Alles over partneralimentatie en scheiden

vrouw kijkt in camera en wil weten wat partneralimentatie is

Wat is partneralimentatie bij echtscheiding?

Partneralimentatie is het bedrag dat na de scheiding moet worden betaald door de ene partner aan de andere partner. De bedoeling van alimentatie is dat je door de scheiding niet ineens in een veel slechtere financiële positie komt. Zolang je het met elkaar eens bent over de partneralimentatie mag je alles met elkaar afspreken wat je wilt. Pas als je geen afspraken met elkaar kunt maken dan wordt het belangrijk wat de wet over partneralimentatie zegt. 

Vrouw aan telefoon wil weten wat een eerlijk alimentatiebedrag is

Wat is een eerlijk alimentatiebedrag?

Hoe bepaal je nu een eerlijk bedrag aan alimentatie? Het uitgangspunt is dat je financiele situatie na de echtscheiding ongeveer gelijk blijft aan de situatie tijdens het huwelijk. In de praktijk pakt dit vaak anders uit. Wat eerlijk is en wat niet hangt helemaal af van jullie persoonlijke situatie. Hoe je nou eerlijke afspraken kunt maken kan je lezen in de blog: 49 tips over alimentatie | Hoe maak je eerlijke afspraken. 

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Vrouw in stad heeft Partneralimentatie en geregistreerd partnerschap

Wanneer moet je partneralimentatie ontvangen/betalen

Partneralimentatie kan van toepassing zijn in twee gevallen: als je getrouwd bent geweest, of als je een geregistreerd partnerschap hebt gehad. Ga je in een van deze twee gevallen uit elkaar? Dan moet je over partneralimentatie gaan nadenken. Kinderalimentatie is niet alleen van toepassing na een huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar ook als je uit elkaar gaat na samenwonen. Dus als je uit elkaar gaat zonder dat je getrouwd was. De regel is: heb je kinderen? Dan ben je daar financieel verantwoordelijk voor. 

vrouw wil weten wat alimentatie is voor partner en kind

Hoeveel alimentatie gaat het om?

Hoeveel alimentatie is redelijk in jullie geval? Je kan zelf een inschatting maken en afspraken met elkaar maken over de hoogte van het bedrag. Je moet het dan wel met elkaar eens zijn. Kunnen jullie samen afspraken maken? Dan staat het jullie vrij om zelf te bepalen wat de hoogte en duur van de alimentatiebetaling zal zijn. En hebben jullie geen idee wat een juist bedrag kan zijn? Dan kan je er voor kiezen om een partneralimentatieberekening laten maken. Dan berekenen we wat in jullie specifieke situatie een redelijk bedrag is. Je hoeft je niet aan de uitkomst van deze berekening te houden. Je kan het zien als een richtlijn en het staat jullie vrij om alsnog een ander bedrag af te spreken. Het bedrag dat je uiteindelijk met elkaar afspreekt wordt opgenomen in het echtscheidingsconvenant. En word je het echt helemaal niet met elkaar eens? Dan kan je de rechter vragen een bedrag vast te stellen.

wat is de hoogte van alimentatie

Mogen we zelf bepalen hoe hoog de alimentatie is?

Jullie mogen zelf bepalen of jullie wel of niet alimentatie willen afspreken. En ook het bedrag mogen jullie zelf weten. Voorwaarde is wel dat jullie het met elkaar eens zijn. Zolang je het met elkaar eens bent, mag je zelf bepalen wat je afspreekt. Alleen als je hele vreemde gekke dingen gaat afspreken dan gaat een rechter zich er in mengen. Maar als het redelijke afspraken zijn, vindt de rechter het goed.

partneralimentatie vereisten

Hoe lang duurt de alimentatie na de scheiding?

Hoe lang je alimentatie moet betalen of ontvangen is afhankelijk van een aantal punten, zoals je leeftijd, of jullie kinderen hebben en hoe lang jullie zijn getrouwd, of een geregistreerd partnerschap hebben gehad. Ook is het van belang wanneer je bent getrouwd. In 2020 zijn de regels voor de lengte van de alimentatie namelijk veranderd.

vrouw denkt aan hoe lang er alimentatie moet worden betaald

Wat is de maximale alimentatie periode?

Hoe lang je alimentatie moet betalen of ontvangen is afhankelijk van een aantal punten, zoals je leeftijd, of jullie kinderen hebben en hoe lang jullie zijn getrouwd, of een geregistreerd partnerschap hebben gehad. Ook is het van belang wanneer je bent getrouwd. In 2020 zijn de regels voor de lengte van de alimentatie namelijk veranderd. Uitgangspunt is dat de alimentatie maximaal 5 jaar duurt. Daarop zijn een aantal uitzonderingen

man checkt op laptop naar uitzonderingen alimentatie

Wat zijn de uitzonderingen op de maximale partneralimentatie termijn?

De uitzonderingen op de maximale termijn van 5 jaar partneralimentatie zijn:

  • Is de partner die de alimentatie ontvangt boven de 50 jaar en langer dan 15 jaar getrouwd? Dan wordt de maximale termijn 10 jaar.
  • En heb je nog kinderen jonger dan 12 jaar, dan blijft de maximale termijn voor partneralimentatie 12 jaar totdat het jongste kind 12 is.
  • Zijn jullie langer dan 15 jaar getrouwd en bereikt de partner die de alimentatie ontvangt binnen 10 jaar de AOW leeftijd? Dan is de alimentatieplicht in ieder geval 5 jaar en loopt daarna door tot de AOW leeftijd.
Man met twee honden wil weten hoe lang hij alimentatie moet betalen

Hoe lang moet jij alimentatie betalen/ontvangen?

Je moet maximaal 5 jaar partneralimentatie ontvangen of betalen. Daarop zijn een aantal uitzonderingen. Om te kunnen bepalen of jij ook onder de uitzonderingen valt kan je even kijken naar deze beslisboom duur partneralimentatie op de afbeelding hieronder. Je kan het ook downloaden in pdf: 

beslisboom alimentatie uitzonderingen
Vrouw wil weten of alimentatie korter is dan 5 jaar

Kan de alimentatie korter zijn dan 5 jaar?

Als je korter bent getrouwd dan 5 jaar is de maximale termijn aan partneralimentatie de helft van het aantal jaren dat je getrouwd bent geweest. Dit geldt alleen als jullie geen kinderen hebben.

Vrouw kijkt in beeld en wil weten  wanneer partneralimentatie vervalt

Wanneer vervalt de partneralimentatie?

De alimentatieplicht voor je partner vervalt als degene die de alimentatie ontvangt

  • met iemand anders trouwt
  • of een geregistreerd partnerschap aangaat
  • of gaat samenwonen
Vrouw op schommel wil weten hoe lang alimentatie duurt

Langer dan 12 jaar na scheiden alimentatie?

Als je voor 1-1-2020 bent gescheiden kan het zijn dat je nog onder de alimentatieperiode van 12 jaar valt. Inmiddels is per 2020 de wet veranderd naar maximaal 5 jaar alimentatie (met een aantal uitzonderingssituatie). Deze nieuwe wet geldt echter alleen voor scheidingen die na 1-1-2020 zijn uitgesproken. Alle afspraken die vóór 1-1-2020 zijn gemaakt blijven gewoon bestaan. Er verandert niets. Het kan zelfs zo zijn dat er is vastgesteld dat je langer dan 12 jaar alimentatie moet betalen of ontvangt. Dat is alleen zo in hele bijzondere gevallen. De rechter moet dit dan hebben vastgesteld.

partneralimentatie echtscheiding

Wanneer vervalt de alimentatie?

De alimentatieplicht tussen partners vervalt als de ontvangende partner met een ander trouwt, gaat samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Vrouw zit op gras en heeft Financiele problemen door alimentatie

Kom je door de alimentatie in de financiele problemen?

Als je het idee hebt dat er een bijzonderheid is waardoor je in de problemen komt met de maximale termijn die de wet heeft gesteld aan alimentatie? Dan kan je aan de rechter vragen om een uitspraak te doen over jouw situatie. In schrijnende gevallen kan de rechter beslissen dat er een andere termijn geldt dan het maximum van de wet.

Vrouw kijkt door beeld van cijfers heen

Wat is een partneralimentatieberekening?

De hoogte van de partneralimentatie kan je laten vaststellen door een partneralimentatieberekening te laten maken. Hiermee wordt berekend wat een passend bedrag aan alimentatie is in jullie situatie.

vrouw maakt alimentatieberekening op laptop met rekenmachine

Waar kan ik een alimentatieberekening laten maken?

Met de link hieronder ga je rechtstreeks naar de mogelijkheid om een partneralimentatieberekening te laten maken. Ook kan je een kinderalimentatieberekening laten maken, of allebei. Je voert je financiele gegevens in en daarvan wordt door onze expert een berekening gemaakt. Deze berekening is dezelfde die een rechter maakt. De rechter (en ook onze expert) maakt daarbij gebruik van de Trema-normen. Dat zijn richtlijnen die zijn opgesteld zodat alle rechters op dezelfde manier een alimentatieberekening maken.

Partneralimentatieberekening laten maken?

echtscheiding kosten alimentatie

Is partneralimentatie aftrekbaar van de belasting?

Partneralimentatie wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen en mag door de betaler afgetrokken worden van het belastbaar inkomen. Hierdoor heb je als de betaler van alimentatie fiscaal voordeel en kan een hogere partneralimentatie worden afgesproken. Over dit eventueel hogere bedrag moet de ontvanger wel inkomstenbelasting betalen. Het is verstandig de hoogte van partneralimentatie vast te leggen in de vorm van bruto bedragen om zo het risico met betrekking tot de ontwikkelingen in inkomsten, aftrekposten en belastingtarieven op te vangen.

belasting

Zijn echtscheidingskosten aftrekbaar van de belasting?

De echtscheidingskosten, zoals kosten voor de advocaat, de mediatoren griffierecht, zijn gedeeltelijk aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Kosten die zijn gemaakt om de alimentatie daadwerkelijk te ontvangen, te behouden of te verhogen, zijn aftrekbaar voor de belasting. Dit kunnen advocaatkosten zijn maar ook ijvoorbeeld reiskosten of incassokosten.

fiscaal echtscheiding

Fiscaal partnerschap en scheiden

Je kunt in het jaar van de scheiding wel kiezen voor een fiscaal partnerschap. Je kiest dan in onderling overleg wie welk deel van de gezamenlijke inkomsten en aftrekposten voor zijn rekening neemt.

alimentatie afkoopsom

Afkoopsom bij echtscheiding

Ook als de alimentatie wordt afgekocht met een afkoopsom kan dit worden afgetrokken. Let er wel op dat de afkoopsom pas wordt betaald ná de scheiding. Als je de afkoopsom betaalt voor de officiële scheiding, dan is het niet aftrekbaar. Een afkoopsom die niet is bedoeld voor de kosten van levensonderhoud is niet aftrekbaar.

wat is een scheiding van tafel en bed

Bij scheiding van tafel en bed

Bij scheiding van tafel en bed is de alimentatie niet aftrekbaar

partneralimentatie berekenen

Overlijdensrisico bij echtscheiding

Bij scheiding kan je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om daarmee de alimentatie veilig te stellen. De alimentatie wordt bij overlijden van de betaler voortgezet door de verzekering. In verband met mogelijke succesierechten is het belangrijk om als begunstigde de premie voor deze verzekering zelf te betalen.

hamer en boeken met daarin nieuwe wet partneralimentatie

Een stukje geschiedenis van de nieuwe wet partneralimentatie

In 2020 is de maximale termijn voor partneralimentatie teruggebracht van twaalf naar vijf jaar. Het  initiatiefvoorstel was ingediend door Tweede Kamerleden Van Oosten (VVD), Kuiken (PvdA) en Groothuizen (D66).  Het voorstel is op 11 december 2018 aangenomen door de Tweede Kamer. Vóór zijn: SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, DENK, 50PLUS, D66, VVD, CDA, PVV en FvD. En tégen zijn: ChristenUnie en SGP. Dit voorstel beperkt de duur van de partneralimentatie. De duur van de partneralimentatie is vanaf 1-1-2020 de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Daarop zijn twee wettelijke uitzonderingen: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen. De nieuwe wet is ingegaan op 1-1-2020. Op scheidingen van voor die tijd blijven de oude alimentatieregels van toepassing. Wil je de nieuwe wet er zelf op naslaan? Dat kan met onderstaande link.

Een duidelijke partneralimentatieberekening laten maken?

Je scheiding snel en voordelig regelen?