Kosten van een echtscheiding

online scheiden

Wat zijn de volledige kosten van je scheiding?

De kosten van je scheiding hoeven niet zo hoog te zijn als je misschien verwacht. Wij rekenen 1 vaste prijs voor de volledige scheiding van A tot Z. Vanaf het moment dat je ons opdracht geeft om de scheiding te gaan afhandelen tot aan de officiele inschrijving van de echtscheiding. En er zijn GEEN verborgen kosten. 

kosten scheiden

Lage kosten met een vergoeding rechtsbijstand

Regel je je scheiding via Stichting Oprecht Scheiden? Dan kan je volledige scheiding al rond zijn voor € 61,- per persoon. Dit is het geval als je in aanmerking komt voor een vergoeding van de kosten. Deze vergoeding wordt ook wel 'toevoeging' of 'rechtsbijstand' genoemd. Om recht te hebben op deze vergoeding moet je inkomen en vermogen aan bepaalde vereisten voldoen. Daarover kan je hieronder meer lezen.

Check hier of je voor een vergoeding in aanmerking komt

Wil je een vergoeding aanvragen?

Vul deze 2 vragen even in. Dan laat ik je weten of je voor de vergoeding van de kosten van de scheiding in aanmerking komt.

Was je inkomen twee jaar geleden lager dan € 30.700 per jaar (als je géén minderjarige kinderen hebt) of lager dan € 44.000 per jaar (als je wél minderjarige kinderen hebt).
Is je vermogen minder dan € 31.747 ?

kosten echtscheiding

Scheiden zonder vergoeding?

Als je geen recht hebt op rechtsbijstand, dan zijn de kosten voor de volledige scheiding 

€ 895,- per persoon. Hierbij zitten alle kosten inbegrepen. Dus inclusief nakijken en opstellen van de stukken, advocaat, verzoekschrift, procedure bij de rechtbank, griffierecht, akte van berusting en inschrijving bij de gemeente. De enige kosten die hier nog bijkomen zijn die van het opvragen van de stukken bij de gemeente, zoals huwelijksakte en, als jullie kinderen hebben, geboorteakten. De kosten hiervan zijn per gemeente verschillend maar gemiddeld zo ongeveer € 15,- per akte.

vergoeding voor de kosten van je echtscheiding

Voorwaarden gesubsidieerde rechtsbijstand

Voor het bepalen van het recht op rechtsbijstand bij jullie scheiding moeten jullie ieder uitgaan van jullie eigen inkomen. Dus niet jullie inkomens bij elkaar optellen. Het kan dus zo zijn dat jij wel recht hebt en je partner niet, of andersom, of allebei.


De voorwaarden zijn:

• Je mag niet te veel verdienen. Als je een te hoog inkomen hebt, heb je geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. 

• Je mag niet te veel vermogen hebben.

• De 'opbrengst' van de echtscheiding mag niet te hoog zijn. (bijvoorbeeld overwaarde woning na verkoop bij scheiding)

kosten van een scheiding

De voorwaarden in cijfers

De Raad voor Rechtsbijstand geeft ieder jaar door wat de bedragen zijn om in aanmerking te kunnen komen voor rechtsbijstand bij jullie scheiding


•Inkomensgrenzen: Om in aanmerking te kunnen komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand mag je bruto inkomen 2 jaar geleden (peiljaar) niet hoger zijn dan: 

€ 30.700 als je geen kinderen hebt en € 44.000 als je wel kinderen hebt.

•Vermogen: Het maximale vermogen dat je mag bezitten is € 31.747 

•Resultaat: de ‘opbrengst’ van de scheiding (voor resultaat beoordeling) mag niet hoger zijn dan € 18.476  (onder voorbehoud)* (denk aan overwaarde woning bij verkoop).


*De vermogensgrens is met ingang van belastingjaar 2021 voor de resultaatsbeoordeling niet langer gekoppeld aan het heffingvrije vermogen dat de Belastingdienst hanteert.

echtscheiding kosten alimentatie

Hoeveel is de eigen bijdrage?

De hoogte van je eigen bijdrage hangt af van je inkomen en vermogen in het peiljaar. De eigen bijdrage is € 61- of € 121,-.

Gelijk je scheiding gaan regelen?

bijdrage rechtsbijstand

Inkomen sterk gedaald? Peiljaarverlegging

Als je dit jaar een aanvraag doet, vraagt de Raad voor Rechtsbijstand je inkomensgegevens op bij de belastingdienst. De Belastingdienst verstrekt de gegevens van je inkomen en vermogen van 2 jaar terug. Dat heet het peiljaar. De Raad beoordeelt je aanvraag op basis van dit peiljaar. Als je inkomen en vermogen nu veel lager zijn dan twee jaar geleden kan je een peiljaarverlegging aanvragen. Vraag bij ons het formulier even op: peiljaarverleggingsformulier aanvragen

echtscheiding kosten buitenland

Voorbeeld

Voor de duidelijkheid even een voorbeeld:

Je partner heeft een hoog inkomen. Jij hebt zelf geen inkomen omdat jullie samen leefden van het inkomen van je partner. Nu gaan jullie scheiden maar jullie wonen nog bij elkaar. Je kan dan toch rechtsbijstand aanvragen.


Nog een voorbeeld:

Je woont in het buitenland en hebt een andere nationaliteit. Jullie scheiding gaat in Nederland uitgesproken worden. Dan kan je ook rechtsbijstand aanvragen.

kosten buitenland echtscheiding

Buitenland en kosten echtscheiding

Ook vanuit het buitenland kunnen we rechtsbijstand voor jou of je partner aanvragen voor de kosten van de scheiding. Woont je partner bijvoorbeeld in Kenia, of in de VS? Dan kunnen we toch rechtsbijstand aanvragen. Zolang de scheiding via een Nederlandse procedure gaat kan er recht op rechtsbijstand ontstaan. Je hebt hier geen Nederlandse nationaliteit voor nodig. 

wat is een echtscheiding

Rechtsbijstandverzekering en echtscheiding

Let even op dat een rechtsbijstandverzekering wat anders is dan rechtsbijstand zoals op deze pagina behandeld. De woorden zijn hetzelfde maar het is iets anders. Een rechtsbijstandverzekering moet je afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij en vergoedt onder bepaalde voorwaarden de kosten van juridische bijstand.

rechtsbijstandverzekering

Overzicht rechtsbijstandverzekeringen en scheiden

Hieronder een overzicht van een aantal rechtsbijstandverzekeringen. Let er even op dat niet alle verzekeringen de kosten van een scheiding vergoeden. En nogmaals: een rechtsbijstandverzekering niet hetzelfde als een vergoeding via de rechtsbijstand. 

Vergoeding van de kosten aanvragen?