Alles over alimentatie, scheiden en onderhoudsplicht

alimentatie afkoopsom

Alimentatie en onderhoudsplicht bij echtscheiding

Alles over alimentatie, scheiden en onderhoudsplicht, overzichtelijk en makkelijk uitgelegd. Met dit uitgebreide overzicht geven we je alle informatie die je nodig hebt tijdens je scheiding. Tijdens jullie huwelijk bestond de verplichting om voor elkaar te zorgen. Ook nadat je gescheiden bent blijft die verplichting bestaan. Dat heet de onderhoudsplicht. Dit geldt in ieder geval voor je kinderen, maar ook voor je (ex-)partner. De woorden alimentatie en onderhoudsplicht worden vaak door elkaar gebruikt.

Hoe maak je eerlijke alimentatie afspraken?

nieuwe alimentatieberekening

Berekening maken

kinderalimentatie

Kinderalimentatie

partneralimentatie

Patneralimentatie

alimentatie buitenland info

Buitenland

recht alimentatie buitenland

De hoogte van de alimentatie bepaal je zelf

Veel mensen denken dat het de rechter is die de alimentatie vaststelt. Dat is niet altijd zo. Uitgangspunt is dat jullie het zelf mogen weten. Pas als jullie er tijdens jullie scheiding samen niet uitkomen zijn er twee andere mogelijkheden. De eerste is een alimentatieberekening laten opstellen. De tweede mogelijkheid is om tijdens de echtscheiding een uitspraak aan de rechter te vragen.

alimentatie bedrag

Welk bedrag aan alimentatie is redelijk?

Lukt het jullie niet om tot redelijke afspraken te komen bij de scheiding? Of weet je gewoon niet wat een redelijk bedrag zou zijn in jullie geval? Dan is het een idee om een alimentatieberekening te laten maken. De uitkomst van de berekening kan je zo overnemen. Maar je mag ook bepalen dat jullie tóch liever een ander bedrag kiezen. Ook dat mag je zelf weten. Pas als jullie er samen niet uitkomen kan je aan een rechter vragen wat redelijk is.

Alimentatieberekening maken?

alimentatieberekening rechter

Waar kijkt een rechter naar bij de scheiding?

Als de rechter de alimentatie moet vaststellen kijkt hij naar de levensstandaard van het gezin zoals die tijdens het huwelijk was. Het uitgangspunt bij de echtscheiding is dat kinderen en partner er door de scheiding zo min mogelijk op achteruit mogen gaan. De hoogte van de alimentatie is dus ook afhankelijk van de levensstandaard van het gezin.

alimentatie kindgebonden

Wat zijn draagkracht en behoefte?

Bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie wordt uitgegaan van draagkracht aan de ene kant en behoefte aan de andere kant. Draagkracht is: hoeveel kan degene die moet betalen missen. En behoefte is: hoeveel heeft degene die alimentatie krijgt nodig. Tussen deze twee bedragen in, is een redelijk bedrag aan alimentatie.

Twee soorten alimentatie

Er zijn twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie. Er zijn voor beide soorten alimentatie andere regels. Kinderalimentatie krijgt altijd voorrang boven partneralimentatie. Over beide soorten hebben we een aparte pagina gemaakt omdat daar veel extra informatie over is. Zie de buttons hieronder

Alimentatie voor kind of partner?

alimentatie indexcijfer

De alimentatie is niet (meer) genoeg

Als er na de scheiding iets verandert in de situatie van een van jullie beiden dan kan dat effect hebben op het alimentatiebedrag. Je kan dan samen een nieuw alimentatiebedrag afspreken. Weten jullie niet wat een redelijk bedrag is? Dan kunnen jullie dat eventueel via een alimentatieberekening laten bepalen. En komen jullie er helemaal niet uit? Dan kan je het voorleggen aan de rechter. Maar uitgangspunt is dus ook hier: zolang je het samen eens bent mag je zelf bepalen wat het nieuwe bedrag moet zijn.

alimentatie hoger

Rechter en verwijtbaarheid

De rechter kijkt kritisch of je niets te verwijten valt als je een nieuw alimentatiebedrag wilt afspreken. Dus: bijvoorbeeld een baan accepteren die minder betaalt, om zo een gunstigere alimentatieregeling te krijgen, zal niet succesvol zijn.

alimentatie ruzies

Indexeren en echtscheiding

Alimentatie indexeren betekent dat het alimentatiebedrag ieder jaar automatisch iets wordt verhoogd. Ieder jaar wordt door het ministerie van justitie een percentage vastgesteld waarmee alle alimentatiebedragen automatisch omhoog gaan. Meestal staat in het echtscheidingsconvenant dat indexatie van toepassing is. Maar er zijn ook uitzonderingen.

alimentatie opnieuw berekenen

Uitzonderingen op de indexering

Je kan samen afspreken dat de indexering wordt uitgesloten. Dit moet je dan wel schriftelijk vastleggen. Indexering uitlsuiten kan handig zijn als de alimentatieplichtige een vast inkomen heeft dat niet meegaat met de loon- en prijsstijgingen. Je kan het tijdelijk uitsluiten, bijvoorbeeld voor een jaar. Je kan ook kiezen voor een andere vorm van automatische aanpassing, bijvoorbeeld voor een koppeling aan het inkomen van degene die moet betalen.

echtscheiding buitenland alimentatie

Ex inlichten over verhoging

Heb je recht op een hogere alimentatie door indexering en wil je dat officieel aan je ex-partner laten weten? Dan kunnen wij je partner daarover inlichten. Hoe werkt dat?

Hieronder kan je het geïndexeerde bedrag voor volgend jaar berekenen en ons gelijk een officiële brief naar je ex-partner laten sturen. In die brief wordt je ex-partner gevraagd het verhoogde bedrag te gaan overmaken. 

bijstand

Aanvullende bijstand

Wanneer de alimentatie niet genoeg is om van te leven kan je aanvullende bijstand aanvragen. Als je bijstand ontvangt gaat de gemeente wel kijken of je ex-partner kan meebetalen aan die bijstand. Dit wordt ook wel ‘verhaal’ genoemd. De gemeente laat een deel van de uitkering betalen door de ex-partner.

Hoe kunnen wij je helpen bij je scheiding?

Kijk deze video voor meer info