Alles over partneralimentatie en scheiden

hoeveel partneralimentatie

Wat is partneralimentatie bij echtscheiding?

Partneralimentatie is het bedrag dat na de scheiding moet worden betaald door de ene partner aan de andere partner. Als je na je scheiding niet genoeg geld hebt om voor jezelf te zorgen, of als je partner niet genoeg heeft om voor zichzelf te zorgen is de ander verplicht partneralimentatie te betalen. 

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

partneralimentatie scheiden

Wanneer moet je partneralimentatie ontvangen/betalen

Patneralimentatie kan van toepassing zijn in twee gevallen: als je getrouwd bent geweest, of als je een geregistreerd partnerschap hebt gehad. Ga je scheiden? Dan moet je over partneralimentatie gaan nadenken.

partneralimentatie hoe lang

Hoeveel alimentatie gaat het om?

Hoeveel alimentatie is redelijk in jullie geval? Je kan zelf een inschatting maken en afspraken met elkaar maken over de hoogte van het bedrag. Eventueel kan je een partneralimentatieberekening laten maken om te bepalen wat in jullie specifieke situatie een redelijk bedrag is. Daarna kunnen jullie alsnog beslissen of je je aan dit bedrag wilt houden of liever een ander bedrag afspreekt. Het bedrag dat je uiteindelijk met elkaar afspreekt wordt opgenomen in het echtscheidingsconvenant. En wordt je het niet met elkaar eens? Dan kan je de rechter vragen een bedrag vast te stellen.

Partneralimentatieberekening laten maken?

partneralimentatie vereisten

Hoe lang duurt de alimentatie na de scheiding?

Hoe lang je alimentatie moet betalen of ontvangen kan maximaal 12 jaar zijn (vanaf de dag dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven bij de gemeente). Als je minder dan 5 jaar getrouwd bent geweest, en er zijn geen kinderen, dan is de alimentatieplicht net zo lang als het huwelijk heeft geduurd. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap.

partneralimentatie hoeveel

Langer dan 12 jaar na scheiden alimentatie?

De periode van 12 jaar kan verlengd worden, maar alleen in bijzondere gevallen. Als ontvanger van de alimentatie kan je daartoe een verzoek indienen bij de rechter. Dat kan binnen drie maanden na afloop van de 12 jaar. Een verlenging wordt niet snel toegekend, er worden zware eisen aan gesteld door de rechter.

partneralimentatie echtscheiding

Wanneer vervalt de alimentatie?

De alimentatieplicht tussen partners vervalt als de ontvangende partner met een ander trouwt, gaat samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Je scheiding snel en voordelig regelen?

echtscheiding kosten alimentatie

Is partneralimentatie aftrekbaar van de belasting?

Partneralimentatie wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen en mag door de betaler afgetrokken worden van het belastbaar inkomen. Hierdoor heb je als de betaler van alimentatie fiscaal voordeel en kan een hogere partneralimentatie worden afgesproken. Over dit eventueel hogere bedrag moet de ontvanger wel inkomstenbelasting betalen. Het is verstandig de hoogte van partneralimentatie vast te leggen in de vorm van bruto bedragen om zo het risico met betrekking tot de ontwikkelingen in inkomsten, aftrekposten en belastingtarieven op te vangen.

belasting

Zijn echtscheidingskosten aftrekbaar van de belasting?

De echtscheidingskosten, zoals kosten voor de advocaat, de mediatoren griffierecht, zijn gedeeltelijk aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Kosten die zijn gemaakt om de alimentatie daadwerkelijk te ontvangen, te behouden of te verhogen, zijn aftrekbaar voor de belasting. Dit kunnen advocaatkosten zijn maar ook ijvoorbeeld reiskosten of incassokosten.

fiscaal echtscheiding

Fiscaal partnerschap en scheiden

Je kunt in het jaar van de scheiding wel kiezen voor een fiscaal partnerschap. Je kiest dan in onderling overleg wie welk deel van de gezamenlijke inkomsten en aftrekposten voor zijn rekening neemt.

alimentatie afkoopsom

Afkoopsom bij echtscheiding

Ook als de alimentatie wordt afgekocht met een afkoopsom kan dit worden afgetrokken. Let er wel op dat de afkoopsom pas wordt betaald ná de scheiding. Als je de afkoopsom betaalt voor de officiële scheiding, dan is het niet aftrekbaar. Een afkoopsom die niet is bedoeld voor de kosten van levensonderhoud is niet aftrekbaar.

wat is een scheiding van tafel en bed

Bij scheiding van tafel en bed

Bij scheiding van tafel en bed is de alimentatie niet aftrekbaar

partneralimentatie berekenen

Overlijdensrisico bij echtscheiding

Bij scheiding kan je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om daarmee de alimentatie veilig te stellen. De alimentatie wordt bij overlijden van de betaler voortgezet door de verzekering. In verband met mogelijke succesierechten is het belangrijk om als begunstigde de premie voor deze verzekering zelf te betalen.

Een duidelijke partneralimentatieberekening laten maken?

arrow_drop_up arrow_drop_down