Afgelopen jaar gescheiden? Doe belastingaangifte in overleg

Afgelopen jaar gescheiden? Doe belastingaangifte in overleg

Ben je afgelopen jaar, 2022, gescheiden? Of uit elkaar gegaan na samenwonen? Dan heeft dit gevolgen voor je belastingaangifte. Als de relatie met je ex-partner het toelaat, is het verstandig om nog één keer samen in overleg de belastingaangifte te doen. Zo kan je fouten voorkomen en gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten kunnen gunstig verdeeld worden. Zeker als je samen een koopwoning had.

Ben je in het afgelopen jaar uit elkaar gegaan?

Als je uit elkaar gaat komt er veel op je af. Meestal is belastingaangifte niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het verstandig om bij de aangifte rekening te houden met je nieuwe situatie.

Aan de slag met de aangifte? Let dan op deze checks:

Doe de belastingaangifte zo veel mogelijk in overleg

Op het moment dat je bent gescheiden én niet meer op hetzelfde adres woont eindigt je fiscaal partnerschap. Als je samenwoonde zonder dat je was getrouwd eindigt het fiscaal partnerschap op het moment dat jij en je ex niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Als je in 2022 uit elkaar ging kan je er voor kiezen om samen of apart aangifte te doen. Probeer in ieder geval zo veel mogelijk overleg te hebben. Je hebt namelijk gegevens van elkaar nodig, zoals over de koopwoning, hypotheek en spaartegoeden.

Welke voordelen heeft het om aangifte te doen als fiscaal partners?

Je kan in het jaar na je scheiding nog 1 maal samen aangifte doen. Zo kan je de gemeenschappelijk inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Elke verdeling mag, zolang je maar op totaal 100% uitkomt. Bij de verdeling is het wel handig om rekening te houden met mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen, zoals bijvoorbeeld voor zorgkosten.

Sinds dit jaar worden aftrekposten automatisch optimaal verdeeld tussen partners in de online aangifte. Dit is een zo gunstig mogelijk voorstel voor de verdeling van aftrekposten voor belastingen waardoor je zo min mogelijk belasting betaald. Let op! Deze verdeling kan invloed hebben op toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen die je ontvangt. Bereken daarom eerst of het verstandig is om als fiscale partners aangifte te doen over 2022. Dat doe je door de online aangifte als proef in te vullen (zonder deze te versturen). En te kiezen voor fiscaal partnerschap over heel 2022. De optimale verdeling kun je uiteraard zelf aanpassen.

Wie mag de hypotheekrente aftrekken als je samen een koopwoning had?

Wie van jullie beiden de hypotheekrente mag aftrekken als jullie samen een koopwoning hadden voordat jullie gescheiden waren, hangt onder andere af van wie in het huis blijft wonen, hoe lang het is geleden dat 1 van jullie het huis verliet en van wie het huis is. Ook als je niet in het huis blijft wonen kan je in sommige gevallen nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Check hier  welke situatie voor jullie geldt.

man doet aangifte belastingdienst

Moet je partneralimentatie aangeven bij de belasting?

Bij partneralimentatie is er sprake van een ontvanger en een betaler. Ontvang je partneralimentatie? Geef dit dan in je belastingaangifte op als inkomen. Betaal je partneralimentatie? Dan kan je het bedrag aan alimentatie aftrekken in je belastingaangifte.

Moet je kinderalimentatie aangeven bij de belastingdienst?

Kinderalimentatie geef je niet aan in de belastingaangifte en kan je ook niet aftrekken van de belasting.

Hoe kan je afspraken over belasting vastleggen bij de echtscheiding?

Het is goed om afspraken die jullie maken over belastingen en toeslagen vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Het echtscheidingsconvenant maak je samen op met je partner, en met een mediator of advocaat. Als je hier toch van wilt afwijken check dan goed wat de financiele gevolgen zijn voor je belasting en toeslagen en verwerk die in de aangifte.

Op welke toeslagen heb je recht na echtscheiding?

Of je toeslagen kunt krijgen hangt onder andere af van je inkomen. En je inkomen verandert als je niet meer samen bent. Je kan een proefberekening maken om te zien op welke toeslagen je recht hebt. Ontvang je al toeslagen? Zoals kinderopvangtoeslag? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk je nieuwe situatie door te geven via Mijn toeslagen. Dan wordt de toeslag aangepast aan de nieuwe situatie.

Wat is de scheiden checklist van de belastingdienst?

Om te zien welke kosten aftrekbaar zijn voor de belasting heeft de Belastingdienst de scheiden-checklist opgesteld. Partneralimentatie is bijvoorbeeld vaak aftrekbaar. Ook bij een koopwoning zijn bepaalde kosten aftrekbaar. Door de scheiden-checklist in te vullen zie je waar je recht op hebt en met welke kosten je rekening kan houden.

Hadden jullie een fiscaal partnerschap?

Een fiscaal partnerschap heb je als je getrouwd bent, samenwoont met een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap hebt. Ook als je samen een woning bezit en bewoont of samen een kind hebt. In al deze gevallen doe je meestal samen aangifte bij te belasting.

Stopt het fiscaal partnerschap bij scheiding?

Het fiscaal partnerschap stopt zodra je echtscheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank. En heb je een geregistreerd partnerschap? Dan stopt het fiscaal partnerschap op het moment dat het verzoek om ontbinding van het geregistreerd partnerschap is ingediend bij de rechtbank. Dus hetzelfde als bij een echtscheiding. Een tweede vereiste is dat je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Dus: de scheiding of ontbinding moet zijn ingediend bij de rechtbank én je moet niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Wanneer stopt fiscaal partnerschap als je niet getrouwd was?

Woonde je samen, maar was je niet getrouwd? Dan eindigt het fiscaal partnerschap zodra jij en je ex niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. En ben je in 2022 uit elkaar gegaan? Je kan er dan voor kiezen om voor het hele jaar als fiscale partners aangifte te doen. Deze keuze geef je door in je aangifte inkomstenbelasting.

Let op: het verdelen van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten kan van invloed zijn op toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen. Het is dus goed om eerst te berekenen of het verstandig is om over heel 2022 als fiscale partners aangifte te doen. Dat kan je doen door in de online aangifte als proef te kiezen voor fiscaal partnerschap voor heel 2022. Zolang je de gegevens niet verstuurt, doe je geen aangifte.

Belastingaangifte samen invullen, als je bent gescheiden?

Kies je er voor om over heel 2022 belastingaangifte te doen als fiscale partners? Dan is het handig om de aangifte ook samen in te vullen. Dat heeft als voordeel dat: je minder snel fouten maakt in de verdeling; de aangifte helpt jullie om gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig te verdelen. Ook hoef je de aangifte, als je het samen invult,  maar één keer te doorlopen om de gegevens van beiden te controleren.

Zie je het niet zitten om samen de aangifte in te vullen, maar wil je wél als fiscale partners aangifte doen? Dan kan je het ook apart van elkaar invullen. Als fiscale partners moet je dan alle gegevens van je ex-partner zelf invullen en overleggen hoe je de aangifte invult. Je zult wel samen moeten beslissen hoe je de verdeling invult van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. Iedere verdeling mag, maar de totale verdeling mag niet meer of minder zijn dan 100%.

Moet je ontvangen partneralimentatie opgeven bij de belasting?

Zijn er bij de scheiding of bij beeindiging geregistreerd partnerschap afspraken gemaakt over bijdragen in het levensonderhoud? Je ontvangt of betaalt dan partneralimentatie. Als je partneralimentatie ontvangt, moet je die partneralimentatie in je aangifte inkomstenbelasting aangeven als inkomen. Kijk op belastingdienst.nl/scheiden voor meer informatie.

Kan je betaalde partneralimentatie aftrekken van de belasting?

Betaal je partneralimentatie aan je ex-partner? Dan mag je het bedrag dat je aan alimentatie betaalt, aftrekken in uw belastingaangifte. Kijk op de site van de Belastingdienst voor meer informatie.

Wat doe je met de hypotheekrenteaftrek bij scheiding?

Als je een koopwoning hebt, is de hypotheekrente een belangrijke aftrekpost bij de belastingaangifte. Als je gaat scheiden, of al bent gescheiden is het vaak lastig om de belastingaangifte op de juiste manier in te vullen. Wie van jullie de hypotheekrente mag aftrekken, en voor welk bedrag precies, is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld: van wie is de woning, op wiens naam staat de hypotheek, wie blijft in de woning wonen en welke afspraken hebben jullie daarover gemaakt bij de scheiding.

Blijf jij in het huis wonen, maar is de woning van jou en je ex-partner samen? Dan gelden er andere regels dan wanneer jij in het huis blijft wonen terwijl de woning volledig op naam staat van je ex-partner. Het komt ook voor dat de ene ex-partner de ander uitkoopt of dat jullie de woning samen verkopen. Het is goed om na te gaan welke situatie van toepassing is.

Je wilt natuurlijk niet te veel belasting betalen. Dus kijk goed welke kosten je mag aftrekken van je inkomen. Ook sommige uitgaven zoals zorgkosten kan je aftrekken van je inkomen. Daardoor valt de inkomstenbelasting die je moet betalen misschien lager uit. Of krijg je geld terug. Op belastingdienst.nl/aftrekposten lees je welke aftrekposten er nog meer zijn.

Hulp nodig van de belastingdienst bij je echtscheiding?

Wil je weten waar je nog meer op moet letten als je in 2022 uit elkaar ging? Maak je persoonlijke scheiden-checklist via belastingdienst.nl/scheiden.

Kom je er niet helemaal uit met de belastingaangifte en de mogelijkheden? Kijk dan even op belastingdienst.nl/hulp welke hulp het beste bij je past. Je kan ook kijken op belastingdienst.nl/aangifte en op belastingdienst.nl/scheiden voor meer informatie.  De meeste informatie heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld en hoeft alleen nog te worden gecontroleerd en, waar nodig, aangevuld. Op belastingdienst.nl/aangifte kan je meer informatie vinden over het doen van aangifte. Belastingaangifte doen kan tot 1 mei. De belastingdienst is bereikbaar via 0800 - 0543.

Afbeeldingen: belastingdienst en William Fortunato via pexels

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen