendomsverhouding is. Flink ingewikkeld dus.

huis staat op een afgrondJe ex blijft in de woning wonen.

Je kan de hypotheekrente aftrekken die je betaalt voor het deel van de woning waarvan je eigenaar bent. Betaalt je hypotheekrente voor je ex omdat je verplicht bent of afgesproken hebt om hem of haar te onderhouden? Dan mag je die rente aftrekken als betaalde alimentatie. Dit g